Egyéb kategória

Jelek, hogy az otthonotok megbetegít titeket – védjétek ki a támadást!

Az ép testben ép lélekre alapozva mondhatnám azt is, hogy ép otthonban ép test, abban meg ugye ép lélek. Nem mindegy, hogy a lakhelyetekre hogyan vigyáztok, hiszen egy nem túl jól karbantartott otthon alaposan megbetegíthet. Szerencsére könnyedén felismerhetitek a jeleket, és ki is védhetitek azokat. Mondom, hogyan!

vous - 2016.10.30.
Jelek, hogy az otthonotok megbetegít titeket – védjétek ki a támadást!

Magas páratartalom

A ház túl magas – több mint 45 százalékos – páratartalma kitűnő táptalaja a penésznek. Azt pedig tudjátok, hogy a penész rengeteg egészségügyi problémát okozhat, például krónikus orrmelléküreg-gyulladást, idegrendszeri károsodásokat. A magas páratartalomban jól érzik magukat a poratkák is, amelyek allergiát, gyomorpanaszokat és alvászavarokat hoznak magukkal.

Hogy ezt megelőzzétek, szerezzetek be egy páratartalommérőt, győződjetek meg arról, hogy jól szellőzik-e a lakásotok, és gyakran legyetek nyitott ablak mellett. Ha pedig szükséges, akkor szerezzetek be egy párátlanító készüléket is.

Sok por

Nemcsak maga a por kellemetlen, hanem a vele együtt a lakásotokba települő poratkasereg is. A por irritálja az orrjáratotokat, szemeteket, a poratkák pedig legyengítik az immunrendszereteket. A kevesebb por érdekében porszívózzatok gyakran, méghozzá szép, tiszta filterrel, máskülönben feleslegesen tologatjátok végig a lakáson. Használjatok valamilyen szűrőrendszert, ami portalanítja a levegőt, a cipőt vegyétek le az előszobában, és rendszeresen mossátok az ágyneműt.

Forrás:
pexels

Vizes problémák

Mindenki átéli legalább egyszer azt, milyen, ha a víz elárasztja a fürdőt vagy a konyhát. Esős időszakban pedig a pincében is bokáig állhat a víz. Ezek a vízáradások szintén rossz hatással vannak az egészségetekre, hiszen sok koszt is hoz magával egy ilyen esemény. Megnő az esély a penész kialakulására, másfelől pedig alapos tisztítást igényel a vízzel eláztatott terület, hiszen a talajvíz sok szennyeződést és baktériumot hord össze, a levegő is sokkal párásabb lesz.

Ilyenkor a repedezett falakat hozzátok helyre, fessétek le újra, fontos, hogy jól megszáradjanak. A tönkrement padlót cseréljétek le, az elázott textileket alaposan tisztítsátok át.

Légmentes nyílászárók

Noha a legmentes nyílászárók hasznosak, hiszen kiszorítják télen a hideg levegőt, általában pedig a zajt, nem feltétlenül egészséges egy teljesen légmentesen zárt térben élni. Ilyen helyzetben a levegő áporodottá válik, ami a szervezeteteknek egyáltalán nem jó hír, főleg, ha gázszivárgás van, vagy légkondit használtok, esetleg kályhával fűtötök. Rengeteg toxikus anyag kerülhet így a levegőbe, amit belélegezhettek. Hogy a bajt elkerüljétek, szellőztessetek gyakran, és használjatok a lakásban szellőzőnyílásokat.

Forrás:
pexels

Szivárgás

Könnyen megeshet, hogy a vízvezetékek szivárogni kezdenek, beázik a plafon, ami rögtön penészhez vezet. Ugyanilyen szivárgást okozhat az is, ha az ablak külső oldalán jóval hidegebb a levegő, mint bent, így lecsapódik a pára az ablakkereteknél, ezzel csúnya, fekete penészfoltok jelenhetnek meg a fakereten. Ellenőrizzétek, hogy a házban van-e rés, ami szivároghat, ugyanilyen nagy figyelmet szánjatok az ereszcsatornáknak, annak, hogy a víz megfelelően terelődik-e a vízvezetékekben, és a szobahőmérsékletre is ügyeljetek, hogy ne legyen sokkal melegebb kint, mint bent. 

Óvjátok a lakásotok egészségét, ezáltal a sajátotokét is. 

Ajánlott cikkek