Egyéb kategória

Elég a stresszből! Ne hagyjátok, hogy elszabaduljon a szokásos karácsonyi pokol!

„Minden évben várom az áldott ünnepeket. Végül mindig ugyanaz a vége: feszültség, bizonytalanság, majd eltelik egy pillanat alatt, s jön a végszó: sebaj, majd jövőre másképp csináljuk.” – kezdi cikkét Barbara, aki másodjára küldte be írását a VOUS vendégszerzői posztjára. A következőkben Tóth Barbara sorait olvashatjátok.

vous - 2016.11.25.
Elég a stresszből! Ne hagyjátok, hogy elszabaduljon a szokásos karácsonyi pokol!

Puszta kíváncsiságból végeztem egy kisebbfajta kísérletet, különböző ismerőseimnek feltettem az ominózus kérdést: várjátok a karácsonyt? Ha csak az arckifejezéseket vizsgálom, mint kapott választ, akkor a következők hangzottak el: „Bármiről kérdezhetne… pont ezt kell eszembe juttatnia.”, „Merre meneküljek?”, „Vajon van még otthon krumpli?”.

A ténylegesen kapott válaszok pedig általában ezek voltak:

  • „Szörnyű, hogy ez az év is ilyen hamar eltelt.”
  • „Csak azt tudnám, miből karácsonyozunk.”
  • „Igen. Látástól vakulásig sütés-főzés, ajándék-mizéria, nagytakarítás, kötelező bájolgás és plusz 5 kiló. Várom.”

Világosan látszik, hogy az emberek többsége iszonyatos terhet kezd el cipelni a vállán az ünnep közeledtével, ahelyett, hogy várná a kikapcsolódást, a családdal való minőségi idő eltöltését, átadná magát a meghittségnek, magának az ünnep lényegének, a szeretetnek.

Közhelyes volnék? 

Talán igen. De csak akkor, ha átengedjük magunkat annak a stressznek, amely az ellenkezőjét váltja ki belőlünk ennek a kijelentésnek a hallatán: karácsony – a szeretet, békesség, család, meghittség ünnepe. S az ajándékozásé? Persze. Átfogó értelemben.

A stressz egyik legfőbb kiváltó oka az ajándékozás problematikája. Fejvesztve megyünk a plázába, várva arra, hogy elkapjon az ihlet, mit is kéne vásárolnunk a szeretteinknek.

S hát valljuk be, olyan agresszívan ömlik ránk az ünnepi marketingáradat, hogy azt érezzük: muszáj valami szuper ötlettel előállnunk, hiszen szeretteink a lehető legjobbat érdemlik.

Forrás:
iStock

De akadnak kiskapuk!

Ismerős a szituáció, amikor eltervezzük a családdal: idén nem lesz komolyabb ajándékozás, csak kisebb meglepetések? Ennek általában valami kellemetlen szituáció a vége, mert mindig akad egy (vagy több) személy, aki nem tartja magát a megállapodáshoz, és nagyobb dologgal készül. Ilyenkor mi történik? A kialakult helyzet bizonytalan ideig leköti a gondolatainkat, szabadkozni kezdünk, és ismét nem ott vagyunk fejben, ahol elterveztük.

Hogy létezik-e erre megoldás? Ha igen, szívesen meghallgatom.

Addig is, az én elcsépelt módszerem ennek megakadályozására – vigyázat, közhelyveszély! – a személyes ajándék. Itt nem feltétlenül a szalvétatechnikára vagy gyertyaöntésre gondolok, hanem olyasmire, amellyel megosztunk egy kicsit saját magunkból, és költséghatékonyak is maradunk. Tavaly elkészítettem a 3 kedvenc szószomat. Szép üvegbe öntöttem őket, kicsinosítottam. Később jóleső érzés volt hallgatni a visszajelzéseket, mikor elfogyasztották őket egy-egy finom családi ebédhez.

karácsony ünnep csomagolás

Ajándékozás nélkül is létezik karácsony?

Az ajándékozás gyerekkorban még csodás élmény. Mi kapunk ajándékot, körülölel a misztikum. Mikor az első ajándékainkat vettük meg anyunak és apunak, még azt is élveztük. De ez az ajándékozósdi egy ponton túl megreked. 

Puha Andi alternatív ajándékozásról szóló cikkét ITT olvashatjátok!

Számtalan módja van az egyedibb ajándékok kivitelezésének, és sokkal „értékesebbek”, mert egyszerre van jelen bennük a készítő is, és az is, aki kapja. Kipróbáltam valami számomra újat az ünnepre, és bevált. Idén talán mást választok. Ha az ajándékozással sosem volt gondunk, akkor is találunk mást, amivel szebbé tehetjük a saját magunk, de legfőképpen családunk karácsonyi óráit.

Nem rendelkezünk azzal a jogosultsággal vagy képességgel, hogy az ünnep lényegén változtassunk, még akkor sem, ha ez az elmúlt években elnyűtt és értelmetlen kijelentéssé is degradálódott. Így nem maradt más hátra, mint megkönnyíteni a dolgunkat, megtalálni a lelki békénket (létező dolog, párszor már találkoztam vele) és elcsendesíteni a bennünk lévő zajt. A karácsony, az év vége egy szuper lehetőség arra, hogy átgondoljuk, mit tettünk le az asztalra, mit kell elengednünk, miből kell tanulunk, és mit kell folytatnunk.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ha adhatok egy tippet, ezúttal próbáljatok ki valami újat. Csináljatok valamit másképp, mint eddig. Próbáljatok ki egy új receptet szentestére, alkossatok a gyermeketekkel, keressetek fel egy régi barátot! Díszítsétek ki a lakást, dünnyögjön a karácsonyi nóta, hagyjátok az ajtón kívül a munkát, segítsetek egy éhezőn, adjatok hálát mindenért és mindenkiért. Lépjetek ki a komfortzónátokból és utazzatok el egy csodás helyre. Bármelyiket is választjátok, kezdjetek neki időben!

S ha idén sem úgy jönne össze, bátran mondhatjuk:

Sebaj, majd jövőre másképp csináljuk!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.