Egyéb kategória

Pinokkió orra semmi ehhez képest: az agyatok érdekében ne hazudjatok

Mindenki hazudott már. Ez akkor válik problémává, ha a hazudás a hétköznapjaink részévé válik. Azt gondoltátok, a kis hazugságok nem számítanak? Ó, dehogynem. Kiderült, hogy még a legkisebb hazugságok is nagyban befolyásolják az agyat. 

vous - 2016.10.28.
Pinokkió orra semmi ehhez képest: az agyatok érdekében ne hazudjatok

A London University College kutatói bizonyítékot találtak arra, hogy az apró hazugságok egyre nagyobbakhoz vezetnek, ezek pedig igen nagy befolyással bírnak az agyműködésünkre. A Nature Neuroscience folyóiratban tették közzé azt a tanulmányt, amelyben 80 önkéntest vizsgáltak, feladatuk pedig az volt, hogy önös érdekből hazudjanak. A kutatás kimutatta, hogy az amygdala (az agyunk érzelmekért felelős része) elfárad a hazugságoktól.

poligráf

„Szemrebbenés nélkül hazudtam” – Kipróbáltuk a poligráfot

Szerzőnk, Tóth Mariann számos izgalmas „bevetésen” járt a VOUS-nál töltött egy éve alatt. Volt, hogy kártyából jósoltatott, míg máskor méhészkedett, legkülönlegesebb kalandjai egyike mégis az volt, amikor kipróbálta a hazugságvizsgálót. Hogy hogy sikerült hazudnia, és lebukott-e a poligráffal, ITT kiderül! 

Ez azt jelenti, hogy egyre inkább érzéketlenebbé válunk a hazudozásban. Először csak egy kicsit hazudunk, majd az agyunk annyira ézéketlenné válik, hogy nagyobb hazugságok lesznek belőle. Az amygdala kevésbé fog működni, így nagyobbakat fogunk hazudni. 

A kutatás tanulsága pedig egyértelmű: ne hazudjatok, mert akkor ez a folyamat nem indul el. Ez azért egy kicsit álszent, de a lényeg mindenképpen az, hogy legyetek inkább őszinték, és akkor az agyatok is biztonságban lesz. 

nő

A kegyes hazugságok tényleg nem ártanak?

Becsületesnek tartjátok magatokat, azt gondoljátok, sosem hazudtok? De vajon hazugság-e, ha azt mondjátok a barátnőtöknek, hogy tetszik az új ruhája, pedig valójában nem? Esetleg ha nyomtok egy lájkot a főnökötök által kitett „vicces” videóra, pedig szerintetek abszolút unalmas? A kegyes hazugságok megítélése nem egyértelmű. Vannak, akik szerint szükséges velejárói az életnek, de mások szerint még a jóindulatú hazugságoknak is ára van.

Cikkünk ITT folytatódik!

Ajánlott cikkek