Egyéb kategória

A harminckét éves szüzek és a kávéba köpő pultosok gyűjtőhelye: megrázó és bizarr titkok a Whisper appon

Mindenki élvezi az orális szexet – mármint akkor, ha őt kényeztetik? Van olyan köztetek, aki többször is lefeküdt valakivel, akinek még mindig nem tudja a nevét? Mit nem mondanak el a légiutas-kísérők arról, ami a levegőben történik? Gruppenszex nyolc hónapos terhesen, beszívva? A Whisper app lényege, hogy anonim titkokat tesz ki az ablakba, és soha nem derül ki, kitől is származik a többnyire zavarba ejtő, esetleg kimondottan sötét titok.

vous - 2016.10.20.
A harminckét éves szüzek és a kávéba köpő pultosok gyűjtőhelye: megrázó és bizarr titkok a Whisper appon

Mi is ez az egész?

A Whisper 2012 márciusában indult, és két éven belül 200 milliós üzletté nőtte ki magát, napjainkban havi 3,5 milliárd oldalletöltéssel dicsekedhet a világ minden részéről. A Whispert 17 évesnél idősebb Android- és Apple-felhasználók vehetik igénybe, bár nem csak telefonos alkalmazás létezik. Maga a Whisper weboldal lényegesen kevesebb funkciót tartalmaz, és nem enged titkokat posztolni. Merthogy ez a lényeg.

Nem kell semmilyen adatot megadni – ellentétben a Gyakorikérdésekkel és más hazai oldalakkal –, bárki pillanatok alatt elmondhatja mindenkinek azt, amit nem mondhat el senkinek. Felvenni a kapcsolatot a felhasználóval direktben nem lehet, csak nyilvános válasz írására van lehetőség. 

A rendszer ehhez hat képet kínál, amiből választhatunk: így még csak a keresőben sem bukkannak titkunk nyomára, ráadásul pillanatok alatt osztható a közösségi platformokon az igazán ütősre sikeredett vallomás.

A rendszer viszonylag biztonságos: a telefonon korlátlanul nézegethetem mások titkait, de ha a saját vallomásaim archívumában szeretnék böngészni, egy négyjegyű PIN-kódot kell megadnom: így aztán akkor sincs mitől tartani, ha a készülék esetleg rossz kezekbe kerülne.

„Az online világba persze semmi sem 100 százalékig biztonságos” – tamáskodik a TechCrunch alapítója, Michael Arrington.

Forrás:
iStock

Miért vagyunk rákattanva teljesen?

Titkokat kiadni magunkból felszabadító érzés, mások vallomásait böngészni pedig nemcsak szórakoztató, de bizonyos helyzetekben erőt is adhat a tudat, hogy nem vagyunk egyedül egy bizonyos problémával.

A Whisper népszerűsége annak köszönhető, hogy a gyónással járó felszabadító érzést keresztezi a nyilvánossággal történő megosztás katarzisával.

A gyóntatófülkében elsuttogott szavak örökre titokban maradnak, nem kell tartanunk sem mások ítéletétől és a teljes megszégyenüléstől, sem pedig a vallomások esetleges következményétől. Ugyanakkor közben ez a titok potenciálisan az egész világot eléri: bárki értesülhet a tényállásról, vagyis a teher érezhetően könnyebb lesz, a szorongás (legalábbis látszólag) oldódik – még ha mindez tényleges megoldást nem is jelent az esetek legnagyobb részében.

A Twitter és a Snapchat közönségét ez a forma egyaránt vonzza, de közben azok is rákaphatnak a Whisperre, akik a Buzzfeed és a BoredPanda világáért rajonganak: az oldal komoly szerkesztőgárdával dolgozik, akik frappánsan kategorizálják a legizgalmasabb megosztásokat, és posztokba is rendezik azokat. 21 szívszaggató vallomás börtönbe zárt szülők gyerekeitől, 22 sötét titok látszólag boldog házasságokból, 16 ember vall arról, hogy égett be a munkahelyén… az izgalmas címeket még sorolhatnánk, a Whisper izgalmas társadalmi kísérletében órákig el lehet veszni.

snapchat

Nem várt helyről jött a ribancozás: a tudomány szerint a Snapchat kutyás filterét használó nők könnyűvérűek

A Snapchaten létezik egy csomó filter a felhasználók nagy örömére. A szivárványos rókakoma például nagyot üt, a Bob Marley-féle négeresítő effekt viszont nem nélkülözi a rasszista felhangokat sem. A legérdekesebb ezzel együtt is az a mém (és a mögötte megbújó jelenség), ami szerint a néhány hónapra szupernépszerűvé vált viccesen cuki kutyapofit csak a ribancok használják…

Korábbi cikkünket itt olvashatjátok.

És mik a Whisper veszélyei?

Az utóbbi időben egy sor biztonsági kockázat merült fel a Whisperrel kapcsolatban, de talán nem is ez a fő probléma az anonim, virtuális suttogással. Az egyik legfontosabb veszély talán épp az, hogy sokszor hamis megkönnyebbülést ad: elárultam ugyan, hogy függő vagyok, de nem kerestem segítséget a probléma megoldásához. Kikiabáltam, hogy mi a baj a kapcsolatommal, de ne ültem le a partneremmel beszélgetni a gondokról. Kitűztem egy célt magam elé – például fogyni szeretnék –, de egyelőre semmit sem tettem, hogy valóban leolvadjanak rólam a kilók.

A pszichológusok szerint a Whisper azért lehet veszélyes, mert azt a hamis illúziót adja, hogy megszabadultunk egy tehertől, tettünk valamit a megoldásért, miközben a pusztába kiáltott szó nem jelent valódi feloldást egy-egy éles helyzetben.

Egyes hangok szerint az is aggasztó, hogy sokan – különösen a kamaszok – csodálattal tekintenek olyan vallomásokra, amelyek súlyos mentális problémákról, de legalábbis sérült lélekről árulkodnak.

Vannak még feladataink, az biztos, szeretnénk minél tökéletesebb rendszert létrehozni – mondja a Whisper alapítója, Michael Heyward. – A cél az, hogy az applikáció még inkább biztonságos legyen, és a szerkesztők felelősséggel kezeljék a megosztásokat: vannak olyan helyzetek, amikor nem egy online felületen kell vallomást tenni, hanem a rendőrségen…

whisper

Néhány érdekes titok a Whisper friss terméséből…

„Harminckét éves vagyok, modellként dolgozom, nyertem már szépségversenyt is. Senki sem tudja, de szűz vagyok. Nem merek lefeküdni senkivel, és mindenkinek hazudok erről, mert szégyellem ezt az egészet. A barátaim azt hiszik, falom a férfiakat.”

„Gyereket akarok, a férjem nem, ezért nem bízik bennem, hogy beveszem a fogamzásgátló tablettát, óvszerrel szeretkezünk. Mindig kilopom a kukából a gumit, és… remélem, sikerül ezzel a módszerrel teherbe esni.”

„Szakács vagyok, hozzánk jár az exem új pasija is. Rühellem a fickót, ő vette el tőlem álmaim nőjét. Akárhányszor jön, valamit mindig teszek a kajájába: már beleköptem, beletüsszentettem, ma meg egyszerűen belevertem a farkam a levesébe. Kapja be.”

Ajánlott cikkek