Egyéb kategória

Memorizáljátok: ezt kell csinálnotok, ha alvajáróval van dolgotok

Én nem vagyok alvajáró – legalábbis eddig nem jelezte nekem senki –, viszont a közeli ismerőseim közt több embert is érint ez a jelenség. Azonban még sosem láttam élőben mást alvajárni, így örülök is, hogy most alkalmam nyílik összegyűjteni, mit szabadna csinálnom, és mit nem egy ilyen szituációban.

vous - 2016.11.06.
Memorizáljátok: ezt kell csinálnotok, ha alvajáróval van dolgotok

Ha valaki nem tudja magát hosszú időn át jól kialudni, akkor könnyen jelentkezhet nála stressz és szorongás. E kettő pedig akár alvajáróvá is képes tenni az embert. Az alvajárás különbözőképp jelentkezhet, az enyhébb esetekben az érintett személy például felül az ágyban, zavarosan beszél, a veszélyesebb az, amikor valaki felkel, és cselekedni kezd. Mondjuk főzni próbál, vagy autót vezetni.

alvas-lany-no-agy

Alvásbénulás: az éjszaka legfélelmetesebb lidérce mindenki számára

„És akkor kipattan a szemem, a szívem őrülten zakatol. Ébren vagyok? Álmodom? Mi történik velem? Hol vagyok? A szemem óvatosan körbeforgatom – a szobát látom magam körül. Fekszem az ágyamban. De miért nem működik a kezem, a lábam? Mi ez a szörnyalak az ágyamnál? Rám hajol, érzem bűzös leheletét! Nem tudok menekülni, csak a szemem csukhatom. Nem mozdul a kezem, nem mozdul a lábam. Mi láncol az ágyhoz? Mi történik velem?”

A cikk folytatását itt találjátok.

Ezt tegyétek, ha valaki alvajár a közeletekben:

  • Először ellenőrizzétek, hogy biztonságos helyen van-e az alvajáró, a környezetében ne legyen veszélyes dolog.
  • Szépen lassan vezessétek őt vissza az ágyába.
  • Néha az is segít, ha óvatosan felébresztitek az illetőt, mielőtt az ágyához kíséritek, így elkerülhetitek, hogy újra elinduljon álmában.

Ezt ne tegyétek, ha valaki alvajár a közeletekben:

  • Semmiképp se kiabáljatok hozzá, és eszetekbe ne jusson megijeszteni őt, mert rosszabb esetben kitörhet magából, kárt tehet benned vagy önmagában.
  • Lehet hallani olyat, hogy ha felébresztitek az alvajárót, akkor az kómába fog esni vagy szívrohama lesz, azonban tudjatok róla, ez csak egy mítosz.
  • Ha hirtelen keltitek fel, akkor előfordulhat – sajnos –, hogy erőszakos lesz, vagy más esetben lehangolttá válik.
Ajánlott cikkek