Egyéb kategória

Hosszú Katinka és Shane KOKÁRDÁVAL ünnepli október 23-át?!

Ma október 23-a van, ami nagyon fontos nemzeti ünnep a magyarok számára, hiszen 1956-ban ezen a napon tört ki a forradalom – így gondolja ezt Hosszú Katinka és Shane Tusup is, aminek nagyon örülünk. Csupán egy kérdésünk van: miért viselnek kokárdát?

vous - 2016.10.23.
Hosszú Katinka és Shane KOKÁRDÁVAL ünnepli október 23-át?!

Mikor reggel elkezdtem görgetni a Facebookom, és megláttam Hosszú Katinka videóját arról, hogy mit gondol az '56-os eseményekről, nagyon megörültem, hogy még Szingapúrban sem feledkezett meg erről a fontos ünnepről. Bevallom, csak néhány másodperc múlva esett le, hogy mi az egészben a fura. Katinka a kisfilmben kokárdát visel. Sőt párja, Shane is, aki egy kokárdás képet töltött fel Instagramra. Ha esetleg elsőre ti sem kapcsolnátok, a probléma ezzel az, hogy a kokárda a március 15-i nemzeti ünnepünk jelképe… Vagy mégsem?

kokárda

A nemzeti színű kokárdát is a nőknek köszönhetjük – még akkor is, ha rosszul hordjuk

Március 15-én egy fontos kiegészítőt ne felejtsetek otthon: a nemzeti színű kokárdát. A kokárdát, mely a magyarságot és a szabadságot szimbolizálja. Gondoltátok volna, hogy ezt a hagyományt is a nőknek köszönhetjük?

A teljes cikket ide kattintva elolvashatjátok.

Persze az igaz, hogy a szándék a fontos, de azért jó lenne tisztában lenni a nemzeti jelképekkel, pláne akkor, ha az embert ennyien követik, nem? Bár az is lehet, hogy Katinkáék csupán azért viselik a kokárdát, mert az a magyarságot és a szabadságot szimbolizálja, ami ezen az ünnepünkön is meghatározó.

Objektum doboz

De mit gondolnak erről a kommentelők?

  • „Így beszél egy világklasszis sportoló, aki személyiségéhez méltóan szólal meg legnagyobb nemzeti ünnepünkön.”
  • „Fantasztikus vagy, és igazi harcos és példakép.” 
  • „Egy igazi MAGYAR 'hős'!!!”

Egy olyan kommentelő sem volt, akinek problémája lett volna azzal, hogy Katinka kokárdát visel. Ez több kérdést vet fel. Senkinek sem esett le, hogy a kokárdát nem most, hanem március 15-én viselünk? Vagy sokkal fontosabbnak tartjuk a jó szándékot, mint a nemzeti jelképek helyes használatát? Vagy talán egyáltalán nem gondoljuk úgy, hogy a kokárdát csak március 15-én viselünk?

Objektum doboz

És mit gondoltok róla ti? Szavazzatok!

Objektum doboz

UPDATE:

Mivel a kérdés, hogy október 23-án viselhetünk-e kokárdát, nagyon megosztó volt, megkerestük A szabadság kódjai című kiállítás főkurátorát, Kedves Gyulát, akitől megkérdeztük, mennyire épül azonos szimbólumrendszerre a '48-49-es és az '56-os forradalom. Egészen koknkrétan rákérdeztünk arra is, hogy mikor szoktunk kokárdát viselni.

Ha egy mondattal kéne válaszolnom, azt mondanám, hogy március 15-én.

Kedves Gyula elmondta, hogy a kokárda az egyetlen olyan szimbólum, ami a '48-as forradalom sajátja. (Arról, hogyan vált ez a forradalom szimbólumává, ide kattintva olvashattok!) Igaz, hogy a későbbi forradalmak során szinte mindig előkerül a kokráda, mint jelkép, de ez arra utal, hogy azt szeretnék kivívni, mint 1848-ban, a szabadságot. Így tehát akkor is a '48-as szabadságharc emlékét idézi. Az '56-os forradalom sajátos jelképe a lyukas magyar zászló és a gyászszalaggal átkötött Kossuth-címer.

Ajánlott cikkek