Egyéb kategória

Ajtópimp felsőfokon – így dobhatjátok fel a régi, kopott darabokat

Ha már a nap témája nálunk Az ajtó, gondoltam, írok nektek egy bejegyzést erről a „mostohagyerekről”. Az ajtókról általában tudomásul vesszük, hogy léteznek, és ennyi! Ki-be csukjuk őket, és néha hálát adunk nekik, amiért kizárják a hideget meg az illetéktelen behatolókat. De ezeken túl nem igazán foglalkozunk velük. Nagyon ritka, hogy egy bejárati ajtót áttörölgessünk, itt-ott kijavítgassunk, vagy hogy legalább annyira stílusossá varázsoljuk, mint a lakás többi részét. Miközben ez az első dolog, amit egy vendég meglát, ha otthonunkba invitáljuk. Ne feledkezzünk tehát meg róluk, ahogyan a lakás többi ajtajáról sem!

vous - 2017.01.03.
Ajtópimp felsőfokon – így dobhatjátok fel a régi, kopott darabokat

Amellett, hogy jó állapotú legyen a bejárati ajtó, az is nagyon fontos, hogy jó állapotúnak is kell tűnnie, így ugyanis nagyobb eséllyel kerülik majd el a betörők otthonunkat, és persze ott van még az esztétikai szempont is. Habár a bejárati ajtókon kevésbé tudjuk kiélni kreativitásunkat, a lakás többi pontján azonban bátran érdemes kísérletezni. De hogy hogyan tehettek izgalmasabbá egy régi, kopott ajtót?

Ezeket nézik meg a betörők, mielőtt kirabolják a házat

Ezeket nézik meg a betörők, mielőtt kirabolják a házat

„Amíg valaki át nem él egy betörést, el sem tudja képzelni, mennyire megviseli ez a lelket. Nem csak az anyagi károk miatt, hiszen ilyenkor az eszmei értékek elvesztését is nehéz feldolgozni. És nemcsak a Reszkessetek, betőrök! című filmben gyakoriak a betörések az ünnepek alatt, hanem sajnos a valóságban is. A betörők az alábbi dolgokat különösen megfigyelik, de most felkészülhettek, és megelőzhetitek a bajt.”

Színezzetek!

Hogy egy ajtó stílusos legyen, és illeszkedjen a térbe, érdemes lefesteni. Ez lehet egy amolyan tisztasági festés, amivel a rajta lévő kopásnyomokat, karcolásokat és egyéb foltokat tüntethetitek el, de adhattok neki egy új színt is. Olyat, ami harmonizál a lakás többi részével…

vagy pont hogy nem!

Ha otthonotok visszafogott, egységes és nagyon semleges, feldobhatjátok a teret már csupán azzal, ha valami ütős színnel kenitek át a nyílászárót vagy annak keretét. Egy bézses-barnás otthonba tökéletes választás lehet egy türkizes árnyalat, míg egy szürkéshez a sárga vagy épp magenta is nagyon ütős lesz. Nézzétek csak!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ha nem szeretitek az ajtó formáját, stílusát, színét vagy anyagát, fessétek le a fal színével megegyező árnyalattal, így sokkal jobban beleolvad majd a fal síkjába, és nem lesz annyira zavaró számotokra a látványa.

Objektum doboz

Objektum doboz

Tapétázzatok, matricázzatok!

Ha az ajtó anyaga zavar, vagy tényleg nincs már túl jó állapotban, de nincs pénzetek lecserélni, az öntapadós matricák és a tapéták lesznek számotokra a tuti befutók. Ha szívesen tennétek velük egy próbát, mindenképp kérjétek ki szakértők véleményét! Milyen anyagra mit, mivel, hogyan tudtok felvinni? Ez nagyon fontos, hogy javítsatok, ne pedig rontsatok az összképen.

Vissza a '80-as évekbe: újra menő a fotótapéta!

Vissza a '80-as évekbe: újra menő a fotótapéta!

Talán még emlékeztek a '80-as évekből azokra a „csodálatos” fotótapétákra, amelyek egy vízesést vagy egy mesés őszi erdőt ábrázoltak. Emlékeim szerint minden ötödik családi otthon falán ott díszelgett egy ilyen remekmű. A panellakásokban pedig különösen szerették. Talán ezzel akarták visszacsempészni a természetet a városi otthonokba? Erre sajnos nem tudom a választ, de arra igen, hogy manapság miért olyan menők!

Objektum doboz

Ne féljetek a mintáktól!

A mintás tapétákon és fóliákon túl falmatricákat is applikálhattok az ajtókra, sőt, akár saját kezűleg is festhettek rájuk egy izgalmas mintát. Ha pedig táblafestékkel kenitek át, naponta rajzolhattok vagy írhattok majd rá.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Dekoráljatok!

Ha nem szeretnétek sem tapétázni, sem pedig festeni, dekoráljátok a régi, megunt ajtót képekkel, keretekkel, koszorúkkal vagy épp az ajtóra akasztott kosarakkal. Ezek mellett szintén nagyon látványos eredményt érhettek el már csupán azzal is, ha lecserélitek a fogantyúkat, kilincseket, vagy fúrtok egy-két szuper fogast az ajtóra.

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Ajánlott cikkek