Egyéb kategória

„Ahány könyvön végigrágjuk magunkat, annyi életet élhetünk le” – Beszélgetés Vámos Miklós íróval

Imádom! Az írót, a könyvet és a lehetőséget, hogy Indiana Jones lánya lehettem arra az időre, amíg a Hattyúk dalát olvastam. Kétezer évet utazhattam vissza a történelemben egy titokzatos ábrákból és ismeretlen nyelven íródott manuscriptum megfejtésének nyomában. Vámos Miklós új könyvében a valóság izgalmas mozaikjai és a regényvalóság alkotnak egy új világot. Ki tart még velem?

vous - 2016.10.28.
„Ahány könyvön végigrágjuk magunkat, annyi életet élhetünk le” – Beszélgetés Vámos Miklós íróval

Miért olvassuk el a legújabb regényét? 

Mert jó lesz önöknek. Nagy élvezetben lesz részük. Mindig kötök egy szerződést az olvasóval. Amíg a könyvemet olvassa, fogadja el azt valóságnak és igazságnak. Ha rajtam múlik, nem tudja letenni. A Hattyúk dalát azért írtam, mert szeretném megmutatni, hogy az egész történelem népvándorlások sorozata, ma is ez folyik. Tegyük félre rasszista gondolatainkat, a magyarok is ilyen vándorlással érkeztek a Kárpát-medencébe.

Felületes a történelmi tudásunk?

Ebben a könyvben felnőtt szemlélettel figyelem a múltat. A történelem manipulációk tárháza. Minden korszak festett magáról egy képet, amely nem azonos a valósággal, sok ellentétes dolgot olvashatunk. Több fontos hamisításról le is rántom a leplet.

Forrás:
Stoffel Ádám

Tények és a képzelet hogyan férnek meg egymással?

Minden, amit írtam, fikció, de ötévnyi kutatómunkán, szilárd forrásokon alapul. Van egy általam kitalált kézirat, amelynek a nyomába eredünk. Hasonló a Voynich-kézirathoz, amely a megfejtetlen szövegek egyik leghíresebbike, a Yale Egyetem ritka nyomtatványokat és kéziratokat őrző Beinecke könyvtárában található. A regény egy manuscriptum története, amelyről senki nem tudja, miről szól. A könyv minden fejezetében különböző módszerekkel kutatják, melyik ábécével és nyelven íródott, mit jelentenek a növények, asztrológiai, meztelen női alakok és hattyúk rajzai. Közben kétezer évet utazunk vissza az időben.

Forrás:
Stoffel Ádám

A hattyús kézirat mellett Pécsnek is fontos szerepe van.

Ott fogantam, apai vonalon pécsi vagyok. Nagyapámnak itt volt cipőboltja, és a lábbeliket hitelbe adta a gimnázium tanárainak, ahova apámék jártak. A könyv cselekményét, a más-más korszakokban játszódó fejezeteket nemcsak a titokzatos kézirat, hanem a helyszín, Pécs is összetartja. A Hattyúk dala Pécs és környékének regénye.

A legtrendibb 300 forintos fülbevalók és az ország legmagasabb épülete: rendhagyó pécsi útikalauz VOUS-lányoknak

A legtrendibb 300 forintos fülbevalók és az ország legmagasabb épülete: rendhagyó pécsi útikalauz VOUS-lányoknak

Dzsámi, Széchenyi tér, bazilika, POSZT, Victor Vasarely, legendás bőrkesztyűk, Zsolnay porcelán, lakatfal, 25 emeletes ház, Kispál és a Borz, Halott Pénz, Punnany Massif, 30Y, Rockmaraton – dolgok, amik azonnal beugranak az embernek Pécsről. Szerzőnk, Viola Pécsett nőtt fel – a mediterrán hangulatok városát viszont azoknak is érdemes meglátogatnia, akiket nem fűz komolyabb kötelék a helyhez.

A teljes cikket ide kattintva olvassátok el!

Hogyan venné rá az embereket az olvasásra?

Nem mindig az emberek, sokszor a könyvek tehetnek róla, ha az emberek nem veszik a kezükbe őket. A kötelező irodalom kifejezés is elveszi a kedvet az olvasástól. Hívjuk inkább ajánlott irodalomnak. Ha nem ízlik, ott kell hagyni, mint az ételt, mert nem önökhöz szól. Akad olyan barátom, akinek vastagkönyv-fóbiája van. Én mégis gyerekes bizalommal várom, hogy elolvassák ezt a vastag könyvemet.

Mi az ön feladata íróként?

Csak magamra mért feladataim vannak. Engem már régóta nem lehet pénzzel vagy határidővel rávenni az írásra. A témák szabják rám a feladatot.

Forrás:
Európa Könyvkiadó

Mi az életfeladata? Hol tart a teljesítésében?

Szomorúan hangzik, de beteljesítettem a feladatomat, az igazán fontos könyveimet már megírtam. Még vannak témáim, biztosan kidolgozok belőlük párat, de a legfontosabb feladatom mégis az, hogy a két tizenhárom éves fiamat minél tovább elkísérjem az életben. Ehhez egészségesnek kell maradnom, igyekszem úgy élni. Nem iszom, sportolok. Teniszezem, bár most egy sérülés ezt nem engedi.

Forrás:
Stoffel Ádám

Mi a legnagyobb elismerés Vámos Miklós számára?

Az elégedett olvasó tekintete. Ifjúi szívekben szeretnék élni. Az író-olvasó találkozókon látom igazán, hogy mennyire változik az olvasótáborom kor szempontjából. Sokan már a szülőknek, nagyszülőknek kérik az ajánlást.

Regények, amelyek formáltak bennünket

Regények, amelyek formáltak bennünket

Összegyűjtöttük nektek a kedvenc könyveinket, amiket akár a vízparton, akár a kertben napozás közben, vagy a hűs szobában is elolvashattok – mindenképpen jó élmény lesz. A könyvek izgalmasak, szórakoztatóak, és biztosak vagyunk benne, hogy mindenki megtalálja a listánkban a neki tetszőt. Hogy könnyebb legyen válogatni a számtalan olvasnivaló közül, leírjuk, mit és miért is ajánljuk nektek!

A VOUS-lányok ajánlóját ide kattintva olvashatjátok.

Nagyon haragudtam a realista szerzőre, amikor fejezeteken keresztül olvastam a nők megerőszakolásáról a népvándorlás vagy a későbbi korokban, hogy eszköznek tekintették őket. Sok helyen ma is. 

Én is haragszom, hogy így bánnak a nőkkel. Fáj az erőszak a világban. Íróként a feladatom a tükör fölemelése, nem tehetek mást.

Forrás:
Stoffel Ádám

A regényt áthatja a nők iránti tisztelete. Olyan ritka ez manapság, írásban, egy férfitől. A több évszázaddal korábban játszódó fejezetekben a nők tudnak írni és rajzolni. Tehát ön megadja ezt a képességet és lehetőséget nekünk.

Természetesen. Én sokkal jobban bízom a nőkben, mint a férfiakban. Ha rajtam múlna, csak nők lehetnének miniszterek, miniszterelnökök, államelnökök. Akkor talán soha többé nem volna háború. A nők szülik a gyerekeket, és tudják, mekkora tragédia, ha elvesztjük utódainkat.

Vámos Miklós - Hattyúk dala

„Ez az idő regénye. A változást próbálja megragadni. Fejlődést és visszafejlődést. Elmúlást és múlást. Hanyatlást és haladást.”

„Ez egy oda-vissza regény. Miután elolvasta az ember a nyomtatás sorrendjében, talán érdemes elolvasni még egyszer, a végétől indulva, fejezetenként hátrálva előre.”

Vámos Miklós Hattyúk dala című regénye az Európa Könyvkiadónál jelent meg. Ide kattintva meg is rendelhetitek.

Ajánlott cikkek