Egyéb kategória

3 tévhit, amit ideje tisztázni az abortusszal kapcsolatban

Az utóbbi időben – főleg Lengyelország miatt – gyakori téma volt az abortusz. Ez egy ugyanolyan tabutéma sokak körében, mint a hüvelygomba vagy az egyéb intim fertőzések. Azonban vannak bizonyos tények, amelyekkel tisztában kell lenni, bármennyire kényes vagy kellemetlen ez az ügy valakinek.

vous - 2016.12.05.
3 tévhit, amit ideje tisztázni az abortusszal kapcsolatban

A Bustle felkeresett a témában egy szakembert, Alyssa Dweck nőgyógyászt, akit arra kértek, tisztázza, milyen tévhitekkel kell leszámolni az abortusszal kapcsolatban, illetve mivel jó, ha tisztában vannak a nők.

terhesség kismama

Ezért olyan nagy probléma, ha betiltják az abortuszt

A lengyel parlament brutális abortusztervezetén világszerte nők ezrei háborodtak fel és kezdtek tüntetésekbe. De miért is akkora baj – azon kívül, hogy semmibe veszi a nők saját testük felett való önrendelkezését –, ha egy ország totális abortusztilalmat vezet be?

Ebben a cikkben kiderül.

1. tévhit: veszélyes következményekkel jár

Sok rémtörténet kering arról, hogy a terhesség ezen fajta megszakítása után a páciensnél biztosan fellép valamilyen szövődmény. Például bekerül a szervezetébe valamilyen súlyos fertőzés, rendellenes vérzés jelentkezik nála, vagy akár meg is halhat a beavatkozás következtében. Nos, egy erre specializálódott orvosnál ettől nem kell tartanotok, a halálozási arány kevesebb, mint 0,01%. A szövődmények kialakulására az esély pedig 0,05% alatt mozog.

2. tévhit: csak műtéttel végezhető el

A terhesség elején, az első trimeszterben általában két opció lehetséges, nem pedig csak egy, mint azt sokan gondolják. A műtéti eljárás mellett ugyanis létezik még az a verzió, amikor az orvos egy olyan pirulát ír fel a kismamának, melyet ha otthon bevesz, az végez az embrióval. Azonban itt fel kell készülni arra, hogy ez erős vérzéssel és görcsökkel járhat együtt. De mivel ez kevésbé kiszámítható, sokan félnek, hogy ez a mellékhatás mikor következik be, ezért fekszenek inkább a műtőasztalra.

Forrás:
Pixabay

3. tévhit: meddővé tesz

Talán az az egyik leggyakoribb mítosz mind közül, amely arról szól, hogy az abortusz után már ne is álmodjon egy nő kisbabáról. Az abortusz csak pontosan ugyanannyira veszélyezteti a későbbi gyermekvállalást, mint minden más nőgyógyászatai, a méhnyakkal kapcsolatos beavatkozás. Az valóban igaz, hogy minél több ilyen eljáráshoz folyamodik valaki, annál jobban növeli a meddőség esélyét. Dr. Dweck szerint azért terjedhetett el az abortuszról ez a tévhit, mert régen, amikor illegálisan végezték, a nem megfelelő körülmények miatt gyakorta olyan fertőzés alakult ki a nőknél, melyet nem kezeltek, és ennek következményeként nem eshettek teherbe többet.

Ajánlott cikkek