Egyéb kategória

Itt ugyan nem táncolnak a papok, de nem árt kitakarítani – avagy helyek, amiket tuti nem tisztítotok meg

Van, aki hetente, van, aki kéthetente, és igen, vannak olyanok is, akik idő hiányában vagy csak lustaságból havonta takarítanak. Azonban olyankor nagyon alaposan. Elvileg. De mit jelent az alapos takarítás? Ablakpucolás? A szekrény elejének, belsejének, oldalának és tetejének teljes áttörlése? A szegélylécek, ajtók, ajtófélfák, konnektorok gondos tisztogatása? Jó eséllyel igen. De mi van a mosógéppel, porszívóval? Na nem azok használatával, hanem azok pucolásával? Legtöbbünknél ezek mostohagyerekek, pedig nagyon fontos, hogy időközönként ezeket is megtisztítsuk!

vous - 2016.12.04.
Itt ugyan nem táncolnak a papok, de nem árt kitakarítani – avagy helyek, amiket tuti nem tisztítotok meg

Mindig irigykedtem azokra, akik tudnak takarítani. Gondosan, nemcsak ahol a „papok táncolnak”, hanem mindenhol, van idejük, energiájuk és késztetésük is erre. Nem tagadom, én ebben nem vagyok jó, pedig nagyon igyekszem. Körbejártam a témát, és úgy döntöttem, megmutatom nektek azokat a helyeket, amiket nem vagy csak nagyon ritkán tisztítunk meg, pedig nem is olyan körülményesek.

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén! Mojzes Nóra

Tippek a gyors, hatékony és környezetkímélő takarításhoz – és hogy ne szakadjon rátok minden a hétvégén!

A munka mellett nem marad időtök a lakás kitakarítására? Megőrültök, hogy a töméntelen mennyiségű tisztítószert nem tudjátok hol tárolni? Tönkreteszi a kezeteket a súrolószer, de gyűlöltök gumikesztyűben takarítani? Akkor most segítünk, hogy ne szakadjon rátok minden teendő a hétvégén, és milyen környezet- és kézkímélő szereket választhattok a takarításhoz.

Mosógép

Legtöbbünk elindít egy üres programot, ecettel, szódabikarbónával, és le is tudta a masinát. Ez jó és fontos, de nem szabad megfeledkezni a mosógép alján található szűrőről, illetve szivattyúról sem, amit egy műanyag panel és egy kis kupak fed el. Ebben a szűrőben szöszök, haj, sőt még kisebb fehérneműk és zoknik is végezhetik, amik egy idő után eltömítik a gépet, és tönkre is tehetik azt.

Ha szeretnétek megelőzni a bajt, így csináljátok!

Ha leszedtétek a mosógép elejéről, illetve aljáról a panelt, a jobb oldalon találtok egy kis fedelet. Ezt kell majd letekernetek, de előtte mindenképp tegyetek alá egy kis tálkát vagy rongyot, mert pár dl víz biztosan ki fog folyni a gépből.

Minden gépnél máshogy van rögzítve a kupak, van, aminél csak csavarhúzóval lehet eltávolítani, van, ahol pedig – ahogyan esetünkben is – kézzel ki lehet csavarni. Felültöltős gépeknél pedig nagy valószínűséggel magában a dobban találjátok.

A szűrőt óvatosan csavarjátok ki, hagyjátok, hogy kifolyjon belőle a víz, majd szedjétek ki teljesen a gépből, végül alaposan mossátok ki, folyó víz alatt. A gumitömítést is töröljétek át a gépen, majd csavarjátok vissza a szűrőt, és tegyétek vissza a helyére műanyag panelt.

Forrás:
VOUS

Porszívó

A porzsák nélküli porszívók ugyanúgy eltelítődnek, mint zsákos társaik, míg ezeket csak kidobjuk a kukába, úgy a műanyag tartályosokat gyakran meg kell tisztítani, vagy legalábbis gyakran kellene. Ha nem öntjük ki belőle a port, gyengül a szívóerejük, és a gépnek sem tesz túl jót a benne felhalmozódott szösz, por, haj… stb.

Ha nem tudjátok, hogyan fogjatok hozzá, mutatjuk…

Pattintsátok ki a műanyag tartályt a gépből – lehetőleg szabadtéren –, nyissátok ki a tartály fedelét, és szórjátok át a tartalmát egy szemeteszsákba. Szedjétek ki belőle a HEPA szűrőt, és a tartállyal együtt tegyétek a mosdóba, majd mossátok el, végül szárítsátok meg, és tegyétek vissza őket a helyükre.

Forrás:
VOUS
Tiszta lakásra vágytok? Akkor ezt a 7 hibát ne kövessétek el többé! Vous

Tiszta lakásra vágytok? Akkor ezt a 7 hibát ne kövessétek el többé!

„Mosogatás, felmosás, WC-tisztítás… Egyik munka kellemetlenebb, mint a másik. Ha azonban megfogadjátok a most következő hét tanácsot, egyszerűbb és nem mellesleg sokkal hatékonyabb is lesz a takarítás.”

Mosdó és mosogató

Ha dugulás van, akkor általában szerelőhöz fordulunk, pedig egyrészt megelőzhető lenne a baj, másrészt nagy valószínűséggel mi magunk is meg tudjuk oldani ezt a problémát.

Hogy hogyan? Elmondjuk!

A dugulásért a fürdőszobában és konyhában a szappanmaradékok, haj, szöszök és ételmaradékok a felelősek. Ezektől pedig úgy tudunk megszabadulni, ha szétszereljük a mosdó, illetve mosogató alatti szifont. Ne csak akkor, amikor már megtörtént a baj, időközönként érdemes megtenni az alábbi műveletet:

  • Vegyetek fel egy gumikesztyűt, majd tegyetek egy vödröt a mosdó alá, hogy a kifolyó víznek legyen hova landolnia.
     
  • Tekerjétek le a szifon alját, és hagyjátok, hogy a víz, illetve szennyeződés szépen belecsurogjon a vödörbe.

    Forrás:
    VOUS

     

  • Kézzel vagy valamilyen pálcával nyúljatok fel a csőbe, és távolítsátok el a csőre tapadt szennyeződéseket, majd mossátok meg a szifon alját, és tekerjétek vissza a „csőre”. Arra azonban ügyeljetek, hogy a szifon letekert aljában van egy tömítőgyűrű, ami mindenképp maradjon benne, ugyanis ez akadályozza meg, hogy a víz szivárogjon.
     
  • Ha visszatekertétek, nyissátok meg a csapot, úgy, hogy a vödröt még egy darabig alatta hagyjátok, így le tudjátok ellenőrizni, hogy mindent jól csináltatok-e, és nem szivárog-e belőle a víz.

Ha nem szivárog, készen is vagytok!

Látjátok, nem is olyan nehéz ez!

Ajánlott cikkek