Egyéb kategória

Amerikai álom a konyhátokban: készítsetek igazi bagelt egyszerűen

A bagel egy igazán különleges péksütemény, New York büszkesége, de az egész világon ismerik és szeretik. Ránézésre olyan, mint egy lyukas zsemle, de a jó bagel tésztája egészen más: sűrűbb, édesebb, ruganyosabb, ami készítési technikájának köszönhető.

vous - 2016.11.08.
Amerikai álom a konyhátokban: készítsetek igazi bagelt egyszerűen

Aki igazán finom bagelt szeretne, készítse el otthon: nem bonyolult, bár időigényes, ahogy minden kelt tészta. De az is igaz, hogy a legtöbb idő a pihentetésre kell, vagyis közben bármi mást csinálhatunk. A bagel különlegessége, hogy a tésztát a formázás és újrakelesztés után, a sütés előtt elő kell főzni, ennek köszönhetően lesz olyan különleges az állaga: nem morzsálódik, kissé kalácsszerű, ruganyos, ellenállhatatlan.

Forrás:
iStock

A bagelt – bár péksütemény és kenyérféle – önmagában szinte sosem fogyasztják, szinte kizárólag szendvics készül belőle. A különféle magokkal – mák, szezámmag, lenmag, zabpehely – megszórt péksütemény a legkedveltebb reggeli szendvicsalap Amerikában, amit klasszikusan krémsajttal és füstölt lazaccal töltenek, de persze ma már rengeteg változata népszerű a tonhalkrémestől a rántottásig, és bár alapvetően édeskés a tészta, a legritkábban kerül bele dzsem vagy méz, vagy más édes töltelék.

Bár a bagel New York kedvence és büszkesége, és tény, hogy Amerika tette híressé és ismertté ezt a péksüteményt, a története kacskaringósabb. Közelebb készült hozzánk, mint gondolnánk! Eredetileg ugyanis egy bécsi pékségben sütötték először 1683-ban, a lengyel királynak ajánlva – hálaképpen azért, hogy megvédte a török támadásoktól a családját és hazáját. A péksütemény leginkább Lengyelországban terjedt el, innen pedig az Amerikába vándorló zsidó közösségek vitték magukkal az Újvilágba az akkor még úgynevezett beigelt.

Forrás:
iStock

A sikere valószínűleg tökéletes formájának (kör) és a minden más péksüteménytől eltérő állagának köszönhető. Ha megkóstolnátok az igazi bagelt, mutatjuk a receptet!

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Ajánlott cikkek