Egyéb kategória

Utáljátok a hideget? Lehet, hogy allergiásak vagytok rá!

Utáljátok a hideget? Akár a fagyitól és a hideg tárgyak érintésétől is ódzkodtok? Akkor lehet, hogy egy furcsa betegségben szenvedtek: előfordulhat, hogy hidegallergiátok van!

vous - 2016.11.17.
Utáljátok a hideget? Lehet, hogy allergiásak vagytok rá!

Ha úgy érzitek, hogy a ti bőrötöknek különösen rosszulesik a hideg, sőt, a bőrötök kipirosodik tőle, és viszket is, akkor hidegallergiátok van. Nem, nem csak bebeszélitek magatoknak, ez a betegség tényleg létezik.

Ez azt jelenti, hogy a hideg inger hatására hisztamin szabadul fel azon a helyen, ahol a hideg a bőrötökkel érintkezik, és hamarosan viszkető hólyagok jelennek meg a bőrötökön, mintha csalánhoz értetek volna – írja a Webbeteg. Ez az allergia többnyire a kezet és az arcot érinti, kiválthatja akár a hideg levegő, a hideg víz, a hideg tárgyak, a fagylalt, valamint a hideg ételek és italok is. 

Forrás:
iStock

És egy rossz hír nekünk, csajoknak: a nőket állítólag kétszer olyan gyakran érinti a hidegallergia, mint a férfiakat, és általában fiatal felnőttkorban jelentkezik. Kezelhető antibiotikummal, de gyógyszermentesen is. Ilyen például az ultraibolya sugárzás vagy a hozzászoktató terápia is – bár ez utóbbi nem lehet túl kellemes.

Hogyan előzhetitek meg?

  • Öltözzetek melegen! Ha hideg van, mindig húzzatok meleg cipőt, kesztyűt, sálat és sapkát!
  • Amennyire lehet, kerüljétek a hideget!
  • Mindig legyen nálatok antiallergén kenőcs, hogy vészhelyzet esetén enyhíthessétek a tüneteket!
  • Ha nem muszáj, ne úszkáljatok a hideg vízben! 
asperger szindróma betegség

Dolgok, amikről nem tudtátok, hogy allergiát okozhatnak

Noha azt hinnénk, az allergia kimerül a pollenszezonban és a méhcsípésben, és annál durvább eset már nem lehet, hogy valaki fulladni kezd tőle, és azonnal rohanni kell a kórházba. De igen, van annál bizarrabb is, mint hogy a méhcsípés miatt kerülnötök kell a virágmezőket.

A teljes cikket ide kattintva olvashatjátok.

Ajánlott cikkek