fogamzásgátló antibébi tabletta

Tisztázzuk! Most akkor okozhat vetélést a fogamzásgátló, vagy sem?

Időről időre felüti a fejét az az elgondolás, hogy azok a nők, akik fogamzásgátlót szednek, valójában folyamatosan elvetélnek – mi igaz ebből? Utánajártunk!

A fogamzásgátlást valamiért sokan szeretik az ördög találmányaként beállítani (valószínűleg azért, mert sokaknak bosszantó, hogy a nők szabadon rendelkezhetnek a saját szexualitásuk felett), ezért is éri rengeteg támadás még mindig a módszert. Ezek közül az egyik leggyakoribb felvetés, hogy a fogamzásgátló tabletta valójában úgy akadályozza meg a teherbe esést, hogy folyamatos vetélést okoz.

És ezzel az elmélettel nemcsak a legdurvább konteóoldalakon találhatjuk szembe magunkat, hanem gyakran népszerű politikusok, közszereplők is hangoztatják – legutóbb például a jövendőbeli amerikai egészségügyi miniszter, Katy Talento adott hangot a véleményének a témával kapcsolatban egy hosszú cikkben. És hogy mi ebből az igaz?

Valójában semmi.

Forrás:
Pixabay

Terhességről ugyanis csak akkor beszélhetünk, ha sikerült a megtermékenyülés: pontosan az, amit a fogamzásgátló tabletta, spirál és injekció is megakadályoz. A megtermékenyüléshez pedig napokra van szükség: ennek megelőzésére találták ki a 72 órás tablettát, ami emiatt szintén nem vetélést okoz – különben abortusztablettának hívnák őket. Tehát ha nincs megtermékenyülés, nem történhet meg a vetélés sem.

Bár a fogamzásgátló szedése sok negatív következménnyel járhat, egy biztos: a tabletta nem befolyásolja a későbbi termékenységet, ráadásul a terhesség elején szedett fogamzásgátlók sem okoznak kárt a születendő magzatban.

fogamzásgátló antibébi tabletta

Fogamzásgátló-mítoszok, amiket soha ne higgyetek el!

Nem tagadjuk: a babák tündériek, és legszívesebben egész nap puszilgatnánk a kis lábukat, és igen, ellenállhatatlan babaszagot árasztanak –de van egy kor, ameddig még nem igazán vágyunk rájuk. Ha azt szeretnétek, hogy ez így is maradjon, akkor a saját érdeketek is, hogy igazán értsétek, hogyan működik a fogamzásgátlás. Ennek érdekében pedig fontos kiszűrni azokat a mítoszokat, amik nem igazak a fogamzásgátló tablettákkal kapcsolatban.

A cikk folytatásáért kattintsatok IDE!