Zöldsaláta

Kezdjétek az újévet a legjobb zöldsalátákkal! – fogyasztanak, szépítenek, vitalizálnak

A saláta az egyik legjobb barátunk, ha pedig esetleg még nem lenne az, elmondjuk, miért érdemes szorosabbra fűzni vele a kapcsolatot: szépít, fogyaszt, vitalizál, lúgosít és megvédi az egészségünket is.

Szerencsére ma már télen is könnyen beszerezhető sokféle saláta, amelyeket ugyan melegházakban termesztenek, de ezeket manapság már a legtöbb helyen környezettudatosan termálvízzel fűtik, vagyis nem pazarolnak energiát a fűtésre, hanem a természet ajándékának számító, nálunk sokfelé megtalálható meleg vízzel fűtik. Viszonylag gyorsan növő zöldségfélékről van szó, így szívesen is foglalkoznak vele a gazdálkodók.

Mit tudnak a leveles zöldsaláták?

  • Nagyon alacsony a kalóriatartalmuk: 100 g leveles zöldsaláta 17–18 kcal energiát tartalmaz, de még a spenót is csak 20 kcal-t, ehhez viszont magas rosttartalom párosul, ezért a diétás étrendbe remekül beilleszthető.
  • A zöld színű salátalevelek bővelkednek klorofillban, amelyek lúgosító és méregtelenítő, így tisztító hatásúak.
  • Alacsony kalóriatartalmuk miatt a zöldsaláta glikémiás indexe nulla, így a fogyasztásával fenntartható a vércukorszint.
  • A zöldsaláták magas C-vitamin-tartalmúak, így gazdag antioxidáns-forrásnak számítanak, ez jótékonyan hat nemcsak a szervezetre, de fiatalítja a bőrt is, amit magas A-vitamin-tartalmuk is tovább segít.

A cikk itt még nem ér véget! A folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos