Egyéb kategória

Lakberendezés Gilmore lányok módra – Tippek, trükkök, praktikák a hangulatos otthonért

Hogy miért szerettük annyira a Gilmore lányok otthonát? Mert lakályos volt, és kényelmes – ami az amerikai stílus, azaz a country irányzat egyik alappillére. Lehet szeretni és nem szeretni, de tény, hogy megvan a maga bája, és abszolút élhető otthont teremthetünk a segítségével, legyen az egy vidéki családi ház vagy akár egy lakás a belváros közepén.

vous - 2016.11.26.
Lakberendezés Gilmore lányok módra – Tippek, trükkök, praktikák a hangulatos otthonért

Ahogyan a nevében is benne a country, a vidéki stílust takarja. Ez az irányzat azonban eredetileg angol, nem pedig amerikai, csak később gyűrűzött be hozzájuk. Azonban kifejezetten angolnak sem lehet nevezni, hiszen magában foglalja a skandináv, provence-i, toszkán és holland vidékek stílusát is. A minták, motívumok, színek és bútorok a stíluson belül is, tájegységenként változhatnak, talán pont emiatt tudnak olyan sokan azonosulni vele.

Objektum doboz

Nehéz behatárolni, hogy mely elemek tartoznak kifejezetten ebbe a stílusba, mert sok minden megengedett benne, de amit biztosra vehetünk, hogy egy ilyen tér nem csupán egy enteriőr, sokkal több annál: életérzés!

Kötetlen, otthonos és rendkívül személyes.

Nem baj, ha a régi bútorok keverednek az újakkal, ha egy-egy darab itt-ott meg van kopva vagy ki van csorbulva, vagy hogy különböző mintákat használnak egy téren belül, sőt!

Ha ilyen otthonra vágytok, csupán egy dologra kell ügyelnetek, hogy a többféle tárgy, illetve bútor és textil harmonizáljon egymással, így nem lesz nagyon eklektikus a végeredmény. Amit viszont érdemes végiggondolnotok, hogy illik-e a személyiségetekhez ez a stílus. Én személy szerint azoknak ajánlanám, akik szeretik a családjukkal, barátaikkal és jó sok személyes tárggyal körbevenni magukat, szeretnek főzni és enni, kényelmesen elheveredni a kanapén. Azoknak semmiképp sem, akik követik a divatot, és mániákusan takarítanak, rendszereznek, és megőrülnek a funkció nélküli tárgyaktól.

Carrie Bradsaw vs. Bridget Jones? Most eldől kinek a lakása illik jobban hozzátok!

Carrie Bradshaw vs. Bridget Jones? – Most eldől, kinek a lakása illik jobban hozzátok

Odavagytok Carrie Bradshaw-ért és Bridget Jonesért? És mit szólnátok, ha valamelyikőjük otthonában élhetnétek? Vajon melyiket választanátok? Melyik passzolna inkább hozzátok? Ha nehéz a döntés, töltsétek ki a tesztünket, és minden kiderül! Az eredmény után pedig eláruljuk, hogyan is érhetitek el, hogy olyan stílusú otthonotok legyen, mint amilyen nekik van!

Színek, minták és anyagok

Színekben nincs szabály. A natúr és a pasztelles árnyalatok éppúgy helyet kapnak egy ilyen térben, mint a tiszta fehérek vagy az élénk színek. Az anyagokban sokkal inkább van megkötés, miszerint a természetes anyagok a jellemzőbbek: len, vászont és pamut.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Minták közül a romantikusabbak választhatnak virágmintát vagy pöttyöket, másoknak a csíkos és kockás lehet a megfelelő, a bevállalósak pedig akár keverhetik is ezeket, így lesz igazán izgalmas a végeredmény.

Arra azért érdemes ügyelni, hogy ne essetek velük túlzásba, és hogy hasonló árnyalatú színekből álljanak a minták, így nem lesz kaotikus az összhatás. Készülhet ugyanabból az anyagból a díszpárna, mint amiből a függöny vagy terítő. Ettől letisztult és összeszedett lesz az helyiség.

Bútorok és berendezési tárgyak

Ahogyan az anyagokra, úgy a bútorok, padlóburkolatok és kiegészítők anyagaira is a természetes hatás a jellemző. A kő, fa, tégla és kerámia kiemelt szerepet kapnak ezekben a terekben. A robusztus faragott bútorok éppúgy megférnek itt, mint filigrán társaik, a lényeg, hogy lehetőleg minden az ott lakók igényeit és kényelmét szolgálja.

Objektum doboz

Objektum doboz

A kopott vagy mesterségesen koptatott bútorok is helyet kapnak ebben a stílusban, ahogyan a kárpitozott, mintás kanapék és fotelek is, jó sok szőnyeggel megspékelve, amitől szintén meleg és otthonos lesz az összkép.

Kiegészítők és lámpák

Ha kedvelitek a kovácsoltvas kiegészítőket, használjátok őket bátran, legyenek azok akár lámpatestek, akár fogasok, karnisok vagy gyertyatartók. A virágos és egyéb mintás textil lámpabúrák szintén közkedvelt kiegészítői ennek stílusnak, ahogyan a mintás vagy felirattal ellátott fémdobozok és fontott kosarak is.

Objektum doboz

mediterrán otthonok lakberendezés

Stílustrükkök, amiktől a panellakásból is mediterrán otthon lesz

Ha szeretitek a mediterrán stílust, és miért is ne szeretnétek – hiszen otthonos, meleg, hívogató és szuperpihentető, ahol az ember lánya úgy érezheti magát, mintha folyton nyaralna –, kicsit segítek eligazodni abban, hogy mik is jellemzik pontosan. Hogy mitől működik egy ilyen tér, és hogy egyáltalán milyen otthonokba ajánlanám.

Az egyéb dekorációs és a használati tárgyak közül is bőven szemezgethettek, a porcelán- és agyagedényeknek, a vastag, üvegfalú vázáknak, fehérre festett fémvájlingoknak és tejeskancsóknak mind-mind ott a helyük ezekben az otthonokban, ahogyan a természetes faágaknak és agancsoknak is. Persze ha lehet, ezekből válasszátok inkább az utángyártott, fröccsöntött vagy öntött darabokat!

Használjatok nyitott polcokat, és állítsátok ki úgy a patinás használati és dísztárgyaitokat, mintha csak műtárgyak lennének.

Forrás:
VOUS

1. Gyertyatartó – Zara HOME, 2. Hintaszék – IKEA, 3. Fotel – BUTLERS, 4. Lámpa – RusztikHome, 5. Kosár – H&M HOME, 6. Lábtartó – IKEA, 7. Párna – IKEA, 8. Tálaló –  BUTLERS 

Ajánlott cikkek