Egyéb kategória

4 jel, hogy szülés utáni depresszióban szenvedtek

A szülés utáni depresszió sokkal gyakoribb, mint gondolnátok, a szülő nők 11–20 százaléka érintett benne, és a pici világra jövetelétől számítva akár egy évig is eltart. Éppen ezért fontos, hogy minél több szó essen róla, hogy minél előbb felismerjétek, érintettek vagytok benne. A felépülés első lépése ugyanis az, hogy tudatosítsátok, baj van.

vous - 2016.11.05.
4 jel, hogy szülés utáni depresszióban szenvedtek

A Women's Health magazin cikke szerint azok a nők, akiknek a családjában előfordul a depresszió, a bipoláris depresszió vagy más mentális betegség, esetleg komplikációk adódnak a szülés során, nem kapnak elég érzelmi támogatást családjuktól, partnerüktől, nagyobb eséllyel lesznek érintettek. A szakértők külön hangsúlyozzák, hogy ha az alábbi négy jelet érzékelitek, keressétek fel minél előbb a nőgyógyászotokat, aki segíthet átvészelni ezt az időszakot, hiszen a depresszió nem is gondolnátok, mit művel veletek.

1. Féltek döntéshelyzetben

Könnyen lehet, hogy félelemben éltek, hiszen a szülés utáni depresszió egyértelmű jele, hogy folyton aggódtok, hogy valamit rosszul csináltok. Az érintett nők úgy érzik, rossz anyák, és ezt a bizonytalanságot a babák is megérzik. Ne féljetek segítséget kérni!

Forrás:
iStock

2. Nem alszotok, akkor sem, ha lenne rá alkalom

A legtöbb anya nem alszik sokat az első időszakban, hiszen gyakran etetni kell a gyermeket és altatni, ám a depressziós anyák még akkor sem alszanak, ha van rá lehetőségük. Képtelenek lazítani és aludni szendergő babájuk mellett, és ez az alváshiány csak még jobban elmélyíti a szülés utáni depressziót.

3. Érzékenyek vagytok

Bizonyos pontig normális, hogy streszeltek és könnyen eltörik a mécses, ám ha ez az időszak elhúzódik, és még hónapok után is könnyen sírva fakadtok, akkor érdemes orvoshoz fordulnotok.

4. Gondolatban bántjátok a gyereketeket

Sok anya rettenetesen érzi magát amiatt, hogy olyan víziói vannak, hogy fájdalmat okoz a gyerekének. Dr. Kurzman azonban felhívja a figyelmet arra, hogy ez nem jelenti azt, hogy meg is tennék. Nem szabad szégyellni ezeket a gondolatokat, ezek a depresszió miatt törnek rátok. Nem vagytok ettől rossz anyák, mindössze segítségre van szükségetek. És nem, attól sem vagytok rossz emberek, hogy nem mertek a depresszió miatt bevállalni még egy gyereket, mint Adele.

Ajánlott cikkek