Egyéb kategória

5 tipp, hogyan éljétek túl a szakítást az ünnepek alatt

Egy sima szakítás mindig durva, mindegy, melyik évszakban történik, földhöz vág, darabokra tép, fáj. Bár talán az mégiscsak rosszabb, ha a szakítás pont az ünnepek előtt/alatt történik meg veletek. Hogy lehet az ilyet túlélni? Túl lehet egyáltalán?

vous - 2016.12.10.
5 tipp, hogyan éljétek túl a szakítást az ünnepek alatt

A Lifehacker szerzője szerint igen, vannak rá módszerek, hogy még akkor se fájjon annyira veszettül a szakítás ténye, ha a szeretet ünnepén esik meg veletek. Ekkor ugyanis még fájdalmasabb szembesülni azzal, hogy egyedül vagytok, miközben mások a párjuk oldalán bújnak össze a fa alatt. Ezekkel a tippekkel azonban a kezdeti szakaszt könnyebben átvészelhetitek.

1. Tartsátok magatokat a család terveihez!

Szakítás után a legtöbb ember egyedül akar lenni, vissza akar vonulni, hogy a sebeit nyalogassa. Mások örömét meg főleg nem akarja ilyenkor látni senki sem, de ti inkább ne vonuljatok vissza! Ha már amúgy is az volt a tervetek, hogy az ünnepeket a családdal töltitek, tartsátok is magatokat ehhez a tervhez. Hogy miért? Mert ők támogatnak benneteket, biztonságérzetet nyújtanak nektek, ráadásul hiába vonultok vissza, ünnepek után éppen úgy szembesülnötök kell az emberek reakcióival. Jobb előbb túlesni ezen, mint később, amikor már csillapodtak az érzelmeitek.

Forrás:
iStock

Persze ez nem jelenti azt, hogy olyan lesz, mintha nem történt volna meg a szakítás, de fényévekkel jobb lesz, mint úgy tenni, mintha nem lenne semmi bajotok, vagy éppen magatokban depizni a szobátok sarkában. Egy szabály van, és az mindenekfelett áll:

2. Csináld, ami jólesik!

Ha sírni akartok az autóban, sírjatok, ha szidni akarjátok minden rokonotoknak az exeteket, tegyétek!

Hagyjátok, hogy a családotok és a barátaitok támogassanak benneteket, ne kerüljétek el az érzelmek feldolgozási fázisát – ez ugyanis a gyógyuláshoz vezető első fontos lépés! Egyensúlyozz az egyedüllét és a társas lét között finoman, azért lássátok be, jobb a szobátok magányából kilépni a család ölelésébe, ha szeretetcunamira van szükségetek, mint a munkahelyeteken megbirkózni a szeretetéhséggel.

3. Rendezzétek a soraitokat a közös barátokkal!

Szívás, de ez is a szakításhoz tartozik. Nem várhatjátok el senkitől, hogy válasszon köztetek, így könnyen lehet, hogy lenne egy közös programotok az exetekkel és a barátaitokkal ünnepek alatt vagy két ünnep között. Ne essetek pánikba, nyugodtan szóljatok, hogy a helyzet nektek több mint necces, és szervezzetek le nyugodtan egy másik találkozót a barátaitokkal. Természetes dolog, hogy nem akartok egy társaságban lenni közvetlenül a szakítás után.

Ugyanez érvényes a családra is, hiszen ha már régóta együtt voltatok, könnyen lehet, hogy szoros kapcsolat alakult ki köztetek a másik családjával. Noha nagy lehet a kísértés, hogy beszéljetek velük, inkább ne tegyétek, jobb, ha távolságot tartotok egymástól. Ekkor ugyanis ziláltak és zaklatottak vagytok mindketten, jobb, ha mindenki a saját családjára támaszkodik. Ha nagyon közel álltatok egymáshoz, küldjetek inkább egy üzenetet nekik, hogy fontosak számotokra, értékelitek őket, ám most jobb, ha kicsit magatokra koncentráltok, míg a kedélyek lecsillapodnak.

4. Készüljetek fel a kérdéscunamira válaszokkal!

Elkerülhetetlen, hogy szembesüljetek a fájó kérdésekkel, úgyhogy jó, ha előre kitaláljátok, mit válaszoljatok. Nem kell részletekkel szolgálnotok, és csak azt kell elmondanotok, amit akartok. Viszont ha bekészítetek a tarsolyotokba egy kész, diplomatikus választ, megkímélitek magatokat egy sor kínos helyzettől.

Szóval az a válasz, hogy:

Szakítottunk, mert kiderült, nem passzolunk egymáshoz.

Teljesen korrekt. Egyes tanácsok szerint jó, ha előre megírjátok a családnak, hogy mi történt, így elkerülhetitek a csodálkozó arcok látványát, és nem is fognak kérdéssorozatot rátok lőni, ahogy beestek az ajtón. Teljesen nyugodtan közölhetitek azt is, hogy nem akartok róla beszélni: se most, se holnap, se azután. Úgyis érzitek majd, mikor esik jól erről beszélnetek, adott esetben apukátok ölelése közben.

Forrás:
iStock.com

5. Önkénteskedjetek!

Vállaljatok el valamilyen önkéntességet erre az időszakra, így függetlenedni tudtok a saját problémátoktól, miközben közösségben vagytok. Akár egy élelmiszerbanknak segítetek, akár menhelyen sürgölődtök, de akár a Budapest Bike Project biciklijére is felpattanhattok ételt osztani a hajléktalanoknak. A segítségnyújtás egészen belülről gyógyítja a fájdalmat, azáltal, hogy ti adtok, kaptok is valamit.

Ajánlott cikkek