Egyéb kategória

Egy részeges férfinak köszönhetjük a halloween kedvenc kiegészítőjét

Töklámpás, cukorkák, csontvázak, denevérek, fákról lógó vécépapírok, na meg persze Amerika. Csak néhány dolog, ami a halloweenról eszünkbe jut, miközben ennek az ünnepnek körülbelül annyi köze van Amerikához, mint nekünk magyaroknak. Szóval nem sok. Az elmúlt években mégis sokan „ünnepelik” itthon is, még ha nem is teljesen abban a formában, ahogyan hagyományosan tették elődeink.

vous - 2016.10.25.
Egy részeges férfinak köszönhetjük a halloween kedvenc kiegészítőjét

A halloween az egyik legrégebbi ünnep a világon. Kelta eredetű, és főként az angolszász országokban ünnepelik – leszámítva persze a már említett Amerikát. De persze tök jó móka – bocsánat a kihagyhatatlan szójátékért –, így szerencsénkre ezen az éjszakán, vagyis október 31-én, már mi is bátran belebújhatunk valami szuper rémisztő jelmezbe, na, meg faraghatjuk a töklámpásokat.

tök tökfaragás

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb „tökfaragás” nem létezik!

Ha idén ti is szívesen nekiállnátok egy jó kis tökfaragásnak, mutatok egy nagyon dekoratív, egyszerű és kissé újragondolt változatot. Ha nem a tipikus halloweeni mécseses verziót készítenétek el, hanem ennél valamivel izgalmasabb, újszerűbb és elegánsabb megoldásra vágytok, ezt csináljátok utánam!

De honnan is jön a halloween, és mit ünnepeltek eredetileg ezen az éjszakán?

Történelme egészen a római időkig nyúlik vissza, amikor is a a rómaiak elfoglalták a Brit-szigetek nagy részét. A hódítások alatt Gallia egybeolvadt a római birodalommal, aminek köszönhetően a kelta kultúra illetve ünnepeik egybeolvadtak a keresztény hagyományokkal.

A pogány kelták egyik ünnepe a Samhain volt – amelyet a napisten tiszteletére rendeztek. Ezen a napon köszönetet mondtak neki a termésért, és megkezdték a kelta újévet, emellett pedig megünnepelték a hideg és borongós évszak eljövetelét.

Október 31-e éjjelén – a kelta hiedelem szerint – a napisten a sötétség illetve halál fogságába kerül, a halottak lelkei pedig az élők világában bolyonganak.

Úgy gondolták, hogy az elmúlt évben elhunyt lelkek vándorlása összezavarja az élőket, ezért a druidák ételeket és áldozatok mutattak be isteneiknek. Állatbőrökbe bújtak, a tűz körül terményt és állatok áldoztak, majd egész éjjel táncoltak. Másnap reggel a parázsból minden családnak adtak, hogy új tüzeket gyújthassanak vele otthonaikban, ami egyrészt elűzte a rossz démonokat, másrészt pedig meleget adott az ott lakóknak.

Ez a hagyomány keveredett később a római ünneppel, a Ponoma-nappal – amely ünnepen a gyümölcstermést köszönték meg a rómaiak –, illetve a holtak emléknapjával, a Felariával. A gyümölcstermés szimbóluma egyébként az alma volt, így alakulhatott ki, hogy a mai napig is fontos szerepet játszik a halloweenezők körében az alma – mint játék és szimbólum.

karamellás alma halloween

Karamellás alma

A gyerekek körében nagy népszerűségnek örvend a karamellás alma, amit pálcikára tűznek, majd karamellába mártanak, kihűtenek, és így fogyasztanak.

Almahalászat

Hagyományosan ilyentájt játsszák ezt a játékot, amihez egy vödörbe vizet öntenek, majd beledobálják az almákat, és a száruknál fogva kihalásszák a szájukkal, anélkül, hogy a kezüket használnák hozzá.

Ahogyan terjedt a kereszténység, úgy terjedtek el a világban ezek a hagyományok is, és úgy épültek be egyre inkább a római katolikus ünnepekbe: a mindenszentekbe illetve a halottak napjába is. A hívők – ahogyan anno a kelták is – úgy vélték, ezen a napon vannak legközelebb hozzánk a halottaink, hiszen ilyenkor az élők világában keringenek, ezért tűzgyújtással, felvonulással és jelmezekkel próbálták meg összezavarni és távol tartani a szellemeket otthonaiktól.

Forrás:
iStock,Instagram

Ahogyan már említettem az ír, a skót és a walesi területeken maradt fenn ez az ünnep, de a kivándorlóknak köszönhetően Észak-Amerikába is eljutott, innentől pedig ismerjük a sztorit, hiszen az amerikaiaknál szinte nagyobb népszerűségnek örvend ez az ünnep, mint bárhol máshol.

A halloweent számtalan jelkép, játék és ikonikus tárgy övezi, mint például a töklámpás (jack-o lantern), aminek eredete szintén a keltákhoz köthető.

Jack-o lantern – a töklámpás

A legenda szerint Jack egy éles eszű, de naplopó kovács volt, aki még az ördög eszén is túljárt. Állítólag az esti mulatozásai alkalmával többször is zaklatta őt a pokolfajzat, így Jack versenyre hívta, amivel sikerült felcsalnia egy fa tetejére, majd a fatörzsbe egy keresztet rajzolt, ezzel megakadályozva, hogy az ördög – gond nélkül – lejuthasson.

Később persze elengedte őt, de megeskette, hogy soha többé nem kísérti!

Miután Jack meghalt, sajnos nem várták tárt karokkal a mennyországban, ahogyan a pokolban sem. Örökre száműzetésbe került, mindössze annyit engedtek meg neki, hogy a pokol tüzéből magával vihetett egy fáklyát, hogy ne kelljen teljes sötétségben bóklásznia. Faragott hát egy mécsestartót takarmányrépából, és ebben őrizte a tüzet, amellyel a mai napig a pokol és a menny között bolyong.

Az évek múlásával az amerikaiak lecserélték a karórépát tökre, állítólag pusztán azért, mert abból jóval több volt nekik. Így vált a töklámpás a halloween szimbólumává.

Ajánlott cikkek