Egyéb kategória

Az élet mínuszokban: ilyenek a hétköznapok a világ leghidegebb városában

Tíz fok alatt én már harisnyát húzok, és sapka nélkül még a boltba sem szívesen ugrom le. Ha ti is olyan nehezen bírjátok a hideget, mint én, akkor sose látogassatok el Oymyakonba, vagy legalábbis ne télen. Ez ugyanis a világ leghidegebb lakott területe, ahol a hőmérséklet a -72 fokot is elérheti!

vous - 2016.10.24.
Az élet mínuszokban: ilyenek a hétköznapok a világ leghidegebb városában

Már a gondolat is bőven elég ahhoz, hogy fázni kezdjek: az orosz községben senki sem lepődik meg azon, ha télen -50 fokot mutatnak a hőmérők. Sőt, ez kifejezetten átlagosnak számít egy téli napon, az itt élő 500 ember pedig egész jól bírja a fagyokat. Noha ez a hideg itthon bőven elég lenne ahhoz, hogy a sulikat egy időre bezárják, és a diákok otthon lazuljanak a kanapén, a kisváros egyetlen iskolája csak -52 °C alatt rendeli el a „hószünetet”.

Objektum doboz

Mivel a föld szinte állandóan le van fagyva, sok lakásban nincsenek vízvezetékek, és a legtöbb WC is az udvaron található, szóval biztos, hogy mindenki nagyon gyorsan intézi el a dolgát. A házakban a fűtés sem éppen a legkorszerűbb, az embereknek ugyanis nincs túl sok választásuk: csak szénnel tudják felmelegíteni a lakást, ha pedig ez elfogyna, fával gyújtanak be.

Objektum doboz

Óvatosan az utcákon

Akinek esetleg van autója, kénytelen fűtött garázsban tartani azt, sokan pedig le sem állítják a kocsit, ha kiszállnak belőle, mert esélyes, hogy nem tudják elindítani. Ha valaki az utcán sétál (vagy mondjuk inkább úgy, hogy lassan kocog, mert mindenki nagyon siet be a levegőről), nem igazán láthat fiatalokat a telefonjukba temetkezni, a fagyok miatt ugyanis a mobilok aksija gyorsan bemondja az unalmast.

A mezőgazdaság is csak távoli álom a mínuszok miatt, így a lakók étrendje főleg húsból áll: általában szarvast és lovat esznek. A kisvárosban egyetlen bolt található, a lakók pedig leginkább vadászatból és halászatból élnek. Szerencsére a vizet nem kell nélkülözniük, akad ugyanis a környéken egy forrás, ami sosem fagy be – erről kapta egyébként a térség a nevét is.

Objektum doboz

Szintén nagy probléma itt a temetés; a fagyott föld miatt ez akár három napig is eltarthat! Első körben fel kell olvasztaniuk a felszínt, hogy képesek legyenek ásni, amihez gyújtanak egy kisebb tüzet. Ezek után a forró szenet a sír szélére kotorják, és a felmelegített talajba ásnak egy kisebb lyukat. Ezt a módszert egymás után többször is meg kell ismételniük, mire sikerül elég mély gödröt ásniuk.

Yakutsk, a főváros 2 napi autóútra fekszik a községtől, így nem kis időbe telik eljutni a nagyobb központba. Télen egyébként sokszor előfordul, hogy mindössze 3 órára kel fel a nap, a maradék 21 órában pedig koromsötét uralkodik. Nyáron viszont ennek pont az ellenkezője igaz, és még az sem ritka, hogy 30 °C-ot mutatnak a hőmérők.

Objektum doboz

Objektum doboz

Ki az, aki imádja a hideget, és szívesen ellátogatna ide?

Ajánlott cikkek