Otthon

Csavarjátok fel a szőnyeget – és biztosítsatok! Így mentsétek a menthetőt egy katasztrofális házibuli után

Igaz, a szilvesztert már jó pár napja magunk mögött hagytuk, a következőig pedig még több mint 300 napot kell várnunk, ám házibulit az év egészében lehet tartani. Ezekről az eseményekről pedig tudjuk, hogy nemcsak az alkoholfogyasztással lehetnek egyenlőek, hanem mondjuk a problémákkal is. Feltételezem, most a másnaposságra gondoltok, ehhez képest én inkább olyanokra, mint a lakást érő károk. Éppen ezért nem árt tudnotok, mit milyen feltételekkel térítenek meg ilyen helyzetben a biztosítók.

vous - 2017.01.14.
Csavarjátok fel a szőnyeget – és biztosítsatok! Így mentsétek a menthetőt egy katasztrofális házibuli után

Attól függetlenül, hogy szerettek-e házigazdák lenni, vagy sem, legyetek tisztában azzal, hogy egy „nem normál” kimenetelű buli után – ahol több dolog vagy tárgy is megsérül – mi (lenne) a teendő.

A legfontosabb minden esetben az, hogy rendelkeztek-e valamilyen, a lakást érintő biztosítással. Hazánkban az ilyen típusú lakásbiztosítások sajnos sokszor alulbiztosítottak, azaz kevés esetben jók „bármire” is. Az alap lakásbiztosítás nem fedezi a lakás teljes értékét, illetve nem terjed ki minden olyan kárra, amely bekövetkezhet, mondjuk esetünkben egy buli során. Mert például ugyan tartalmazza az ablakokkal kapcsolatos kár megtérítését, azonban azt csak elemi kár esetén. Ha a buli alatt törik ki az ablak, vagy sérül meg az üvegasztal, azt ez a típusú nem fedezi. Azonban létezik egy speciális változat, a bővített üvegtörés, azzal már igényelhetitek az üvegcserét.

buli konyha

A legnagyobb bulik a konyhában vannak – megfejtettük, miért!

„You'll Always Find Me in the Kitchen at Parties” – énekelte Jona Lewie angol énekes a '80-as években, mert már akkor is a konyha volt az univerzális buliközpont. De vajon miért? Mit tud ez a helyiség, amiért ennyire népszerű a mai napig? Magyarázatként természetesen számos elmélet született, íme!

Korábbi cikkünk itt folytatódik.

A legopcionálisabb talán, ha van vagyonbiztosításotok. Itt két verzió van: bebiztosíthatjátok külön-külön is a dolgaitokat, vagy a lakás egész belső értékét. Egyértelmű, de azért ne menjünk el amellett, hogy ami nincs bebiztosítva (a szerződésben), arra nem kérhettek kártérítést. A bútorok, az értékcikkek és az egyéb berendezési tárgyak mind biztosíthatóak, azonban fontos, hogy ezalatt nagy(obb) értékű dolgokra gondoljatok.

Az eltört poharakat és tányérokat nektek kell pótolnotok, és egy jó tanács: legközelebb vegyetek ezekből műanyag verziót.

Viszont amennyiben a tévé vagy a laptop „bánta az estét”, mert ráborult egy ital, vagy valaki megrongálta őket, akkor jó, ha olyan a biztosításotok, mely elektronikus berendezésekre specializálódott. Az ugyanis a külső behatások által okozott károkat megtéríti, kivéve, amikor a kár mértéke a gyártó által vállaltakat és a garanciaidőt meghaladja.

Forrás:
Depositphotos

Ezt tegyétek, ha biztosítóhoz kell fordulnotok                                                                         

1001 háztartási tipp könyv

1001 háztartási tipp könyv
Forrás:
Alexandra.hu

A kár kialakulása után, de legkésőbb 2–5 munkanapon belül (ez eltérhet biztosítónként) írásban be kell jelentenetek a szándékotokat a biztosítónak. Ilyenkor a létfontosságú információkat közölnötök kell, a biztosító pedig köteles a kárbejelentés beérkezésétől számított 5 munkanapon belül megkezdeni a kárrendezést.

Előfordulhat, hogy a biztosító helyszíni szemlét szeretne, ebben pedig nektek közre kell működnötök. Ide tartozó lényegi információ, hogy a kárrendezés megkezdéséig, de legfeljebb a kár bejelentésétől számított ötödik napig a károsodott dolgon, illetve a környezet állapotán csak a kárenyhítéshez szükséges mértékben változtathattok.

Ha a biztosító a bejelentés kézhezvételétől számított ötödik munkanapon sem kezdi meg a kárrendezést, a biztosított – tehát ti – megkezdheti a károsodott vagyontárgy helyreállítását, javítását. A javítással helyreállítható károk esetén a biztosító a javításnak a költségeit fizeti meg. De a fel nem használt, illetve a kiselejtezett alkatrészeket, berendezéseket további harminc napig kötelesek vagytok változatlan állapotban megőrizni.

Abban az esetben, ha a javítás várható költsége meghaladja azt az összeget, mint amennyit valami a megsérülése előtti pillanatban ért, akkor a biztosító ez utóbbi összeggel kártérít titeket, nem a magasabbal.

betörés lopás

Elárulom, mit kell tennetek, ha betörtek hozzátok vagy ellopták a kocsitokat

A nap témája a VOUS-n: üvegszilánkokon táncolni. Mikor a témát boncolgattuk, egyből a törés, a lopás, a károkozás jutott eszünkbe. De ne gondoljátok, hogy mi vagyunk ilyen törős-zúzós fajták, épp ellenkezőleg. Mi, a jóságos VOUS-lányok inkább attól félünk, velünk és veletek is megtörténhet a baj. Éppen ezért segítünk felkészülni olyan esetekre, amikre amúgy nem is lehet.

Korábbi cikkünk itt folytatódik.

A kiskapu

Van egy másik eset is, amikor nem nektek kell a biztosítottnak lenni, hanem annak a személynek, aki a kárt okozta. Ha ugyanis ő rendelkezik felelősségbiztosítással, akkor a számotokra okozott kárt az ő biztosítója tudja rendezni.

További információkat a MABISZ oldalán találtok.

Ajánlott cikkek