Egyéb kategória

Hannibál is imádná a VOUS-lányok kedvenc belsőségeit – és ti?

Itthon talán a legmegosztóbb alapanyagok, illetve ételek a belsőségek. A vidéken cseperedettek – szerintem – valamivel szívesebben is fogyasztják, mint „fővárosi” társaink, de mi sem eszünk azért meg mindent. Van, amire még mi sem tudunk ránézni. Pedig sokszor nemcsak azért lenne érdemes ennünk ezeket, mert nagyon kedvező áron juthatunk hozzájuk, és mert jó pár belsőség valóban elképesztően finom, hanem mert b̶a̶r̶o̶m̶f̶i̶r̶a̶ baromira egészségesek is, komplett vitaminbombák!

vous - 2016.11.22.
Hannibál is imádná a VOUS-lányok kedvenc belsőségeit – és ti?

Körbekérdeztük a szerkesztőség tagjait, ki melyik állatot, illetve annak melyik belső szervét falatozza szívesen. A válaszok elég megosztóak lettek, így felosztottuk az állatkákat magunk között úgy, hogy ki melyiket fogyasztja el leginkább, fülétől a farkáig.

Mondhatjátok, hogy fújj, ez undorító, és tudjuk, valóban mennyire megosztó ez a téma, de ha belegondoltok, hogy egy csirkét csupán a melléért vagy a combjáért vágnának le, hány szerencsétlen állatnak kellene meghalni ezekért, miközben a többi része a kukába kerülne, és persze ugyanez igaz a sertésekre, marhákra és a halakra is. Ezért arra buzdítunk titeket, hogy tiszteljük meg az állatokat annyira, hogy nem hagyjuk, hogy pocsékba menjenek az olyan részeik, amik talán kevésbé közkedveltek vagy ínycsiklandozóak.

Tanuljuk meg felhasználni őket, és élvezzük az új állagokat és ízeket, cserébe még egészségesek is lehetünk.

élelmiszermentő gyerekek adomány

Foglalkozása: élelmiszermentő – akiknek köszönhetjük, hogy kevesebb magyar éhezik

„Mennyi ételt dobtatok ki a héten? Hány kifli keményedett ehetetlenné a spájzban? Hány joghurtról jöttetek rá, hogy lejárt a szavatossága? Meglehet, könnyű szívvel dobjátok ki őket, az is megeshet, hogy bosszankodtok amiatt, hogy mennyivel hamarabb megtelt a kuka, és azt mindjárt le kell vinni. De belegondoltatok abba, hogy vannak jó páran a világon, akiknek az a kifli jól jött volna?

Andi a csirke mellett kampányolt:

Gyerekkorunkban a vasárnapi ebédhez hozzátartozott a húsleves, amibe mindig került csirkeaprólék és belsőség. A bátyámmal rendre harcoltunk azért, hogy mi kihez kerüljön, így a szülők próbálták igazságosan kettéosztani a taréjt, az agyat a zúzát, a szívet, a 'bogyóját' és a lábát. A fő falat természetesen a szíve és a zúzája volt, mert az volt a legfinomabb.

Az agyától kicsit ódzkodtunk, bizarr volt széttörni a csirke fejét, kiszedni belőle a szürkeállományt. De finom volt, és hát anyuék azt mondták, okosak leszünk tőle…

…aminek nyilván annyi köze volt a valósághoz, mint a répának a fütyülni tudáshoz, de mi elhittük.

A csirkelábban külön jó volt, hogy rácsodálkoztunk, mennyi csont van egy pici lábban, a zúzájáról pedig rémlik, hogy csirkevágáskor mindig néztük, akad-e benne valami értékes, hátha lenyelt valamit a tyúk. Furcsa, de a csirkebontás képeit egyáltalán nem kötöttem össze az ebédkor a tányéromon lévő falatokkal, de ezt annak tudom be, hogy vidéki lányként ezek normális jelenségek voltak.”

Amellett, hogy nagyon izgalmas ételeket lehet készíteni a csirke belsőségeiből, a csirkemáj, -szív és -vese például telis-tele van A-vitaminnal, B1-, B6-, B-12 vitaminnal, C-vitaminnal, E-vitaminnal, folsavval, vassal, cinkkel, kalciummal és káliummal – csak hogy néhányat említsünk.

Forrás:
iStock, VOUS
Objektum doboz

Eszter a sertés mellett tette le most a voksát:

Disznót eszel, disznó leszel? Dehogyis!

Békéscsaba szülötteként csakis a disznóságok mellett kampányolhatok nektek. Nem eszek húst hússal, de amikor mégis, akkor a malacságoknak nem tudok ellenállni. Ennyi szomorú szóvicc után jöjjön kedvcsinálóként néhány finom falat.

tudor

Ehhez üljetek le: a Tudorok legbizarrabb konyhai receptjei még ma is sokkolóan hatnak

Ha vacsoravendégeket várunk, igyekszünk a lehető legjobban lenyűgözni őket főztünkkel és annak látványával. Nem volt ez másképp a Tudor házzal sem. Ha valami igazán izgalmas, látványos menüsorra vágytok az ünnepi vagy akár a hétköznapi asztalon, és van időtök, na meg persze kedvetek egy kicsit mókázni a konyhában, így csináljátok utánuk!

A ropogós, bőrös malacsültet nem kell senkinek bemutatni, mert újévkor sokan és sokfelé eszik. A kolbász sem amolyan ördögtől való dolog. A csabai kolbász jellegzetessége, hogy kizárólag disznóhúsból készül, de nem kizárólag combhús vagy tarja felhasználásával, hanem sokféle hústípust darálnak le. Így lesz a kolbász szaftos, nem túl száraz. Ami dominál, az a piros színű paprika, amelyet nem nyomhat el sem a köménymag, sem a fokhagyma, sem pedig a só.

A disznóvágások legelső „mellékterméke” a vér. Arra emlékszem, hogy a disznóvágáskor a nők feladata volt a vér felfogása vájlingba vagy fazékba. Egy részét a véreshurkához használták, de sokkal jobb volt a hagymás vér. Ilyenkor kicsit megalvasztják, majd sok hagymával darabosra sütik, sóval, borssal ízesítik és puha fehér kenyérrel megeszik. Az elkészült étel kinézetre inkább sült májra hasonlít és isteni. Komolyan mondom, csak ezért újra részt vennék egy disznóvágáson, ahol kamaszkorom óta nem voltam.

Ha már máj, a disznómájat nem kifejezetten szeretem, de kerül belőle a hurkába, amit viszont imádok. A Békéscsabán készült hurkába kolbászba nem való húst, megabált tüdőt, szívet, májat, szalonnát is tesznek, sóval, borssal, vöröshagymával ízesítik és rizst adnak még hozzá. Évente egyszer kötelező ennem sült hurkát – természetesen valódi bélbe töltve, amely akkor finom igazán, ha ropogósra sül.

Forrás:
iStock, VOUS

Az utóbbi években a cigánkát is megszerettem, amelyet a legtipikusabb békéscsabai disznótoros ételnek tartanak. A darált májhoz ugyanannyi darált kolbászhúst adnak, majd szalonnát, kevés vöröshagymát, kevés főtt rizst tesznek hozzá. Ezt utána a háj hártyájába tekerik – körülbelül olyan nagyságú gombócokat kapnak, mint a töltött káposzta gombócai. Majd ezeket a gombócokat kisütik.

A legfinomabb csemege számomra viszont a disznósajt, ami kicsit sem szép, de annál finomabb. A disznó gyomrába töltik a fejhúst, porcos részeket – például a malac fülét –, nyelvet, tüdőt, szívet, vesét.

Szív, vese, tüdő, máj kerül a tótok híres disznótoros savanyú levesébe is. Ezt nem a belsőségek, sokkal inkább a savanyúsága miatt nem szeretem (nem bírom az ecetes, citromos leveseket), de a családom odáig van érte, szóval ne hagyjátok ki!”

Már csak azért se hagyjátok ki sem a levest, sem pedig a malac belsőségeit, mert isteni, és ezek is legalább olyan egészségesek, mint a „csirkerészek”.

Velő, jaj, le sem merem írni, agyvelő! Nem tagadhatom, ez szinte az egyik kedvenc csemegém, például canelloniba töltve, egy jó csokor bazsalikommal, sóval és borssal, és sajnos sok koleszterinnel, így gyakori fogyasztását nem ajánljuk, de néha megéri elcsábulni rá!

A sertésmájban és -vesében szinte ugyanazok a vitaminok megtalálhatók, ami a csirkében, de az ára még annál is kedvezőbb, nem érdemes kihagyni!

pacal pörkölt cookta

Rémisztő furcsaságok, amit minden nap megeszünk – avagy ezért para a húsleves

„Tény és való, hogy vannak megosztó ételek, amiket egyesek kedvelnek, mások kerülnek, sőt rémisztő furcsaságok is, amiket az emberek megesznek. De kinek mi számít különösnek, furcsának, esetleg megborzongatónak vagy éppen undorítónak?

Uszonyosok előnyben!

Végezetül én a halak mellett kampányolnék, na nem a lazac és hekk mellett, hanem a harcsa, ponty és keszeg mellett, ezeket nemcsak húsa, de ugyanúgy belső szervei miatt is érdemes fogyasztani – mint előbb említett kettő-, illetve négylábú társait. Ha nem is a fülétől a farkáig.

Egyrészt mert nincs neki, másrészt mert nem áll annyi alkatrészből, mint egy sertés, és azok amúgy sem annyira finomak. Habár emlékszem még gyerekkoromból, hogy nagypapám és nagynéném képesek voltak versengeni a hal szemeiért – még jó, hogy többnyire kettő volt a halaknak.

Forrás:
iStock, VOUS

És persze ne feledkezzünk meg a haltej és az ikra elképesztő ízéről, állagáról sem. Utóbbi textúrája leginkább a velőre emlékeztet, talán éppen ezért is kedvelem annyira. Ha pedig lehetőségem adódik rá, nem hagyok ki egy jó kis halászlevet vagy rácpontyot. Szerintem ti se tegyétek!

A halhús egyébként tele van fehérjével, D-, E- és B-vitaminnal, magas a kalcium-, magnézium-, vas- és cinktartalma.

Ezek után lehet nemet mondani rájuk?

Ajánlott cikkek