Egyéb kategória

Így használjátok a Google-t, hogy tényleg megtaláljátok, amit kerestek

Előfordult már, hogy nagyon kerestetek az interneten egy vicces videót, amit másoknak is szerettetek volna megmutatni, de akármit írtatok be, nem találtátok? Esetleg vizsga közben kellett volna egy kis segítség, de mindent feldobott az internet, csak azt nem, amire szükségetek lett volna? Nos, ez valószínüleg azért van, mert nem jól kerestetek rá! Ám mindent meg lehet tanulni, most abban segítünk, hogy ti legyetek a Google koronázatlan királynői! 

vous - 2017.01.05.
Így használjátok a Google-t, hogy tényleg megtaláljátok, amit kerestek

A mai világban már a legtöbben nemcsak tudják, hogyan kell, de használják is az internetet munkára, szórakozásra, na meg persze KERESÉSRE. Mindenki az internethez fordul, ha nem tudja, mikor megy a busz, segítség kell neki a matekban, vagy szüksége van egy igazán fenséges receptre. És mi az, amit először beütünk, hacsak nem az a kezdőoldalunk? A GOOGLE! Mert tényleg mindent megtalálni rajta, de csak akkor, ha tudjátok, hogyan kell keresni! Most ehhez hoztam egy kis segítséget, amit a BrightSide oldalán találtam. Vágjunk bele, keressünk okosan! 

Ez vagy az

Sokszor előfordul, hogy egy névre kell rákeresnünk, ám nem emlékszünk pontosan, hogy mi is volt az. Például Jennifer Aniston játszott abban a a szuper filmben, vagy Jennifer Lawrence? Ilyenkor csak annyi a teendő, hogy beírjuk a lehetséges változatokat, közéjük pedig egy „|” jelet teszünk (Alt Gr + W). De sokszor megteszi egy egyszerű „de” is. Így biztosan megkapjátok az összes lehetőséget, és hamarabb is végeztek, mintha egyesével beírogatjátok az összes tippet. 

Forrás:
GOOGLE

Használjatok szinonimákat

A magyar nyelv szinonimákban gazdag, érdemes használnunk őket. Ha szeretnénk megtalálni egy konkrét dologgal foglalkozó oldalt, példul legyen az egyik kedvencem: egészséges életmód, akkor ne ezt írjuk be, hanem egészséges ~életmód (~ jel: Alt Gr + 1). Így nemcsak az olyan oldalakat dobja fel a kereső, melyek tartalmazzák az adott kifejezést, hanem azokat is, melyek a témához kapcsolódnak: egészséges táplálkozás, receptek stb.

Keressünk rá a weboldal nevére

Ha egy régebben olvasott cikket kerestek, ám nem emlékeztek a címére, érdemes rákeresni az oldalra, amin olvastátok. A mi esetünkben legyen ez mondjuk egy szuper salátarecept. Beírjuk a keresőbe, hogy "„lyen-olyan” saláta, de rengeteg találattal szembesülünk. Éppen ezért írjuk be így: VOUS.HU saláta, így csak az adott oldalon megjelenő receptekkel találkozunk, könnyebb lesz megtalálni, amit annyira keresünk.

Forrás:
GOOGLE

Hasonló oldalak

Ha nagyon tetszik egy adott oldal, és szeretnétek hozzá hasonlóakat olvasni, akkor keressetek rájuk! Hogyan? A related kifejezéssel. Például szeretitek a VOUS.HU-t, akkor a hasonló oldalakat így találhatjátok meg: related:vous.hu. 

A csillag a kulcs

Mikor a memóriátok cserben hagy titeket, és csak egy részére emlékeztek annak, amit kerestek, akkor a „*” a megmentésetekre siet! (Alt Gr + -) Például csak ennyire emlékeztek: 11.22., de kellene a folytatás is. Így keressetek: 11.22*. Nézzétek csak, mennyire jól megtalálja a folytatást:

Forrás:
GOOGLE

Időkeret 

Ha gyorsan ki kell derítenünk, hogy mikor is volt pontosan egy adott tudományos felfedezés, de nagyjából tudjuk az időszakot, akkor segítsünk a keresőnek, szűkítsük le a találatokat három ponttal. Így csináljátok: tudományos felfedezés 1900…2000. 

Hagyjátok ki a nem fontos keresőszavakat

Ha szeretnétek megtalálni egy jó könyvet, de egészen biztos, hogy megvásárolni nem fogjátok még, akkor érdemes kizárni az olyan oldalakat, amik ezzel foglalkoznak. Ezt egy egyszerű mínusz jellel tehetitek meg. Például: érdekes könyvek -vásárlás.

Forrás:
GOOGLE

Keresésre fel!

Ajánlott cikkek