karacsony-fenyek-fa-karacsonyfa

Ilyen hatással van a testetekre a karácsonyi szezon

A karácsonyi szezon eltér az év többi napjától, ilyenkor pedig szinte mindenki elengedi a diétát és a megszokott életmódot, hogy a lazításé és a finom kajáké legyen a főszerep. A Designtaxi most pedig azt is kiderítette, ez milyen hatással van a testünkre.

Rövid, zavarodott pihenés

Karácsonykor mindenki iszik egy kis alkoholt, főleg, hogy ilyenkor a tojáslikőr felkerül az asztalra. Csakhogy amikor a lefekvéshez közeledve isztok belőle, az alaposan összezavarja az alvási ciklusotokat. Ez pedig azzal jár együtt, hogy rögtön mély álomba zuhantok a REM-fázis helyett, ami egyébként az első lépcsőfok lenne. Ahogy aztán az alkohol elkezd kiszállni a testetekből, könnyen beléptek a kimaradt fázisba, amiből egyszerűbb felébredni is – ezért van az, hogy néhány órát tudtok csak aludni az alkoholnak köszönhetően.

Megnövekedett cukorbevitel

Annyiszor hallottuk már, hogy a cukor mennyire káros a szervezetünkre nézve, hogy bár megőrülök a csokoládéért, igyekszem odafigyelni, hogy ne vigyem túlzásba. Karácsonykor viszont ezt az egészet félretesszük, mondván, hogy itt vannak az ünnepek, jöhet a sütiáradat. Ehhez pedig hozzáadódik az imént említett, alkoholban lévő cukor, és máris átléptük az egészségesnek tartott határt.

Forrás:
iStock

Amikor túlesszük magunkat

Hogy is lehetne nemet mondani anya isteni vacsijára, ami legalább öt fogásból áll, és amire egész álló nap készült? Persze hogy mindent végigkóstolunk a menün, de tudtátok, hogy ennek mellékhatásai is vannak? A túlétkezés miatt nehezebben lélegezhetünk, és a szervezetünk sem tudja megteremteni a megfelelő enzimeket, amik egyébként segítenének megemészteni őket.

A stressz mindenhol ott van

A karácsony a szeretet ünnepe, amit bármennyire is körüllebeg a meghittség, mégis tele van stresszes pillanatokkal. Ilyenkor gyakoribbá válnak az anyagi problémák, az aggodalom amiatt, hogy több embert kell vendégül látni, és az sem segít, hogy nem igazán jut időnk egyedül lenni. Így eluralkodhat rajtunk a stressz, aminek már tudjuk, milyen negatív következményei lehetnek.

toth-barbara-a-vous-olvasoja-es-vendegszerzojenek-cikke-a-karacsonyi-stresszrol

Elég a stresszből! Ne hagyjátok, hogy elszabaduljon a szokásos karácsonyi pokol!

„Minden évben várom az áldott ünnepeket. Végül mindig ugyanaz a vége: feszültség, bizonytalanság, majd eltelik egy pillanat alatt, s jön a végszó: sebaj, majd jövőre másképp csináljuk” – kezdi cikkét Barbara, aki másodjára küldte be írását a VOUS vendégszerzői posztjára. A következőkben Tóth Barbara sorait olvashatjátok.

A cikk folytatását ITT találjátok.