Egyéb kategória

„Mennyire utálom ezt a lányt, amikor látom, de még ennél is szörnyebb, amikor nem látom”

„Az életben egyedül a szépség számít. Aki ezt megtalálta, mindent megtalált.” Merem remélni, hogy a 36 évvel magánál fiatalabb nőt feleségül vevő Charlie Chaplin nem csupán a külsőségekről vélekedett így. Ám érdemes elmeregni felvetésén: mik az élet igazi szépségei, hogyan találjuk meg a saját életünkben? Frédéric Beigbeder Oona és Salinger című könyvét erős idegzetűeknek ajánlom, szülői felügyelettel.

vous - 2016.12.22.
„Mennyire utálom ezt a lányt, amikor látom, de még ennél is szörnyebb, amikor nem látom”

Aki volt már szerelmes, ismeri azt az őrjítő érzést, amelytől nem szabadulhat – sőt szerelmének célszemélye sem. Aki ezt a cikket olvassa, kijárhatta már az olvasótudományokról szóló második osztályt, 8 éves korára pedig már mindenki volt szerelmes.

A szerelem olyan, mintha őrültséggel harcolnánk az őrültség ellen. Mennyire utálom ezt a lányt, amikor látom, de még ennél is szörnyebb, amikor nem látom.

Az már egy érdekesebb kérdés, hogy tudomásul vesszük-e, ha a másik nem viszonozza érzelmeinket, vagy ha a szerelmet hírnévre, pénzre cserélik. Tehát Chaplin beszélhetett egyszerűen arról, hogy mindenki maga tudja, neki mi a „szép”, és mit miért tesz életével.

Oona és Salinger

Oona és Salinger
Forrás:
Alexandra

Frédéric Beigbeder legújabb könyvében Oona O'Neill és Jerry Salinger szerelméről tudhatunk meg részleteket. Eugene O'Neill drámaíró lánya az ismert és gazdag szülők gyermekeinek életét élte New Yorkban modell baránőivel. Kívülről elszállt, öntelt, ám depresszióval küzdő személy benyomását kelti. A könyv végére felmerül a gondolat, hogy lehettek érzelmei is, noha ezekről sok nem derül ki.

Apja ivott, elhagyta családját, amikor Oona még kisgyermek volt, és ezt ő egész életében nem tudta feldolgozni. 16 éves korában találkozott Jerry Salingerrel.

„Úgy beszélt Oonához, mintha egyedül lettek volna az egész világon, így aztán aznap este ez kicsit így is lett.” 1941-ben jártak egy rövid ideig. „A felhőtlen öröm időszaka Oona és Jerry között alig pár hétig tartott, a lány ezalatt kezdett ráunni az ő alázatos, de minden helyet elfoglaló lovagjára, a fiú pedig (még korábban) rájött, hogy fárasztja, és hogy ízlésükben, vágyaikban, életmódjukban nincs semmi közös.”

Forrás:
Wikipedia
6 kihagyhatatlan háborús film, amit egyszer muszáj látnotok

6 kihagyhatatlan háborús film, amit egyszer muszáj látnotok

Habár a háborús filmek nem pont azok, amikre az ember egy bekuckózós-forrócsokizós este vágyik, mégis akad olyan, ami bizony leköti a lányok figyelmét is. S hogy melyek ezek? A VOUS-lányok összeszedték a kedvenceiket!

A listáért kattintsatok ide!

Az akkor 21 éves író szerelemnek tűnő érzelmektől fűtve találkozgatott a fiatal lánnyal, mielőtt a háború alatt Európába ment volna. Aztán Oona Los Angelesben beleszeretett Charlie Chaplinbe.

Salinger az amerikai seregben töltött kiképzése alatt hosszú leveleket írt szerelmének, aki érzelmeit még ekkor sem viszonozta. Legalábbis senki nem vette észre. Salinger sejtette, hogy Oona nem fogja megvárni. Mégis összetört, amikor a lány mást választott helyette. Feltette magának a kérdést:

hogy is mehetett el a háborúba ahelyett, hogy vele maradt volna?

Oonának nyolc gyermeke született, és boldognak mondta magát férjével. Salinger vélhetően azért hagyta el New Yorkot, mert mindenhonnan kitiltották. „A leszerelt és megviselt, frusztrált és tétlen, legyőzött és veszteségre kárhoztatott író elmenekült.” Regényeiben egy erdei kunyhóról írt, amit megtalált, és évtizedekig élt ott.

1980-ban találkoztak újra, nem hivatalosan a leírtak szerint, de szerelmük nem teljesedett be. Hogy ki miben találta meg a szépséget, eldönthetitek a könyv elolvasása után.

Rendhagyó könyvajánló: ti mutattátok meg, mit érdemes olvasni

Rendhagyó könyvajánló: ti mutattátok meg, mit érdemes olvasni

Lázas lapozgatásba kezdtünk, és bizseregni kezdett a hasunk, hogy végre ország-világ előtt felvállalhatjuk leplezhetetlen rajongásunkat az olvasás és a könyvek iránt.

A listát még márciusban állítottuk össze, de bármikor elővehetitek. Kattintsatok ide a könyvekért!

Ajánlott cikkek