Egyéb kategória

Így léphettek túl az exen a pszichológia segítségével

Mindenki tudja, hogy a szakítás utáni időszak egy sötét, önsajnálattal és könnyekkel átitatott felhőre hasonlít, ami folyton ott lebeg körülöttetek, és lehetetlen eloszlatni. Legalábbis kezdetben, hiszen szerencsére ez a szakasz sem tart örökké, bármennyire is úgy tűnik. Ha szeretnétek egy kicsit felgyorsítani a folyamatot, és erőt meríteni a továbblépéshez, mutatunk pár pszichológiai trükköt!

vous - 2016.10.20.
Így léphettek túl az exen a pszichológia segítségével

1. Találjatok egy példaképet!

A pszichológusok szerint könnyen rádobhattok az akaraterőtökre egy lapáttal azzal, hogy találtok egy személyt, akire felnézhettek. Nem muszáj ehhez a közvetlen környezetetekben keresgélni, akár a sztárvilágban is körülnézhettek. Ki az, akiről úgy gondoljátok, nagyon erős nő, önsajnálat helyett megrázta magát, és szuperül megállja a helyét pasi nélkül is? Kövessétek a módszereit, és amikor legközelebb nagy a kísértés, hogy az exetek profiljára kattintsatok a Facebookon, tegyétek fel a kérdést: a példaképetek vajon mit tenne ebben a szituban?

mondjuk-ki-szinglinek-lenni-nem-annyira-jo-mint-ahogy-azt-hirdetjuk-molnar-viola-anna

„Gyűlölöm, ha valaki feltűnően lesajnál, amiért nincs pasim” – egyedülállóként a világ néha idegesítő hely

Emlékeim szerint tizenegy-tizenkét éves lehettem, amikor először hallottam a szingli szót. Akkor, abban a kontextusban, amiben használták, a fogalom egyet jelentett az önálló, független, kozmopolita nővel, aki jól keres, éli a saját életét, és a szórakozás a középső neve. Vettem az üzenetet: szinglinek lenni nagyon cool dolog a korszellem szerint – erre pedig rengeteg film, sorozat és könyv is ráerősített az évek során. Ma, 28 éves fejjel viszont már úgy gondolom: szinglinek lenni nem kifejezetten menő…

A folytatást ide kattintva olvashatjátok.

2. Valami régi, valami új

A legjobb módja annak, hogy egy régi „szokás” kevésbé tűnjön vonzónak, az, ha találtok helyette egy új szenvedélyt. A rossz hír, hogy nem lesztek csettintésre szerelmesek egy másik pasiba, de nem is kell ilyen téren gondolkodni. A lényeg, hogy le tudjátok kötni a figyelmeteket, és ugyan ki mondta, hogy ez csak a srácok társaságában lehetséges? Mindössze annyi a dolgotok, hogy keressetek egy új elfoglaltságot, ez pedig tényleg lehet bármi, a főzéstől kezdve a blogolásig. A lényeg, hogy amikor rátok tör a „valami hiányzik” érzés, le tudjátok kötni magatokat az új hobbitokkal, ahelyett hogy az exeteken kattognátok.

3. „Fehér medve”-effektus

Ha létezik biztos módja annak, hogy semmiképp se felejtsétek el az exeteket, az épp az, hogy minden erőtökkel megpróbáljátok kizárni őt a fejetekből. Ezt a pszichológusok „fehér medve”-effektusnak nevezik. Tegyünk egy próbát. Az elkövetkező egy percben gondolhattok bármire, az egyetlen tiltott dolog a fehér medve. Szinte biztos, hogy általában eszetekbe sem jut ez az állat (hacsak nem az Északi-sarkon éltek, de azt kétlem), ez alatt az egy perc alatt viszont többet gondoltatok rá, mint egész évben. Ez pedig akkor is így történik, ha például a diéta miatt nem ehettek édességet; szinte biztos, hogy ezen kattogtok folyton, mert tiltólistás. A lényeg, hogy amikor az exetek eszetekbe jut, ne próbáljátok meg őrült módjára elnyomni magatokban. Inkább nyugtázzátok, hogy ez megesik, és foglaljátok le magatokat az előző pontban említett új hobbival.

Forrás:
pexels.com

4. A stressztől vágyakozni kezdtek

Tudtátok, hogy a stressz az első számú dolog, amitől hirtelen vágyakozni kezdtek? Ha fáradtak és túlhajszoltak vagytok, beindulnak bennetek azok az ingerek, amiknek köszönhetően az agyatok valamilyen lehetséges jutalomra vágyik, és egyáltalán nem foglalkozik a kockázatokkal. Tehát, amikor rosszul érzitek magatokat, sokkal előbb kezdtek fantáziálni egy romantikus újrakezdésen, mert kell a testeteknek a „boldogság”. Ezért van az, hogy hirtelen még az sem érdekel titeket, milyen rosszul fogjátok érezni magatokat azután, hogy ráírtok az exetekre. Szóval, itt egy újabb ok arra, hogy leküzdjétek a stresszt; menjetek el egy masszázsra, rendezzetek pizsipartit, csináljatok jógagyakorlatokat – elég sok relaxáló programból válogathattok, úgyhogy tutira megtaláljátok a kedvenceteket.

Ajánlott cikkek