Egyéb kategória

Sztárok, akik nyíltan beszélnek megerőszakolásukról

Az áldozathibáztatás még mindig dívik a világon. Sokan emiatt hallgatnak arról, hogy a múltjuknak van egy darabkája, amit sötétbe borított a nemi erőszak. Éppen ezért fontos, hogy azok az emberek, akiket sokan követnek és figyelnek, beszéljenek a saját történetükről. Ez sok erőt ad a többi áldozatnak.

vous - 2016.10.30.
Sztárok, akik nyíltan beszélnek megerőszakolásukról

Nemcsak ahhoz, hogy feldolgozzák a történteket, hanem ahhoz is, hogy fel merjenek szólalni, ne érezzék magukat hibásnak, hiszen nem ők a hibásak, hanem az elkövetők. A Womens' Health magazin összeszedte azokat a sztárnyilatkozatokat, melyekben az ismert nők vallottak életük eme nehéz pillanatáról.

Amber Tamblyn

Donald Trump nőket megalázó megjegyzései után Amber Tamblyn színésznő írt egy posztot az Instagramjára, megosztva követőivel szexuális megalázottságának történetét. Elárulta, nagyon érzékenyen érinti, ha valaki tárgyiasítva beszél a nők testéről, mert az újra és újra a saját exét és a tőle elszenvedett megaláztatást juttatja az eszébe. 

Megmarkolta a hajam, a másik kezével pedig alám nyúlt és felemelt a padlóról, miközben a cicájának nevezett.   

Objektum doboz

Viola Davis

A színésznő, akinek édesanyja, gyerekori barátja és nővérei is szexuális erőszak áldozatai lettek, azt mondta, hogy az elkövetőknek fizetniük kell.

Az emlékeknek fogaik vannak, melyek folyton marcagolnak, figyelmet követelnek tőlünk. Annak, aki elköveti az erőszakot, emiatt, akárcsak nekünk, élete végéig újra és újra bűnhődnie kell.

Objektum doboz

barok eszter szexi nőcsábász lotyó

Ami még az erőszak tényénél is szörnyűbb

A nemi erőszak nem vad és kontrollálhatatlan libidóról, hanem a hatalomról és jogosultságérzetről szól, és nem legitimálja semmi: nemhogy a rövid szoknya vagy a belépés az elkövető lakásába, de még a házasságlevél sem. Van azonban valami, ami talán még az erőszaknál is rémisztőbb: az, ahogyan eltusolják.

A Kiss László-ügy kapcsán Barok Eszter alaposan körbejárta a nemi erőszak során végbemenő mechanizmusokat, az áldozathibáztatás pszichológiáját, azt, hogy a társadalom és az elkövetők még mindig rosszul állnak az áldozatokhoz. Cikkeit itt olvashatjátok!

Amy Schumer

Amy Schumer vicces nő, de nem fél a komoly témáktól sem. Egy interjúban vallott arról, hogy két, nem kölcsönös beleegyezéssel történő szexuális élménye is van, amit nagyon nehezen dolgozott fel. Elmondása szerint nagyon nehéz volt különválasztani az összemosódott határvonalakat, eldönteni, hogy mi számított erőszaknak, és mi nem. Az első szexuális együttlétéhez sem fűzik kellemes emlékek, főleg, hogy így visszaemlékezve úgy érzi, jobb lett volna egy ponton túl megállni. A férfi, akivel akkor volt, azonban elvesztette a fejét. 

Sokáig nem gondoltam rá, amíg el nem kezdtem újraolvasni a naplómat. Akkor mindent kiírtam magamból, így próbáltam minél messzebbre dobni magamtól az emlékeket. Amikor újra elolvastam az akkor írt sorokat,  felvillant, hogy igen, tényleg belém hatolt, pedig nem akartam. És bevillan az is, ahogy azt mondja utána: sajnálja, hogy ezt tette.

Objektum doboz

Lena Dunham

Lena Dunham története tipikusan az az eset, amikor az áldozat fél, hogy megbélyegzik. Ő az egyetemen vált áldozattá.

Féltem, hogy más pasi majd selejtnek fog tartani, féltem, hogy túlreagálom a helyzetet, hogy valójában én hibáztam. Évekkel később már tudom, hogy ezek klasszikus félelmek, és ez az oka annak, hogy sok eset nem derül ki az egyetemen.

Objektum doboz

Lady Gaga

Lady Gaga nem először beszél erről a témáról, hiszen elkötelezetten igyekszik felhívni a figyelmet a családon belüli erőszakra. A Til It Happens To You című dala nem csupán egy erőteljes sláger, hanem egy önvallomás is. A dal ugyanis azokhoz szól, akik családon belüli erőszak elszenvedői. Az énekesnőt kislány korában molesztálták, ráadásul a családjában nagynénje is érintett. Kollégista korában szexuálisan bántalmazták, a lelki gyötrelem hatására pedig a fizikai egészsége is romlott, erről többször is nyilatkozott, azóta ugyanis szívügyének érzi a témát, és nyíltan beszél róla.

Ha egy ilyen traumán mész keresztül, annak fizikai következményei vannak. Sokaknak egy ilyen szörnyűség, amit még évekkel kesőbb is újraélnek, nemcsak érzelmi és mentális problémákat okoz, hanem a fizikai egészségüket is lerombolja hosszú távon. 

Objektum doboz

Madonna

Madonna 2013-ban beszélt arról, hogy megerőszakolták, amikor 19 évesen New Yorkba költözött. Egy interjúban azt nyilatkozta, azért nem jelentette az esetet, mert úgy érezte, már így is eléggé megalázták.

Egyszerűen azt éreztem, ez túl sok megaláztatás lenne, ha újra és újra el kellene mesélnem.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek