Egyéb kategória

Eszem-iszom, dínom-dánom, na de hogyan? – Ti ismeritek az asztali etikettet?

Én személy szerint a legtöbb ételt késsel-villával fogyasztom. Még olyanokat is, ami az asztali etikett szerint helytelen lenne. Sokan furcsán is néznek rám, amikor előkapom az evőeszközt a pizzához, lángoshoz, tócsnihoz, vagy épp a hamburgerhez. Igen, tudom, hogy ez furcsa szokás, de inkább nézzenek rám hülyén a barátaim, minthogy tokától-bokáig zsíros, olajos vagy tejfölös legyek. De mi van akkor, ha épp étteremben ülünk? Ti tudjátok, mit mivel, és mi után illik elfogyasztani?

vous - 2016.11.11.
Eszem-iszom, dínom-dánom, na de hogyan? – Ti ismeritek az asztali etikettet?

Természetesen – vagy inkább szerencsére – a legtöbb helyen egy, maximum két fogást eszünk, és viszonylag ritkán iszunk hozzá többféle italt. De van az úgy, hogy az ember lányát meghívják egy fancy étterembe, vagy egy olyan esküvőre, ami nem a hagyományos magyar dínom-dánomos fajta, hanem decens és elegáns. Ilyenkor az asztalon a tányérok mellett számtalan evőeszköz és pohár található, amikből a többfogásos menüsort kell végigennünk. Legtöbbször még damasztszalvétát is kapunk, aminek látványára megannyi kérdés sorakozik fel a fejünkben.

  • A nyakunkba kell vajon akasztani?
  • Vagy az ölünkbe?
  • Nem baj, ha összepiszkoljuk?
  • Ha végeztünk az étkezéssel, hova tegyük a textilszalvétát?

Vannak persze viszonylag egyértelmű dolgok – amikre nem baj, ha újra felhívja valaki a figyelmünket –, és vannak olyanok is, amikkel ritkán, vagy még egyáltalán nem találkoztunk, ezért jobb letisztázni őket előre, ha nem akarunk zavarba jönni a következő „menőzős” étteremlátogatás során.

Azt már a Micsoda nő!-ből tudhatjátok, hogy evőeszközökkel kívülről befelé kell haladni, de ennél azért nem árt pontosabban tudni, mik is a szabályok.

Viselkedjetek igazi nőként az asztalnál is – Így terítsetek helyesen!

Viselkedjetek igazi nőként az asztalnál is – így terítsetek helyesen!

„A mai világban a számtalan gyors- és street food étteremnek köszönhetően kevesen tudjuk már, hogyan is kell egy szépen megterített asztalnál viselkedni, a megfelelő teríték elkészítése pedig még ennél is nehezebb feladatnak tűnhet. Azzal persze mind tisztában vagyunk, hogy az evőeszközöket kívülről befelé haladva használjuk, de ennél azért kicsit bonyolultabb a dolog. Készítettem nektek három grafikát segítségképp, hogy illemtudóan ehessetek és helyesen terítsetek, amikor a szőke herceg belép az életetekbe. Egy férfi szívéhez ugyanis a hasán keresztül vezet az út, nem? Ideje őket lenyűgözni!”

A cikk itt folytatódik.

Szalvéták, tányérok, társaik és egyéb úri huncutságok

A papírszalvétával könnyű a dolgotok, miután felkaptátok az asztalról és használtátok, összehajtva tegyétek a tányérba, és már viheti is el a pincér. Ha damaszt-, illetve textilszalvétát kaptok, étkezés előtt tegyétek az öletekbe, ne a nyakatokba! Étkezés alatt pedig bátran koszoljátok össze, azért van. Ha végeztetek, csak tegyétek a tányérotok bal oldalára.

A tányérokat a legtöbb helyen fogásonként cserélik, de ha nem, és már az asztalon sorakoznak, amikor leültök, viszonylag könnyű a dolgotok, ezek használata ugyanis elég egyértelmű. Levest a levesesből, laposból főételt, kicsiből előételt vagy desszertet. Van, hogy az evőeszközöket is fogásonként egymás után teszik az asztalra, így szintén könnyű a dolgotok azzal kapcsolatban, hogy az adott fogást mivel kell ennetek.

Azonban ha ilyen esetben nincs menükártya az asztalon, akkor nem fogjátok tudni, milyen étel következik majd.

A különböző fogásokhoz az evőeszközöket – a tányér két oldalán elhelyezve – kívülről befelé kell használni, ahogyan már említettem. Az egyértelmű, hogy a kanalak és kések a tányér jobb oldalán helyezkednek el, a balon pedig a villák. Ha egy adott ételhez – amihez villát kell használni – nincs szükség késre, például egy desszertnél, akkor azok a tányér felett fognak elhelyezkedni.

Forrás:
iStock

Ha a tányér fölé több villát, illetve kiskanalat is tettek, akkor – fogásonként – fentről lefelé kell haladni a használatukkal.

A speciális eszközök, mint az osztrigavilla vagy csigavilla mindig a jobb oldalon, keresztben a tányér fölötti evőeszközök között kap helyet. De valljuk be, annak az esélye, hogy ilyen jelenséggel találkozzunk, olyan ritka, mint a fehér holló.

Villantsátok meg tudásotokat az étteremben – még a pincért is leveszitek a lábáról!

Villantsátok meg tudásotokat az étteremben – még a pincért is leveszitek a lábáról!

„Egy elegáns étteremben ültök, kellemes a társaság, az ételek nagyon finomak, jöhet a második fogás. Az evőeszközök segítségével el tudnátok ezt 'jelelni' a pincérnek?”

A cikk itt folytatódik.

A poharak rengetegében

Szinte minden italfajtához más-más pohár dukál, de kivétel nélkül mindegyik a tányér fölött, középről kifelé haladva kell, hogy felsorakoztatva legyen, a jobb oldal felé, nagyságukat tekintve csökkenő sorrendben. A sorrend pedig a következő lehet:

  • vizespohár
  • pezsgős– vagy konyakospohár
  • vörösboros pohár
  • fehérboros pohár
  • aperitifes pohár

Persze annak függvényében, hogy milyen italokat szolgálnak fel a menüsorhoz, ez részben eltérhet, de mindig a nagyobb méretűtől kezdik a poharak felrakását, és négynél többfélét sosem tesznek az asztalra!

Van még kérdés?

Ajánlott cikkek