Egyéb kategória

Varázslatos őszi finomságok erdőből, mezőről – 3 elronthatatlan recept

Az erdőről és a mezőről nemcsak annak szépségei, patikája, hanem bősége is eszetekbe juthat – főleg, ha szerettek sütni, főzni. Akár hobbiszakácsok vagytok, akár csak most ismerkedtek a főzéssel, ne hagyjátok ki azokat az alapanyagokat, amelyek az erdőből vagy erdő mellől származnak. A Cookta.hu gasztrooldalon számtalan kipróbált finomságot találtok, ezekből hoztunk nektek 3 kihagyhatatlan receptet.

vous - 2016.10.17.
Varázslatos őszi finomságok erdőből, mezőről – 3 elronthatatlan recept

A Cookta állandó bloggere, Ditte imád mindent kipróbálni, és szívesen bíbelődik a legmacerásabb alapanyagokkal is. Az erdőszélen, mezők mellett termő csipkerózsa termése, a piros csipkebogyó nemcsak nagyon egészséges, hanem finom is. Ráadásul számtalan módon felhasználható. A mi kedvencünk a csipkeszörpös palacsinta.

Csipkeszörpös palacsinta

Hozzávalók:

  • A palacsintatésztához: liszt, tojás, tej, só, szódavíz
  • A sütéshez: olaj
  • A töltelékhez: tehéntúró, tejföl, vaníliás cukor
  • A díszítéshez: csipkeszörp, melynek elkészítését ide kattintva olvashatjátok.

Elkészítés:

A palacsintát a szokásos módon elkészítjük: A hozzávalókat a szóda kivételével csomómentesen elkeverjük, fél óráig pihentetjük, majd a szénsavas vízzel felhígítjuk. Vékonyan csurgós állagúnak kell lennie. Fél evőkanálnyi olajat a teflonra öntünk, felforrósítjuk, majd beleöntünk egy merőkanálnyi tésztát. Körülbelül egy percig sütjük. Ha már felemelhető a pereménél, óvatosan megfordítjuk, ügyesek fel is dobálhatják, és a másik oldalát is megsütjük. 

A töltelékhez összekeverjük a tehéntúrót és a tejfölt, belekeverjük a vaníliás cukrot. Ebbe a túrótöltelékbe nem szükséges citrom, mert a savanykás ízt a hecsedliszörp adja. 
Miután a palacsintákat megtöltöttük a túróval, hengerbe vagy háromszögbe hajtogattuk, a tetejüket ízlésesen, kanyargósan meglocsoljuk a bogyószörppel.

Még több Ditte-receptet itt találtok.

Forrás:
iStock

Gombapaprikás, erdei gombával gazdagítva

Csiperkegombából vagy laskából is főzhetünk gombapaprikást, és ha épp akad, akkor erdei gombával is gazdagíthatjuk. Minden pirospaprikás ételnél fontos, hogy jó minőségű fűszerpaprikát használjunk. Érdemes kicsit többet fizetni érte, vagy bevált helyen vásárolni, akár piacon, őstermelőnél – sok turpisság kiderült ugyanis a paprika hamisításával kapcsolatban. Mivel ez a fűszer adja az étel karakterét, nem érdemes éppen ezen spórolni. Fontos tudni azt is, hogy a pirospaprikát jó sötét helyen tartani, hogy a színét megőrizze, ne fakuljon ki, és vannak, akik a hűtőben tárolják, mert így jobban megőrzi aromáját.

A gombapaprikás vagy gombapörkölt készülhet egy kis vörösborral, ha testesebbé szeretnénk tenni, az alkohol elpárolog főzés közben. A végén pedig érdemes behabarni egy kis liszttel simára kevert tejföllel, így még selymesebb lesz az állaga, harmonikusabb az íze. A körete lehet párolt rizs vagy akár főtt tészta, de legjobban talán a nokedli illik hozzá.

A tejfölös gombapaprikás receptjét ide kattitva olvashatjátok.

Forrás:
Hámori Zsófia

Fokhagymás spenót pirított fenyőmaggal

Tudtátok, hogy a világon mintegy száz fenyőfaj magja ehető, de csak néhány faj magja elég nagy ahhoz, hogy érdemes legyen bajlódni vele? Ugyanis igen macerás kiszedegetni a tobozból a magokat, amiket ráadásul még a manduláénál is keményebb héj véd. A magokat többnyire kézzel szedik ki és törik meg, e hosszadalmas procedúra az oka, hogy igen borsos ára van a fenyőmagnak. Ha viszont veszünk belőle, érdemes finom ételt készíteni belőle. A következő egyszerű, egészséges és finom köretet akár magában is fogyaszthatjátok.

Hozzávalók:

  • 50 dkg friss, zsenge spenót
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 marék fenyőmag
  • bors

A recept folytatásáért kattintsatok ide!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek