lany-ul-ules-farmer

Ez történik a testetekkel, ha egész nap ültök

Egy átlagos napon ti hány órát ültök egy helyben? Munka közben, a monitort bámulva bizony megesik, hogy észre sem vesszük, de már 3 órája fel sem álltunk, és bár lehet, hogy csak egy kis zsibbadást érzünk a fenekünknél, ennek valójában SOKKAL komolyabb következményei lehetnek.

Az üléshez nincs szükség túl sok megerőltetésre, épp ezért is huppanunk le szívesebben egy ülésre a villamoson. Ez még önmagában nem is nagy baj, de mi a helyzet azzal, amikor órákon át ülünk egy helyben – például a munkahelyen? A Womansday szakértője szerint hosszú távon ennek elég sok egészségügyi következménye van, amikről nem lenne szabad megfeledkezni.

tanulas-lany-kave-olvasas-iras

Üljetek rendesen! – Ez a helyes testtartás az irodában

Asztalnál ülve dolgozni borzasztó hatással van az egészségünkre. Amikor pedig ezerrel a munkára fókuszálunk, könnyen elfeledkezünk a helyes testtartásról. Ennek következtében egészen kitekeredett pózokban ülünk a széken egész nap.

A cikk folytatását ITT találjátok.

1. Az izmaitok fájni fognak – kábé egyfolytában

Amíg ezt olvassátok (ülve persze), ne mozduljatok meg. Gondoljátok végig, mennyire kényelmes ez a póz. A fejetek milyen szögbe dől, és a lábatok merre néz? És a karjaitok? Ha helyesen ültök, annak kevesebb negatív hatása van, de sokan nem figyelnek oda ezekre a részletekre, így gyakoriak a csípő körüli izomfájdalmak, a nyak- és hátfájdalmak. A legjobb, ha ülés közben figyeltek arra, hogy a derék meg legyen támasztva, a vállak lazák legyenek, az alkar és a csukló pedig egyvonalban legyen egymással.

2. Két és félszer nagyobb az esély az elhízásra

Miközben ültök, a kalóriaégetés lelassul a szervezetetekben. Egy felmérés szerint pedig ha napi szinten 6 órát ültök egy helyben, két és félszer nagyobb eséllyel szedtek fel plusz kilókat, mintha csak fél órát ülnétek. Bár sajnos a munkahelyen nem nagyon lehet megoldani, hogy összvissz 30 percet dolgozzatok, és a maradok időben fel-alá sétáljatok, de azért érdemes gyakrabban átmozgatni magatokat.

3. Nő az esélyetek a súlyosabb betegségekre

És ha az előbbi két pont nem lenne elég, a nem túl aktív életmód megnöveli a rák és a diabétesz esélyeit is. Esetleg érdemes a szabadidőtökben olyan programokat szervezni, amik felpörgetnek és kimozdítanak, hogy ellensúlyozzátok a munkahelyen üldögélést.

Forrás:
pexels.com

És mit tegyen az, akinek muszáj napi 8 órát a gép előtt ülnie?

Az első kérdés a fejemben nekem is ez volt, hiszen hiába mondják, hogy mozogjunk többet közben, ha dolgozni kell, hát dolgozni kell. A szakértők azt javasolják, hogy nem baj ez, csak ne felejtsük magunkat ott a gép előtt. Menjünk ki minden órában a konyhába egy kávéért, vagy tartsunk mosdószünetet, esetleg szívjunk egy kis friss levegőt; szerintük a lényeg, hogy napi szinten a 10–13 ezer lépés meglegyen.