Így készítsetek egyedi faliórát - pillanatok alatt!

Így készítsetek egyedi faliórát – pillanatok alatt!

A faliórákkal mindig bajban vagyok, hiába lehet kapni már számtalan helyen, többször futottam bele, hogy nem találtam meg a megfelelőt, ha éppen valakinek lakást vagy irodát terveztem. Arról nem is beszélve, hogy sokszor irreálisan drágának találtam a boltok polcain találhatókat, ezért nem egyszer saját kezűleg készítettem el a megrendelőim számára egy-egy darabot. Hogy hogyan?

Korábban, amikor ilyen DIY órákat kreáltam, volt közöttük kikeményített csipkeóra, nyomtatottfotó-alapú számlappal ellátott és sima dekorfestékkel kipingált. Most újra nekiugrottam a feladatnak, hogy készítsek egyet az étkezőm falára.

Abban biztos voltam, hogy sima falapos kerek órára és óraszerkezetre lesz szükségem, na meg némi festékre, amivel kidekorálom majd. Ezeket mind-mind be is szereztem egy hobbiboltban, amit viszonylag olcsón megúsztam.

tök tökfaragás

Ennél egyszerűbb és nagyszerűbb „tökfaragás” nem létezik!

Ha idén ti is szívesen nekiállnátok egy jó kis tökfaragásnak, mutatok egy nagyon dekoratív, egyszerű és kissé újragondolt változatot. Ha nem a tipikus halloweeni mécseses verziót készítenétek el, hanem ennél valamivel izgalmasabb, újszerűbb és elegánsabb megoldásra vágytok, ezt csináljátok utánam!

Kiválasztottam három színt, ami megtetszett, és egy egyszerű grafikát, ami most elég trendinek számít: a geometrikus mintát. Ami jó benne, hogy nem igényel túl nagy kézügyességet, és nagyon hamar elkészül.

Ha nektek is megtetszett, mutatom, hogyan készíthetitek el!

Amire szükségetek lesz

 • óralap
 • óraszerkezet
 • ecset
 • cellux vagy ragasztószalag
 • olló
 • festékek (dekor-, spray-, akrilfesték, vagy akár körömlakk – ha kisebb felületet festenétek le)
Forrás:
Kerepeczki Anna

Elkészítése

 1. Először is tervezzétek meg fejben, hogy körülbelül hány színt szeretnétek a számlapra, és milyen formában.
   
 2. Ha ezzel megvagytok, jelöljétek ki ragasztószalaggal a háromszögeket, vagy négyzeteket – ahogy tetszik –, és jöhet is a festés.
   
  Forrás:
  Kerepeczki Anna

 3. A celluxos megoldás azért szuper, mert nem kell precízen festeni, hiszen a segítségével – ha ügyesek vagytok – határozott vonalakat kaptok. Ehhez mindössze az kell, hogy ügyeljetek arra, hogy szépen ragasszátok rá a ragasztószalagot a lapra úgy, hogy ne tudjon aláfolyni a festék.
  Forrás:
  Kerepeczki Anna

 4. Hagyjátok kicsit száradni, majd szedjétek le a ragasztószalagokat. Ha szeretnétek, hogy egymást fedjék a vonalak és foltok, várjatok, míg teljesen megszárad az egyik, majd maszkoljátok ki újra, és jöhet a következő folt festése.
   
  Forrás:
  Kerepeczki Anna

   
 5. Végül fújjátok vagy fessétek le ecsettel az óramutatókat – ha kedvetek tartja. Száradás után pedig már csak össze kell szerelnetek, és a falra akasztanotok.
   
  Forrás:
  Kerepeczki Anna

Ha nem szeretnétek geometrikus mintát, bátran rajzoljatok a falapra ceruzával, majd színezzétek ki, vagy nyomdázzátok ki, ehhez szuper megoldás, ha egy krumpliba faragtok egy tetszőleges mintát, majd festékbe mártjátok, és azzal nyomdáztok. Számtalan módon kidekorálhattok egy ilyen egyedi órát, ami – most, hogy közeleg a karácsony – ajándéknak is kiváló!
 

Forrás:
Kerepeczki Anna