Egyéb kategória

„Az ügyesség, az érdeklődés és az elszántság a lényeg, mert akkor senki sem tud megállítani” – Nők férfias szakmával

Volt olyan időszak, amikor azt gondoltam, sportújságíró szeretnék lenni. Amikor aztán a felvételin az egyik kommunikációs nagyágyú megkérdezte, belegondoltam-e abba, hogy majd hóban-fagyban ott kell állnom a Megye III. meccsen, hogy tudósítsak a helyi lapnak, elbizonytalanodtam. Valószínűleg nem az volt az én utam. Most, hogy ez eszembe jutott, inkább azon gondolkozom, vajon ugyanezt kérdezte-e a felvételiztető a sportújságírói karrierre vágyó srácoktól is. Vagy nekik természetes, hogy mivel jár egy adott munka? Vajon azok a nők, akik katonának, autószerelőnek, mérnöknek, kamionsofőrnek, hegesztőszakembernek tanulnak, milyen kérdéseket kapnak? Milyen előítéletekkel kell szembenézniük? Miért tartunk még mindig ott, hogy egy szakma férfias vagy nőies?

vous - 2016.11.15.
„Az ügyesség, az érdeklődés és az elszántság a lényeg, mert akkor senki sem tud megállítani” – Nők férfias szakmával

Mert itt tartunk. 2016-ban még mindig rácsodálkozunk az óvó bácsikra vagy a női kamionsofőrökre. Ahogy még mindig magyarázni kell, miért nem akar egy nő gyereket, miért nem megy férjhez, vagy miért marad otthon a férfi a gyerekkel, és miért a nő megy vissza dolgozni. Valószínűleg egyszerűen csak el kellene engedni az előítéleteket, mert a modern társadalomban tényleg teljesen mindegy, ki hogyan keresi a kenyerét. Ahogy egy korábbi cikkben már megfogalmaztuk a VOUS-lányokkal, a lényeg, hogy szeresse a munkáját, éljen meg belőle, és legyen profi abban, amit csinál.

De milyen nőként férfiasnak ítélt szakmát űzni, férfias hivatást választani? Erről meséljenek maguk az érintettek.

„Az autószerelés szép szakma, nagyon jó munkatársaim vannak”

Szakács Eszter 22 éves, és az Insta-fotói alapján elképesztően vagány csaj. Először fodrász szeretett volna lenni, de amikor arra került a sor, hogy megkezdje a tanulmányait, megszűnt a képzés. „Ekkor jött egy ötlet: mi lenne, ha az autószerelő szakmát választanám. Mivel ez a szakma adott érettségit is, így megpróbáltam, és sikerült.”

Amikor ismeretleneknek meséli, mivel foglalkozik, először meglepődnek a választásán. „Nem bántam meg, hogy autószerelőnek mentem. Azok a lányok, akik ezt a pályát választják, ne féljenek, és ne hallgassanak arra, mások mit mondanak. Itt az ügyesség, az érdeklődés és az elszántság a lényeg, mert akkor senki sem tud megállítani” – mondja Eszter, aki szerint olyan lány döntsön az autószerelő szakma mellett, aki nemcsak az autókat szereti, de azt is, ha férfiak társaságában dolgozhat.

„Nekem nagyon jó munkatársaim vannak. Ha kell, segítenek, és ha kérdezek, elmondják, mindig lehet tanulni az életben.

Ez egy szép szakma. Sok sikert kívánok annak, aki erre az útra tér.

Objektum doboz

Objektum doboz

„Csak az volt kérdés, hogy milyen mérnök legyek”

Drahos Dorina harmadéves logisztikaimérnök-hallgató, LEAN folyamatmérnök szakirányon. ("A LEAN egy vállalatszervezési, vállalatirányítási rendszer, amelynek célja, hogy a vállalat minél gazdaságosabban állítsa elő a termékeit, szolgáltatásait." – a szerk.) „Mindig reál beállítottságú voltam, már általános iskolában is a matekversenyeket jártam. Majd egy erős gimnázium speciális matematika tagozatát választottam. Ezek után már csak az volt kérdés, hogy milyen mérnök legyek.

A Miskolci Egyetem nyílt napján hallottam erről először, hogy ez egy, a következő tanévben induló szak, így kifejezetten jó lehetőségnek tartottam, elsők között végezni egy műszaki szakon elég szuper” – mesélte Dorina, aki azt tapasztalta, a fiatalabbak ma már nem lepődnek meg azon, hogy egy lány mérnökként végez vagy éppen informatikusként dolgozik. Inkább elismeréssel nyilatkoznak erről, és biztatják. Az idősebbek vagy középkorúak számára azonban ez még mindig nagyon furcsa. Általában meglepődnek, megdöbbennek vagy egyenesen értetlenkednek.

Dorina nem csak azért ajánlja lányoknak a műszaki egyetemet, mert rengeteg okos fiú van. „A logisztika egy nagyon sokoldalú és rohamosan növekvő ágazat. Jól lehet helyezkedni egy logisztikai végzettséggel, kifejezetten nagy a kereslet most a mérnökök és a LEAN-hez értők iránt. Úgy gondolom, a logisztika külső szemmel is egy érdekes és izgalmas tudomány, tele kihívásokkal.”

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

„Amikor valaki furán néz rám a koszos kezeim miatt, én akkor érzem igazán, hogy megdolgoztam a fizetésemért”

Eszter nem az egyetlen autószerelő, akire az Instagramon rátaláltam; @kisfonokdrift is autószerelő és autótechnikus, ráadásul kiváló eredménnyel végzett. Most 26 éves, de már kislányként tudta, mi az a kemény munka: 9-10 éves lehetett, amikor a szülei gazdaságában traktort vezetett. „Mindig is érdekeltek a gépjárművek – bármilyen formában. Tudtam, hogy nem egy iroda négy fala között akarok dolgozni.”

Arra a kérdésre, hogy mit szólnak az ismeretlenek, amikor megtudják, hogy autószerelő a szakmája, lehengerlő választ adott: „A szerelés ugye koszos kézzel jár. Amikor valaki furán néz rám emiatt, én ekkor érzem igazán, hogy megdolgoztam a fizetésemért, és büszke vagyok rá.”

Az ő tapasztalatai a munkatársakkal vagy a férfiak uralta világgal kapcsolatban nem olyan előremutatóak, mint Eszteréi. „A szakma megszerzése után körülbelül két évig nem találtam munkahelyet, mivel a női szerelőkkel sokkal előítéletesebbek.” Aztán ismerőse segítségével bekerült egy műhelybe, ahol nap mint nap meg kellett küzdenie a bizalomért. Szerencsére sok ellenpéldával is találkozott.

Akik látták a munkámat, azok később csak az én tudásomban bíztak.

Szerinte csak olyan nők válasszák ezt a szakmát, akiknek hatalmas akaraterejük van. Akik fel vannak készülve arra, hogy kétszer annyi tudásra van szükségük, mint a férfiaknak, különben nem ismerik el őket. Akik tudják, hogy ez kemény fizikai munka is, mert ha meg kell lazítani egy csavart vagy kicserélni egy komplett futóművet, ahhoz azért kell az erő. Ja, és akik nem sajnálják a kezeiket sem, amiről egy idő után nem jön le az olaj. Aki viszont elszánt, és kész a feladatra, az jó helyen lesz.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek