Egyéb kategória

Hosszú útra kelnétek? Ezt a 4 dolgot gondoljátok át előtte!

Ma már egyre többen ragadnak hátizsákot és vágnak bele egy nagyobb, több hónapos utazásba is. Ezeken az utazásokon általában nem a kényelem az elsődleges szempont, hanem a világjárás, az, hogy minél többet lássanak a Föld másik oldalából is. Olcsóbban, lehetőleg némi kultúrsokkal.

vous - 2017.01.15.
Hosszú útra kelnétek? Ezt a 4 dolgot gondoljátok át előtte!

Mielőtt azonban nekivágtok a szervezésnek, nem árt néhány dolgot tisztáznotok magatokban, hogy biztosan nektek való-e az utazás. Hetekre, hónapokra eltűnni az otthonotokból, idegen környezetbe kerülni megterhelő lehet, nem csak a testeteknek, a lelketeknek is. Az alábbi pár dolgot nem árt átgondolnotok, mielőtt megveszitek a repjegyet.

1. Alacsony igények

Lehet, hogy ahová mentek, ott nem lesz mindig kellemes komfortérzetetek. Izzadni fogtok, mert nagy a meleg, mégis, lehet, hogy hosszú ruhában kell majd mennetek a szúnyogok miatt, nehogy letaroljon a malária vagy a Dengue-láz. Előfordulhat, hogy a szállás nem lesz luxuslakosztály, sőt, és elsőre furcsa lehet egy teljesen másképp kinéző – nem túl bizalomgerjesztő – utcai kifőzdéből enni. Az is lehet, hogy egy ideig nem juttok kajához, vagy a fürdési lehetőségeitek kimerülnek egy patakba csobbanásban.

2. Rugalmasság

Ennyire hosszú időre lehetetlen pontosan tervezni, így ha megrögzött tervezgetők vagytok, jobban jártok, ha hozzászoktatjátok magatokat ahhoz, hogy semmi sem úgy fog történni, ahogyan elterveztétek. A B terv mindig jól jön, és a B tervet általában rögtönözni kell. Ez nektek elviselhető?

wanderlust-interju-montazs

Wanderlust–- a világutazó blog

Komjáti Viktória már nem számolja, hány országban volt, de megjárta stoppal Izlandot, Marokkót, Grúziát, és beköszöntött már pár nyugat- és dél-európai országba is. Utazós blogja azért annyiban különlegesebb kicsit a többinél, hogy lelke van. Az ember nemcsak azt kapja az olvasott sorokkal, hogy milyen szép a világ, hanem azt is, hogy milyen hatással van az emberre.

Az interjút Viktóriával itt olvashatjátok!

3. Kultúrsokk

Jó, ha belegondoltok, hogy az élet nem mindenhol ugyanolyan, sőt, gyakran alkalmazkodnotok kell az adott ország szokásaihoz, hiszen ők vannak többségben. Furcsa lehet a kínaiak pottyantós WC-je, mint ahogyan a nyomor, a szegénység látványa is.

Forrás:
Pexels

4. Egyedül vagy párban?

Ha féltek, elsőre lehet, hogy jobban teszitek, ha kerestek magatok mellé útitársat. Nem árt végiggondolnotok, hogy mennyire vagytok félősek, mennyire bírjátok az egyedüllétet és a magányt. Viszont abba is gondoljatok bele, hogy egy útitársnak is megvannak a hátrányai: alkalmazkodás, eltérő tempó és életvitel, eltérő ingerküszöb, tervek.

Ha minderre magabiztos válaszokat tudtok adni, akkor az utazás nektek való, sőt, az is lehet, hogy még ezt az utazó lányt is lekörözitek, annyira kedvet kaptok az utazáshoz! Apropó, ha már úti cél, olvassátok el Zsófi cikkét Baliról, ő azt mondja, oda mindenkinek el kell mennie az életében egyszer!

Ajánlott cikkek