Egyéb kategória

„A chokert le nem lehetett rólam könyörögni vagy másfél évig” – így öltöztünk mi a ’90-es években

Amikor egy nadrágomat látva anyu elmesélte, hogy neki PONTOSAN ILYENJE volt, mert ez volt a divat a hetvenes években, nem hittem el neki, hogy ilyen létezhet. Azon is nehéz volt magamat túltenni, hogy anyu volt fiatal. Azon talán még nehezebb, hogy pont olyan ruhája volt, mint nekem. Most, hogy eltelt laza 15 év, én is tudnám mondani minden, magát menőnek gondoló csajszinak, hogy a kilencvenes években pont ilyen cuccom volt, mint most neki. Mármint...

vous - 2016.10.29.
„A chokert le nem lehetett rólam könyörögni vagy másfél évig” – így öltöztünk mi a ’90-es években

…pont ilyen cuccom volt álmaimban. Sosem voltam olyan, mint a bonanzás lányok, a nirvanás csajok, de később sem volt elég magas a holdjáróm. A fotóimat nézve kicsit szomorú is lettem, hogy végigéltem a most épp ultramenő kilencvenes éveket úgy, hogy a ruhatáram csak nyomokban tartalmazott valamennyit a legfelkapottabb darabokból. Na, hát nem mindenki született stílusikon. Kicsit úgy érzem a képek láttán, jobban össze voltam rakva, amíg anyu öltöztetett. Oda se neki, tudjuk be kísérletezésnek. Megmutatom a kedvenc szettjeimet.

Eszter

Akkor: 1991-ben még lambadaszoknya-mámorban éltem. Életem egyik kiheverhetetlen tragédiája, hogy az osztályban körülbelül utolsó voltam, akinek lambadaszoknyája lett. Ráadásul akkoriban már nem is lehetett kapni azt a nagyon színes és nagyon mini változatot. A lambadaszoknyát idővel melegítőre és fehér sportcipőre cseréltem, a hajRÁF azonban 1992-re se ment ki nálam a divatból. A kilencvenes évek közepéről nincsenek képek az outfitjeimről, volt akkor éppen elég bajom.

1997-ben utolért a rave és a techno világa, a nyakamban a kötelező bőrláncokkal, kerek napszemüveggel és MINISZOKNYÁBAN nézek a kamerába. A tekintetem alapján magam sem hiszem el, hogy ilyen ruhákat viselek. 1998-ban kétcentis hajjal és alteros ruhával lázadtam az előző év stílusa ellen. 1999-ben aztán csak a bőrláncon függő, nevemet alkotó betűk maradtak és a kedvenc turis pulcsim.

Forrás:
iStock, Mengyán Eszter

Ma: A fehér utcai sportcipőre nem tudtam nemet mondani tavaly – akkor sem, ha pontosan tudtam, mindenki ilyet visel majd. Miniszoknyát ma már nem viselnék, a neonszínekkel sem vagyok jóban, viszont Martens bakancsot vagy telitalpú cipőt bármikor felvennék, és újra szemezek a nyakamba köthető bőrpántokkal és a sötét rúzsokkal is.

Ancsa

Akkor: Sajnos nincs a teljes outfitről kép, de tuti sima unisex farmer volt rajtam. Emlékszem, imádtam ezt a műbársony állatmintás izét, aminek kapucnija is volt. A képen látható chokert le nem lehetett rólam könyörögni vagy másfél évig, és a Matilda frizkó is évekig kedvenc volt.

Ma: A choker elegánsabb, glamúrosabb formában tért vissza, Ancsának és nektek is inkább ezt ajánlanám.

Forrás:
iStock, Molnár Anikó
divatkihívás grafika

Divatkihívás 2016 – Tinikorotok ruháiban lehettek idén a legdivatosabbak

A szülői ház pincéje rég elfeledett kincseket rejt. Időről időre lemegyek oda, abban reménykedve, hogy az évekkel ezelőtt bedobozolt ruhák között találok valamit. Bármit, ami ismét divatba jött, és arra vár, hogy kiszabadítsam a kartondobozok fogságából, hogy aztán új értelmet kaphasson egy teljesen új ruhatárban. Egy kísérletező felnőtt ruhatárában, ahol helye van a régi holmiknak – és a legfrissebb trendekből valóknak is. Merthogy e kettő között sokszor nincs is túl nagy különbség.

Grafikusunk, Fanny rajzaiért és a cikkért kattintsatok ide!

Sophie

Akkor: Egy fotóval szállok versenybe egyenesen 1999-ből. A joggingnadrág csak a nyárnak köszönhető, azt azért 10 évesen sem hordtam utcára, viszont a kötött kardigán hatalmas kedvecem volt, a mai napig rajongok a kötött cuccokért. A hajról pedig csak annyit, hogy ez volt az elrontott Natalie Imbruglia-haj, amiről már volt szó egy korábbi cikkben.

Forrás:
iStock, Győri Sophie

Ma: Nem csak Sophie-nak üzenem: ha kötött, akkor idén legyen a ruhátok az! Persze, azt mindenki utálja, ha szúr a kedvenc pulcsija vagy ruhája, de higgyétek el, erre is van megoldás.

Andi

Akkor: Íme, én, tarka tüsihajjal. Mondjuk azért bánom, hogy a teljesen pink haj kimaradt az életemből. De volt pink zsebes trapéznadrágom és félvállas felsőm, amit mindenki magára húzott. Gyerekkoromban a bársony és a fodros ruhák tették ki a ruhatáram nagy részét. A csokornyakkendős ruhát és a piros ruhát a mamám varrta, ugyanezekből az anyagokból anyunak is volt ruhája. A pink masnis blúzt meg imádtam!

Forrás:
iStock, Puha Andi

Ma: Jó ideje próbálkoznak vele, de a trapéznadrág csak nem akar szélesebb körben divatba jönni. Egyelőre a divatbloggerek kedvenc darabja, de ami késik, nem múlik. Ami viszont visszaédesgeti magát hozzánk, az a bársony – lehet csizma, vagy éppen ruha. Mivel Andit már láttuk bársonyruciban, így ezt a cikket akár ő is ihlethette volna. Kiráz a hideg a bársonytól? Idén garantáltan megszeretitek.

Lilla

Akkor: Jó néhány képet találtam: az egyik egy horvátországi nyaralás alatt készült, akkoriban a fejkendő iszonyú nagy divat volt, az Adidas cipőm meg most is irtó menő lenne. Mégis egy másik kép az, ami mindent visz:

fényes anyagú, mintás sort, kleopátra haj, fejpánttal, de a legdurvább a lakk platformtalpú papucs a ZOKNIVAL.

Hatodik után anyukámmal elmentünk ketten Cannes-ba nyaralni. Imádtam ezt a platformtalpú, kék szandit, anya mindig azt mondta, elrakja örökre, hogy később röhöghessek magamon. És tényleg, ezek a szandik a pipaszár lábú tizenéveseken még röhejesebben néztek ki… Akinek nem volt a '90-es években ilyen görlszös szettje, legalábbis Békéscsabán, az nem is ért semmit! A piacon lehetett kapni különböző színekben, mindegyik egy sortból és általában egy hasvillantós felsőből állt.

Forrás:
iStock, Séllei Lilla

Ma: Lillát, akinek a blogját itt olvashatjátok, ma sem kell félteni, ha menőségről van szó – főleg, mióta kinevelt egy saját stylistot kisfia, Bálint személyében.

borzalmas 90-es évek divat bravo

Holmik, amiket a '90-es években tuti nem hordtatok

A '90-es évek divatja máig kísért minket. Hiába, hogy akkor kidobtátok a magas talpú cipőiteket, mint a bumeráng, most visszajött, hiszen a nyár slágere a flatformcipő.

Szerzőnk, Andi összegyűjtötte nektek azokat a ruhadarabokat, amiket tuti nem hordtatok a '90-es években. Kattintsatok ide a cikkért!

Engel Nóri

Akkor: Imádtam a fotón látható, nagyon furcsa tapintású, vastag szövetből készült téli ruhát. Az anyaga és a hópelyhes mintája miatt csak a téli szezonban tudtam hordani, viszont nyári pántja volt. Nem baj, megoldottam egy aláöltözéssel: fehér hosszú ujjúra viseltem a rucit. A képet visszanézve megveregettem a vállamat, hogy milyen kis trendi voltam. Bár meg kell hagyni: a fehér harisnya, fehér hajpánt összhangja kissé sok.

Forrás:
iStock, Engel Nóra

Ma: Ma ez az aláöltözés újra hódít, idén nyár óta menő a pólóra spagettipántos trikót viselni. A réteges öltözködés új szabályairól ide kattintva olvashattok még többet.

Ajánlott cikkek