Egyéb kategória

Nagyon furcsa fóbiát fedeztem fel magamban – lehet, hogy nektek is ez van?

Fóbiája szinte mindenkinek van, csak az nem mindegy, hogy milyen. Van, aki a pókoktól fél, van, aki a bezártságtól, és még sorolhatnám… De ha egyszer rákerestek, hogy mik léteznek ezenkívül, nagyon sok meglepő dolgot fogtok találni. Én például nemrég állapítottam meg, hogy nagyon különös dologtól félek, és TRIPOFÓBIÁM van!

vous - 2016.11.04.
Nagyon furcsa fóbiát fedeztem fel magamban – lehet, hogy nektek is ez van?

Érdekesen fog hangzani, tudom, sőt sokan hihetetlennek tartják, mikor elmondom nekik, hogy milyen fóbiám van. Pár éve vettem észre magamon azt, hogy irtózom a sok kicsi apró lyuktól. Bizony, ez a tripofóbia.

Először akkor vettem észre magamon, mikor egy Photoshop-képet láttam, amin egy ujjon apró lyukacskák voltak. Kirázott tőle a hideg, mintha valaki a körmével kaparta volna a táblát. Szörnyű érzés volt. Azóta arra is rájöttem, miért nem szeretem túlzottan az epret, hiszen azon is apró mélyedések vannak, ráadásul nem üresek.

Objektum doboz

Legfőképpen úgy szokták definiálni ezt a fóbiát, hogy a lyukakban való ismeretlen dolgoktól való félelem. Valamilyen szinten igaznak érzem, hiszen egyenesen rosszul vagyok, ha belegondolok, hogy valami rejtőzik ezekben a mélyedésekben, de már csak arra sem tudok ránézni, ami üres. Ilyenek lehetnek a bőrön való apró mélyedések, lyukakban élő állatok, mint a férgek, de akár még egy furcsán elkészített grafika is ki tud ugrasztani a bőrömből.

Forrás:
Pixabay

Amikor elárultam ezt az ismerőseimnek, a meglepődés után egyből kérdésekkel bombáztak, hogy mi az, amitől irtózom. A sajtok? Hóesés? Nem, nem… ennyire nem vészes, csak a tényleg apró és sok lyuktól.

Azért ne ijedjetek meg, ha hirtelen ti is diagnosztizálni tudtátok magatokat a tripofóbiával. Ha nagyon szenvedtek tőle, pszichoterápiával ezt is lehet gyógyítani, sőt, extrém eseteben szorongás elleni gyógyszert is adnak rá (ahogy más túlzott mértékű fóbiára is).

Ajánlott cikkek