Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb „tökfaragás” nem létezik! Mojzes Nóra

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb „tökfaragás” nem létezik!

Ha idén ti is szívesen nekiállnátok egy jó kis tökfaragásnak, mutatok egy nagyon dekoratív, egyszerű és kissé újragondolt változatot. Ha nem a tipikus halloweeni mécseses verziót készítenétek el, hanem ennél valamivel izgalmasabb, újszerűbb és elegánsabb megoldásra vágytok, ezt csináljátok utánam!

Mostanában több olyan DIY-cikket is bemutattunk nektek, amivel az ünnepi vagy akár a hétköznapi asztalt is feldobhatjátok. Voltak közöttük csillámporos evőeszköz, aranyra lefújt üvegdobozkák, és a legújabb, az őszi faleveles tálka, amibe az ékszerektől kezdve a bonbonokon át szinte bármit tehettek.

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb „tökfaragás” nem létezik! Mojzes Nóra levél alakú tál

Még nem vagytok elkésve az őszi díszekkel – Mutatós lakásdekor lépésről lépésre

Szeretem ősszel felöltöztetni a lakást, a lehető legegyszerűbb, legköltséghatékonyabb és legdekoratívabb, de azért visszafogottabb módon. Ez a levegőre száradó gyurmából készült levél alakú tál pedig pontosan ilyen.

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

Most pedig következzen egy igazi őszies dekoráció, a virágokkal borított tökdísz!

Mielőtt nekiállnátok az elkészítésének, gondoljátok végig, hogy natúran hagynátok-e a tököt, vagy esetleg lefestenétek-e valamilyen színre. Ha utóbbi mellett döntenétek, mindenképp ezzel kezdjétek a folyamatot, és ha kellőképpen megszáradt, akkor fogjatok csak neki a fúrásnak-faragásnak!

Forrás:
Hámori Zsófia

Amire szükségetek lesz:

  • tök
  • virágok
  • olló
  • filc
  • fúrógép vagy szög és kalapács

Elkészítése:

1. A tökön jelöljétek be a virágok helyét, annak függvényében, hogy milyet választottatok – hiszen nem mindegy, hogy mekkorák a virágfejek. Minél tömöttebben teszitek bele a virágokat, annál szebb lesz a végeredmény. Én a krizantémhoz nagyjából 3-4 cm-es helyeket hagytam a virágfejek között. Az, hogy milyen formát szeretnétek kirakni a virágokból, szinte teljesen mindegy. Ami nektek tetszik! Készíthetitek körbevirágozva, de végigfuthatnak a tökön a virágok függőlegesen, sőt valamilyen mintába is elhelyezhetitek őket: szív, csillag, kör... stb.

Forrás:
Hámori Zsófia

2. Ha kijelöltétek a helyeiket, fúrjátok is ki. Fúrófejnek olyat válasszatok, ami egy kicsivel nagyobb, mint a virágszárak. Ha nincs otthon fúrógépetek, elkészíthetitek egy nagyobb szög és kalapács segítségével is. Csak arra ügyeljetek, hogy ebben az esetben, ne kerüljenek túl közel egymáshoz a lyukacskák, nehogy „betörjétek” a tök héját.

Forrás:
Hámori Zsófia

3. Ha ezzel is megvagytok, vágjátok méretre a növénykék szárait. Először tegyetek egy próbát az egyik szállal, és ha megfelelő a méret, a többit is ehhez igazítsátok.

Forrás:
Hámori Zsófia
Forrás:
Hámori Zsófia

4. Egyenként helyezzétek el a virágokat a tökön, és voilà, kész is a mesés asztaldísz.

Forrás:
Hámori Zsófia

Néha érdemes spricnivel lefújkálni a virágokat, hogy tovább frissek maradjanak, de ha még tartósabbá tennétek a díszeteket, akkor szerezzetek be üveg- vagy műanyag fiolákat, amikbe az orchideaszálakat szokták tenni. Ezeket hobbiboltokban vagy virágnagykerekben tudjátok beszerezni. A fiolás verzió elkészítése annyiban tér el az előbb leírtaktól, hogy valamivel nagyobb lyukakat kell fúrnotok a tökbe, hogy beleférjenek az ampullák, majd miután megtöltöttétek őket vízzel, és megkapták a helyüket, mehetnek is bele a virágok.

Forrás:
Hámori Zsófia

Nektek hogy tetszik?