Egyéb kategória

Egy nő térdtől lefelé igazán szexi? Hódít az Instán a lábfetisizmus

Mindenki mást néz meg egy nőn először, és bár azt hihetnétek, az arc vagy a mell kerül leggyakrabban az érdeklődés középpontjába, sokan térdtől lefelé pásztázzák végig a hölgyeket. A lábfetisizmus egyre nagyobb nyilvánosságot kap – az Instagramon pedig megdöbbentően komoly követőtábora van.

vous - 2016.12.07.
Egy nő térdtől lefelé igazán szexi? Hódít az Instán a lábfetisizmus

Az egész egy ártatlan fotóval kezdődött: mivel épp büszke voltam az új nyári papucsomra, lefotóztam a lábamat és posztoltam a képet Instagramra. Perceken belül érkezett rá egy komment, ami afelől érdeklődött, megoszthatja-e a kommentelő a képemet a saját oldalán. Hamar kiderült, hogy egy lábfetisiszta oldalról van szó, ami kifejezetten „szép magyar lábikókat” tesz közszemlére. El kell ismernem, korrektek voltak, amikor jeleztem, hogy köszönöm szépen, de nem kérek az ilyesfajta népszerűségből – tiszteletben tartották.

Ami viszont megdöbbentő volt, hogy a megosztott képek száma alapján úgy tűnik, nők százai adták már beleegyezésüket ahhoz, hogy mások a lábfejükről készült fotón élvezkedjenek, gyönyörködjenek.

Több se kellett a bennem lakozó social media detektívnek, azonnal elmerültem a témában. Perceken belül egy olyan világba csöppentem, amiről addig nem is tudtam, hogy létezik. Az Insta ugyanis tele van lábfetisiszta profilokkal, amik megdöbbentően komoly követőtábort tudhatnak a magukénak. A fotókat rengetegen lájkolják, többen rendszeresen kommentelnek is – névvel, arccal. A kommentek között leggyakrabban viszontlátott reakciók:

  • ennivaló lábujjacskák
  • hányas a cipőd?
  • de megmasszíroznám.

A #hungarianfeet ugyanolyan gyakran használt keresőszó, mint mondjuk a #mutimiteszel.

Forrás:
iStock

Bár sokan ódzkodva – de legalábbis kérdőjelekkel a fejükben – viszonyulnak a lábfetisisztákhoz, egyre elfogadottabb vonzalomról van szó. A filmrendező, Quentin Tarantino például nyíltan kiállt a rajongása mellett. Nemcsak elismerte, hogy vonzónak és szexinek találja a női lábfejeket, de a filmjeiben is utalt már rá: a Ponyvaregényben például egy teljes dialógus forog a lábmasszás körül – az Alkonyattól pirkadatig című filmben viszont maga Tarantino veszi a szájába Salma Hayek lábfejét egy jelenetben.

De nem Tarantino az egyetlen lábfetisiszta híresség. Pharell Wiliams, David Boreanaz és Marilyn Manson is a rajongók táborát erősíti. Higgyétek el, egyáltalán nem új keletű dologról van szó, szintén ezt a tábort erősítette korábban Elvis Presley, Andy Warhol, Dosztojevszkij, és maga Casanova is. Illetve nők is vállalták már nyilvánosan, hogy szeretik, ha a lábukat csodálják:

Jennifer Lopez (bizony, AZ a Jennifer Lopez, a jó öreg Jenny from the block) és Birtney Spears (bizony, AZ a Britney Spears) is elismerte, hogy vevő az ilyesfajta élvezetekre.

Ezen a ponton a társadalom két részre szakad:

  • azokra, akik magától értetődőnek veszik a jelenséget
  • és azokra, akik feje fölött egyetlen kérdés lebeg: MIÉRT?

De tényleg, miért?!

Ha hiszitek, ha nem, a lábfetisizmus már tudományos magyarázattal is bír.

Mint sok szexszel kapcsolatos kérdésre, úgy erre is Freudnak volt elsőként teóriája: szerinte a lábfejről az ember a péniszre asszociál, ezért létezik a lábfetisizmus.

Ennél jóval megalapozottabb viszont az a magyarázat, amit Wilder Penfield idegtudós állapított meg. Kísérletében az emberi testre helyezett elektródákat, hogy feltérképezze, az egyes testrészek stimulálására az agy mely része reagál. Míg az egymáshoz közeli testrészek (pl az ajkak és az arc, a hüvelykujj és a tenyér) stimulálása logikusan az agy szomszédos területeit ingerelte, meglepő módon a lábfejek és a genitáliák ingerlése is szinte az agy ugyanazon területére futott be. Penfield így arra a következtetésre jutott, hogy bizonyos esetekben talán összezavarodik az agy és nem tudja élesen elválasztani egymástól a két külön területet érő ingereket. Így nem meglepő, ha néhányakból szexuális izgalmat vált ki a lábfejek izgatása vagy látványa.

Ma is tanultam valamit. Ez viszont nem változtat azon az érzésen, amit a téma kapcsán a mellkasomban érzek.

Címkék: #fétis #láb #lábfej
Ajánlott cikkek