Legyen 2017 zöldebb és barátságosabb! – Újévi fogadalomlista a fenntarthatóság jegyében

Legyen 2017 zöldebb és barátságosabb! – Újévi fogadalomlista a fenntarthatóság jegyében

Kinga a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását, az úgynevezett zöld újévi fogadalmak listáját. Hogy miért másabb ez a lista, mint a szokásos ígéreteké, amit minden évben megfogadunk? Elmeséli! A következő sorokban Recsetár Kinga írását olvashatjátok.

Már lassan két hete, hogy kezdetét vette egy új év, egy új kezdet, amibe hasast ugorhatunk a már jól megszokott fogadalomtételekkel. Vagy ti is már egészségesen éltek, edzeni jártok és próbáljátok optimumra lőni a „work-life balance”-ot? Mi lenne, ha 2017-et inkább egy kis visszatekintéssel kezdenénk, és olyan listát hoznánk össze, ami túlmutat önnön magunkon?

nap éve asztrológia

Mit hoz a Nap éve, mit hoz 2017? – az asztrológus elárulja

Van egy nagy egyetértés a világban: 2016 nem volt túl jó év. (Azok, akik másképp érzik, kivételek, higgyék el nekem.) Egy ilyen külső és belső küzdelmekkel teli, gyorsan változó, az erőviszonyokat átrendező időszak után nem véletlenül vagyunk kíváncsiak arra, mi vár ránk 2017-ben. Főszerkesztőnk a VOUS asztrológusa, Németvölgyi-Nagy Renáta előadásán járt, ahol nemcsak összegezték a Mars évét (2016), hanem megtudta azt is, milyen feladatok várnak ránk a Nap évében, 2017-ben.

A cikkért kattintsatok ide!

2016-ban minden hónapra jutott valami a világból: beszéljünk akár politikáról, a folyamatosan dúló harcokról, gazdaságról vagy a természet pusztulásáról. Ennél tovább azonban nem hiszem, hogy sokan jutottunk. Elintéztük szépen egy mérgelődő bejegyzéssel, könnyes szemű sárga fejecskékkel, lesöpörvén a témát az asztalról a szokásos legyintéssel, hiszen úgyis csak egy kis csepp vagyunk abban a nagy levesben.

De mi lenne ha... Ha idén egy kicsit másként tennénk mindezt? Senki nem várja el tőlünk, hogy a holnap reggeli kávé és fogmosás között megváltsuk a világot, viszont egy kis odafigyeléssel és a napi döntéseink mérlegelésével igen szép hatást tudunk elérni egy év alatt. Nem beszélve a pozitív példamutatásról, hiszen a jó szokás is lehet ragadós, főleg, ha beszélünk róla. Íme, egy kis inspirációként az én top 5 tippem, fogadalmam 2017-re.

Kevesebb szemét!

A szelektív hulladékgyűjtés szerencsére már sokunknál alap, de helyezzük a fókuszt kicsit előbbre és ne halmozzunk fel belőle annyit, főleg, ha nem szeretnénk pár év múlva műanyagba fulladni. Szinte minden lakásban van egy titkos fiók, amiből kidőlnek a nejlonzacskók, vagy egy óvatlan mozdulattól egy tonna műanyag palackos kozmetikum zúdul ránk. Praktikákat bőven lehet találni az internet tengerén, akár házi komposztról, vásárlási, tárolási tippekről, mosó- és illatszerekről legyen szó. Járjatok nyitott szemmel!

Forrás:
Freepik.com, Depositphotos

Vásárlás etikusan, divatosan

Ha már figyelünk arra, hogy milyen ételeket viszünk be a szervezetünkbe, milyen szépségápolási termékeket választunk, akkor miért is öltenénk magunkra bármilyen ruhát? Lehet, hogy álmaitok ruháját, amit legutóbb kinéztetek magatoknak, jó kis kőolaj-származékból alkották, amit egy 12 éves bangladesi lány varrt össze éhbérért. Biztos vagyok benne, hogy ti is meghallgatnátok a ruháitok történeteit, hiszen ha az vagy, amit eszel, akkor az is vagy, amit viselsz, nem? Válasszatok, vásároljatok tudatosan!

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

8 + 1 jó érvem van amellett, miért ne vásároljak a divatvilág gyorséttermeiben

„Busszal és villamossal jövök a szerkesztőségbe Budapest legforgalmasabb útvonalain. A 45-50 perc alatt, amíg beérek, tíznél több óriásplakát és citylight hirdeti, hogy most azonnal vennem kell egy új ruhát a Mangóban, a H&M-ben, a Zarában – a divatvilág gyorséttermeiben –, mert must have idén őszre. Egészen pontosan 8 + 1 jó okom van arra, hogy ne adjam be a derekam.” – kezdi egy korábbi cikkét Eszter.

Kíváncsiak vagytok az érveire? ITT elolvashatjátok!

Zöld utakon járva

Nyaraláskor a szabadság bódulata mindent elfeledtet velünk és annyi is az odafigyelésnek. Én személy szerint nyaralni általában a felhők felett járok, amivel persze terhelem a környezetem rendesen. Viszont egyre több légitársaság ajánlja fel, hogy kompenzáljátok: többen bevezették már az úgynevezett carbon offset díjat, amivel az utasok a rájuk eső szén-dioxid mennyiségét már a foglaláskor „semlegesíthetik” egy plusz díj, a carbon offset megfizetésével.

Real ‘like’ a cukiságnak

A közösségi oldalakon ezer szám repkednek a szívecskék egy-egy édes kutyusra, nyuszira vagy cicusra. 2017-ben szeressük őket inkább 3D-ben. A menhelyek szívesen látnak mindenkit egy kis hétvégi cicasimire vagy kutyussétáltatásra. És ha valamelyik szőrgombóc elrabolja a szíveteket, ne álljatok ellen!

Hogy vagy, miben segíthetek?

Egy ismerősöm találó szavaival élve ‘mindenki a maga szintjén nyomorog’. Néha úgy elmerülünk a napi problémáink tengerében, hogy észrevétlenül elsétálunk a szükségben élők mellett. Legközelebb álljunk meg egy pillanatra az arcról – és az utcáról – már oly ismerős úr/hölgy mellett, és tegyük fel az egyszerű kérdést: miben segíthetek?

Remélem, egy kicsit sikerült inspirálódnotok és a reggeli kávé mellett pár új gondolat is felmerült bennetek, miként is tehetitek 2017-et egy kicsit zöldebbé, puhábbá és mosolygósabbá.

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! ;) Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!