Egyéb kategória

Fogynátok? Így manipuláljátok az anyagcseréteket!

Az anyagcsere működése sokak számára egy rémisztő és bonyolult folyamat, valami olyasmi, ami arról tehet, hogy elhíztok, vagy nem tudtok lefogyni. Sokan azt gondolják, az anyagcsere befolyásolja őket, a testük működését, pedig ti is ugyanúgy manipulálhatjátok az anyagcseréteket.

vous - 2017.01.14.
Fogynátok? Így manipuláljátok az anyagcseréteket!

Akár még úgy is, hogy fogyás legyen a vége. A Mindbodygreen cikke szerint ugyanis az anyagcserétek olyan, mint egy szertelen kölyökkutya, amit nevelni és idomítani kell, hogy jól viselkedjen. Íme öt szabály, amit be kell tartanotok, ha tényleg fogyni szeretnétek, és azt akarjátok, hogy ebben az anyagcserétek is partner legyen. 

1. Bánjatok úgy a testetekkel, mintha az őskorban élnétek

Na jó, nem szó szerint. Tudatosítanotok kell azonban, hogy nem mindegy, mit vásároltok, mit vesztek, a mai csomagolt élelmiszerek nagy része tele van adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, hozzáadott, rejtett cukrokkal, amelyek nincsenek jó hatással az anyagcserétekre. Már a mai alma sem ugyanaz, mint az évtizedekkel ezelőtti, hiszen a levegő, a víz és a föld is tele van már mesterséges, káros anyagokkal. A mesterséges anyagok, a hormonokkal dúsított élelmiszerek teljesen taccsra vágják az anyagcseréteket, arról nem beszélve, hogy emellett rohanó, stresszes életmódot folytattok. Ez az alapja annak, hogy elhíztok.

2. Ne fogyókúrázzatok!

Ha megvonjátok magatoktól az ételt, az nem jelenti azt, hogy sikeres életmódváltást vittetek végbe. A testeteknek és az anyagcseréteknek szüksége van energiára, szénhidrátra, zsírokra, fehérjékre, hogy azt hasznosítani tudja a testetek minden sejtje. Enni és enni, ez a fogyás titka, az a nem mindegy, hogyan és milyen formában viszitek be a testetekbe a kaját.

Forrás:
pixabay

Ha mindent megvontok a testetektől, az anyagcserétek lelassul, kétségbeesik és tartalékolni kezdi zsír formájában még azt a kevés kalóriát is, amit bevisztek. Ha rendszeresen, napi ötszöri alkalommal – még a munkahelyeteken is – ellátjátok megfelelő tápanyaggal a testeteket, az anyagcserétek felgyorsul, nem raktároz: tudja, hogy fog érkezni következő adag. Ez nem is olyan logikátlan. Ha belegondoltok, ez is az evolúció hozadéka. Éhínség idején a belassult anyagcsere próbálta megmenteni az embert a pusztulástól.

3. Előzzétek meg, hogy mérgeket tároljon a testetek!

Ha stressz alatt álltok, akkor a szervezetetek jelzést kap, hogy tároljon zsírt és égessen izmot. A túl sok vegyi anyag is hasonló reakciót vált ki a testetekből, védekezésképpen, hogy a testetek ne szenvedjen kárt, hízásnak indultok. A test új zsírsejteket hoz létre, amelyekben tárolja a méreganyagokat. Ezek az idegen méreganyagok az anyagcsere lelassulását is magukkal hozzák. Iktassátok ki a színezékeket, aromákat, mesterséges édesítőszereket az étrendetekből! 

Az élelmiszer eszköz!

Eszköz, amivel manipulálhatjátok az anyagcseréteket. Éppen ezért tanuljátok meg használni és kiismerni őket! Olvassátok el az öszetevők listáját, vásároljatok piacról, kerüljétek a tartósított ételeket. 

4. Adagoljátok az ételt megfelelően!

Az anyagcsere egyszerűen működik: felvesz, eléget, tárol. Éppen ezért jól be kell lőnötök azt a mennyiségű ételt, amire a testeteknek éppen szüksége van. Energiát az ételből (fehérjékből, szénhidrátokból, zsírokból) nyer, a felesleget pedig zsír formájában tartalékolja. Kérjétek dietetikus segítségét a mennyiségek kiszámolásában, ha egyedül nem megy!

5. Mozogjatok!

Ugyanis ha több tüzelőanyagot visztek be a testetekbe, a mozgással tudjátok azt csökkenteni, így elégethetitek a felhalmozódni készülő zsírtömeget. Ráadásul ha rendszeresen mozogtok, az anyagcserétek is rááll egy gyorsabb cserefolyamatra.

dietetikus

Ilyen a fiatal lányok étrendje a valóságban!

Aki azt gondolná, hogy egy női magazinnál mindenki patentül nyomja az aktuális diétaőrületet, az most csalódni fog.

A VOUS négy szerzője arra vállalkozott, hogy minden sallang és önámítás nélkül megmutassa a zord valóságot: hogy néz ki négy fiatal dolgozó lány étrendje a hétköznapokban, s milyen küzdelmes szimplán egészségtudatosan, de még egészségtelenül is táplálkozni. Étrendjüket és a dietetikus véleményét itt olvashatjátok!

Ajánlott cikkek