Egyéb kategória

A tökéletes vasárnapi sütemény: sajttorta csíkosan – zebrasütivel keresztezve

A sajttorta az egyik legzseniálisabb sütemény, rengeteg fajtája létezik, lehet sütött és hűtött, kekszes vagy tésztás alapú, mindegyikre igaz, hogy csupa töltelék, vagyis krémsajt. Az egyetlen hibája, hogy szegény nem túlságosan dekoratív... Hacsak nem vetünk be egy kis furfangot!

vous - 2016.11.13.
A tökéletes vasárnapi sütemény: sajttorta csíkosan – zebrasütivel keresztezve

A sajttortával ellentétben a zebratorta viszont ugyancsak látványos, mutatós desszert, pedig egy pofonegyszerű kevert tészta, aminek a felét egy kis kakaópor színezi és ízesíti, a csíkosság pedig úgy érhető el, ha felváltva kanalazzuk a kétféle tésztát a kör alakú tortaformába. Ahogy a tészta fokozatosan elterül, úgy válik zebrássá.

Mivel a sajttorta nyers tésztája is hasonló állagú, mint a zebratortáé, adta magát, hogy ötvözzük a kettőt, hiszen akkor feltehetően hasonlóan terül majd a krémsajtos keverék is. És láss csodát: tényleg! Az alja sűrűbben csíkos, hiszen ott több helye van még a tésztának széfolyni, betölteni a tepsit, de ahogy telik a tortaforma, úgy csökken a hely és vastagodnak a csíkok.

keksajt04

3 nyomós érv az egészséges kéksajt mellett

A márványsajtként is ismert kék penészes sajt nemcsak finom, hanem fogyasztásával sokat tehetünk egészségünk megvédéséért. Legyen az rokfort, gorgonzola, stilton vagy márványsajt, a kék penészes sajtokat érdemes rendszeresen beillesztenünk étrendünkbe.

A cikk folytatása ITT jön!

A sajttorta alapja krémsajt, esetünkben mascarpone, de készíthető más natúr sajtkrémből is. Ezenkívül csak tojás, tejföl és egy pici liszt kell bele, ízesítésnek egy kis vanília és reszelt citromhéj, no és persze a kakaópor. Pár perc az összeállítása, utána pedig kezdődhet a csíkozás: ehhez vagy kisebb merőkanalat használhatunk, amivel váltakozva rakosgatjuk a kétféle tésztát, vagy két tiszta nejlontasakba tehetjük a kétféle masszát, egyik sarkukat kivágva innen nyomhatjuk felváltva a csokis és a vaníliás krémsajtos csodát.

A végeredmény nemcsak mutatósabb, de finomabb is: ha jóféle holland kakaóport használunk, akkor ízben is sokkal igalmasabb ez a csíkos változat!

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek