Egyéb kategória

Így befolyásolják a romantikus történetek a szerelmi életeteket

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy messzi királyság, ahol a csodaszép királylányt megmentette egy daliás, szőke herceg a sárkány karmai közül. És hogy mi lett velük? Hát persze hogy boldogan éltek, amíg meg nem haltak. 

vous - 2016.10.23.
Így befolyásolják a romantikus történetek a szerelmi életeteket

Egy mese, amit kislánykorunk óta ismerünk. Sőt nemcsak hogy ismerjük, szinte ki vagyunk éhezve az újabb és újabb romantikus történetekre, melyek ezen a tündérmesén alapulnak. Aztán persze csodálkozunk, ha a való életben a királylányért mégsem a megfelelő szőke herceg jön el, és elmarad a boldog befejezés…

A romantikus történetek szinte mind ugyanarra a sémára épülnek: a szerelem szinte villámcsapásként éri az embert, de persze ahhoz, hogy ez beteljesüljön, le kell győzni jó néhány akadályt, például előítéletet, háborút, félelemet, balszerencsét. De egy mindegyikben közös: a végén a szerelem beteljesül, aztán a párok boldogan élnek, amíg meg nem halnak – írja a The Philosophers' Mail.

Objektum doboz

A romantikus történetek hatására ugyanis olyan elvárásokat állítunk fel a kapcsolatainkkal szemben, amiket gyakorlatilag lehetetlen teljesíteni. Sajnos szembe kell néznünk azzal, hogy a valóságban a szőke herceg néha eltéveszti a házszámot, és kicsit tovább kell rá várnunk, mint gondoltuk. De az is lehet, hogy éppen a valóságos királylányok érzik úgy, hogy mégsem az ő szőke hercegük az, akit a sors nekik szánt, ezért inkább tovább keresgélnek. Egyszerűen el kell fogadnunk, hogy a valóságban másként történnek a dolgok, mint a mesében.

disney mese

Téves elvárások, amiket a Disney-meséknek köszönhetünk

A tündérmeséket mindenki szereti, mert szépek, varázslatosak, a történetekben az álmok valóra válnak, és a happy end is garantált. Egy-egy Disney-film megnézése mindenkit kiragad a szürke hétköznapokból. Igen, a szürke hétköznapokból – hiszen az élet valójában egyáltalán nem az, mint amire a porcukros mesék alapján számítottunk. Lássuk, a rajzfilmek hatására milyen téves elvárásokkal vágtunk neki a felnőtt életnek!

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok el.

De szerintem ettől még nem lesz kevésbé szép a saját történetünk. Tudjátok, lehet, hogy nem találjuk meg elsőre a szőke herceget, de attól a történetünk még nem ér véget. A valóság tartogathat számunkra nem várt fordulatokat, szomorú befejezéseket, de ezek formálnak minket azzá, akik vagyunk. Ezektől lesz érdekesebb és színesebb a valóság, mint a tündérmese. Csupán annyit kell megtanulnunk, hogy nem várhatjuk el a tündérmesét, de attól még a saját történetünk is lehet – a csalódásokkal és a problémáinkkal együtt – szép, ami happy enddel végződik. 

Objektum doboz

Ajánlott cikkek