Egyéb kategória

„Hirtelen letámadott, én pedig megfagyva sodródtam az eseményekkel” – A nemi erőszakról őszintén

„Tudjátok, vannak azok a hihetetlen történetekkel átszőtt szappanoperák, amikre azt hisszük, meg sem történhetnek a való életben… hogyne, sőt! Sokszor halljuk az emberektől a különféle tapasztalataikat, majd nyugtázzuk magunkban, ezek velünk nem történhetnek meg. Ó, dehogynem!” – kezdi történetét Alexandra, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Ozsváth Alexandra cikkéből kiderül, a hatalomra való törekvés, az erőszak, a szunnyadó parázs néha olyan emberekben is ott van, akikről talán soha nem is gondolnánk...

vous - 2016.12.20.
„Hirtelen letámadott, én pedig megfagyva sodródtam az eseményekkel” – A nemi erőszakról őszintén

Kalamajkás élethelyzetben voltam, amikor fogtam magam, és belementem egy szexkapcsolatba egy pasival, aki tetszett. Azzal a címszóval tettem, hogy én majd szépen fogom és magamba bolondítom őt szexszel, pedig mondanom sem kell, ez egy férfinak nem elég:

hiszen vagy potenciális nő vagy valaki számára, vagy csak egy ágymelegítő.

Szunnyadó parázs

Szunnyadó parázs
Forrás:
Alexandra

Az egyik este is éppen rá vártam egy félig-meddig megbeszélt találkahelyen, ahol nem jelent meg, ami hatására nagyon magam alá kerültem. Hittem a kis teóriámban, miszerint ő lesz az a férfi, aki elfeledteti velem a gondokat, bajokat, és akit majd szerethetek. Ekkor, ebben a lelkiállapotban, találkoztam össze a balsorssal, egy másik férfival, akit régről ismertem.

Megbíztam benne, elmeséltem neki a sztorimat, és ő teljesen beleforgatott a saját kis világába, a megértésével és azzal, hogy azt mutatta, érdekli a „bajom”. Olyannyira magával ragadott, hogy végül hazakísértem, ahol megkért, menjek fel hozzá. Eleinte tiltakoztam, majd úgy voltam vele, sok fiú haverom lakásán jártam, mi bajom lehetne. Felmentem. Ami viszont ott történt, azzal nem számoltam, ugyanis a „kedves” ismerősöm teljesen letámadott, én pedig megfagyva sodródtam az eseményekkel.

Forrás:
iStock

Mindenféle érzelem nélkül ott azon nyomban nekem esett, és megtörtént a nemi érzelmi kihasználás. Sokan kapásból rávágják ilyenkor: miért nem védekeztél? Miért nem hagytad ott, ha nem akartad az egészet? Ezeknek az embereknek a válaszom: mert nem lehet. Ebben az állapotban valahogy teljesen megfagysz. Ráadásul egy két méter magas, 110 kilós férfival szemben én a 60 kilómmal és 164 centimmel nem sokra mentem volna… Így legalább megúsztam „ép” bőrrel, viszont lelkileg annál több sebbel kerültem ki abból a lakásból.

Egy ilyen helyzetet megélt nő sokáig magát hibáztatja, én is így tettem. Elhitettem magammal, hogy én voltam minden baj okozója, kihívó voltam, vagy talán túl kacér. Pedig az igazat megvallva egyik sem, csupán sebezhető.

Michaletzky Luca

Mit mond a pszichológus?

„A fight/flight, azaz üss vagy fuss vészreakció egyre szélesebb körben ismert. Ez egy ősi, ösztönös védekezés: ha veszélyben vagyunk, harcba szállunk a támadóval, vagy menekülünk. Azonban van egy harmadik F betűs opció is: a freeze – azaz lefagyunk, és képtelenek vagyunk bármit is tenni. Ez is ösztönös, bár a menekülésnél és támadásnál jóval kevésbé adaptív módszer.”

Hogy ki hogyan reagál? Az függ a helyzettől, a személyiségtől is. Gondoljunk vissza, kevésbé súlyos necces helyzetben hogyan viselkedtünk. Ez útmutató lehet arra, mi a mi 'stílusunk'” – mondja Michaletzky Luca, a VOUS pszichológus szakértője. 

Voltak napok, mikor utáltam magam az események miatt, le tudtam volna magamról kaparni a bőrt is, és voltak napok, amikor a világot magát is gyűlöltem. Társadalmi selejtnek gondoltam magam, nem pedig nőnek. Úgy éreztem, csak egy elhasznált árucikk vagyok. Féltem elmondani bárkinek is, aggódtam az előítéletek miatt. De felálltam! Segítettek benne a szeretteim, akikre támaszkodhattam, és a barátok, akik támogattak.

Sorstársaim, a történetemnek több mondanivalója is van. Az egyik legfontosabb: sose hagyjátok magatokat kihasználni, ne higgyétek el, hogy csak szexre vagytok elég jók, és ne elégedjetek meg csak azzal, aki igazán megérdemel titeket! Ha átélitek, átéltétek mindazt, amit én is, akkor sem ti vagytok a hibásak: a kihasználásban a kihasznált fél az „áldozat”.

Ne feledjétek, nem vagytok egyedül! Ne tartsátok magatokban azt, ami bántja a lelketeket, és támaszkodjatok azokra, akiket szerettek. Az életben sok rossz dolog megtörténik velünk, de mindenből van kiút, ebből is! Sose felejtsetek el mosolyogni!

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ajánlott cikkek