Egyéb kategória

Sarka Kata posztja sosem volt ennyire fontos: mit tudtok a pikkelysömörről?

Sarka Kata egy érdekes Facebook-poszttal indította be péntek délután a sajtót. Nem, ezúttal nem a magánéletéről, nem az új edzőruhájáról, hanem valami igazán fontosról posztolt. Pikkelysömöre van...

vous - 2016.10.21.
Sarka Kata posztja sosem volt ennyire fontos: mit tudtok a pikkelysömörről?

… gondolhatták ezt sokan. Sarka Kata egy képet tett közzé a kezéről, amin láthatólag valamilyen bőrbetegség jött ki.

Sokan észrevettétek, hogy a héten különös bőrtünetek jelentek meg a kezemen. Erre szeretnék most nektek magyarázatot adni.

– kezdi Kata a mondandóját. A szemfülesek észrevehették Sarka Kata fotóin, hogy valami nincs rendben a csinos anyuka kezével.

Nézzétek Kata kezét ezen…

Objektum doboz

… ezen…

Objektum doboz

… és ezen a fotón!

Objektum doboz

Rengetegen kérdezték tőle kommentben, hogy mi történt a kezével. Egyesek azt gondolták, megégett, mások szerint csak árnyék, de volt, aki ekcémára gyanakodott. Kata végül péntek délután megmagyarázta a kezén lévő foltokat.

Kiderült, hogy Kata több napon át egy maszkmester segítségével magára festetette a pikkelysömör bőrtüneteit. Tette mindezt azért, hogy megtapasztalja, milyen pikkelysömörrel élni, és hogy felhívja a figyelmet a betegségre.

Objektum doboz

Ha már Kata „szóba hozta”, akkor folytassuk! 

Mi az a pikkelysömör?

A pikkelysömör/pszoriázis egy nem fertőző bőrbetegség. Legfőbb jellemzője a bőrön megjelenő vörös színű, fehéren hámló, több centiméter nagyságú folt. Gyakori, előfordulása hazánkban 2% -ra tehető. Nőket és férfiakat egyaránt érint a betegség. Megjelenhet minden életkorban, akár születés után közvetlenül, de akár 40–50 éves korban is. Igen gyakori, hogy tinédzserkorban jelenik meg először, akkor leginkább a fejbőrön. 

A pikkelysömör az életet nem veszélyezteti, így nem tartozik a súlyos betegségek közé, ugyanakkor az életminőséget nagy mértékben rontó bőrbetegség. A pszoriázis ma még teljesen  nem gyógyítható, de tünetmentesíthető.

Forrás:
hazipatika.hu

Pikkelysömör közelebbről

Egy közeli családtagomnak pikkelysömöre van. Kisebb koromban csak azt tűnt fel, hogy nem igazán szeret strandra járni velünk. Később azt is észrevettem, hogy hetekkel a nyaralások előtt vastagon bekeni a lábát és a könyökét valamilyen krémmel. Mikor közelebbről megnéztem a bőrét, csak akkor vettem észre a pirosas, hámló, pikkelyszerű foltokat. Akkor tudtam meg, hogy pikkelysömöre van.

Az az érdekes, hogy nem fiatalon, hanem 40 éves korában jelentek meg rajta először a foltok. Több kezelést is kipróbált, neki a kenőcs segít igazán. Hol jobban előjön, de olyan is van, hogy nem keni a bőrét, és nincs semmilyen tünete. 

adrienn

„Büszke vagyok rád, Bocikám!”

Amikor először láttam Adrienn fotóit, az első gondolatom az volt: gyönyörű! Aztán elkezdtem töprengeni és millió kérdés pergett le hirtelen az agyamban. Vajon ő is szépnek látja magát? Hogyan nőhetett fel a fürkésző tekintetek kereszttüzében? Vajon megbarátkozott már a foltjaival? Egyáltalán el tudja fogadni teljes mértékben a testi hibáit?

Korábbi cikkünk folytatását ITT találjátok!

Mint említettem, egy közeli családtagomról írtam nektek, így van rá esély, hogy öröklöm a betegséget. Még semmilyen tünetem nincs, de ez nem azt jelenti, hogy később nem alakulhat ki nálam is. A hazipatika.hu szerint:

„Mindkét szülő betegségénél a gyermek 60–75%-os eséllyel lesz pikkelysömörös. Minél gyakoribb egy családban a megjelenése, annál fiatalabb korban szokott kezdődni. Mindezek ellenére nem maga a betegség, hanem csak az arra való hajlam (diszpozíció) öröklődik.”

Nektek van bármilyen tapasztalatotok a pikkelysömörről? Írjátok meg nekünk, segítsetek egymásnak!

Források: Magyar Pszoriázis Alapítvány, Házipatika 

Ajánlott cikkek