Egyéb kategória

A depresszióról őszintén és őrülten boldogan – nevessetek ti is Jenny Lawsonnal!

Mindig azt mondtam, hogy én a szerelemről a büdös életben nem fogok regényt írni – ha egyszer odáig jutok, hogy ennek szenteljem az időm. Azt már megírták tízmilliióképpen, uncsi, ráadásul pont emiatt nehéz jól megírni. Aztán rájöttem, hogy van, ami nehezebb téma a szerelemnél. Legalábbis ha jól meg akarjátok írni, akkor biztosan, és ezek a tabutémák. Igaz, hogy a könyvpiacon már egyre jobban kitaposta magának az utat ez az irányvonal is, ráadásul már a könyvpiac is keresi ezeket a témákat, azonban kevesen írják meg jól.

vous - 2017.01.16.
A depresszióról őszintén és őrülten boldogan – nevessetek ti is Jenny Lawsonnal!

Nem titkolom, hogy az egyik kedvencem ebben a műfajban Jodi Picoult, aki a kényes témákat – például másság, autizmus – többnyire a krimi világába illeszti bele. Nem ritkák az ízes, gyomorremegtető bírósági pulpitus-helyzetek sem, az ügyvédi felcsattanások, na és a csavarok! Letehetetlen, na. Olvassatok tőle egy könyvet, magával ragad és sokkol egyszerre.

Ám, úgy tűnik, újabb kedvenc született, pedig sose gondoltam volna, hogy egyszer azért fogok egy könyv után nyúlni, mert egy kitömött, eszelősen boldog mosómedve vigyorog a borítóján. Pedig az ő témaválasztásához ez nagyon illik, a könyv ugyanis Őrülten boldog címmel fut a boltokban, és viccesen szól borzalmas dolgokról.

könyv lista világgá menni

A top 10 könyv, amit magammal vinnék, ha világgá mennék

„Vigyázat, most egy teljesen szubjektív és személyes lista következik! A teljesség igénye nélkül válogattam össze azt a 10 könyvet, amiket annyira jónak tartok, hogy nem indulnék neki a ismeretlennek nélkülük, és nektek is csak ajánlani tudom, hogy olvassátok el őket!”

Hírszerkesztőnk, Sophie korábbi cikkét ide kattintva olvashatjátok!

Jenny Lawson ugyanis fogott egy ijesztő témát – a saját depresszióját –, megszemélyesítette, és olyan hétköznapi hasonlatokkal tette emberközelivé, hogy közben nem is szégyelljük el magunkat amiatt, hogy kiröhögjük a depressziót. Mert Jenny ezt csinálja.

Megfogja a saját kínlódását, körberöhögi, meghinti humorporral, és elénk tálal egy rémisztő témát fogyasztható, sőt, élvezhető állapotban. Azért ez már valami!

Nehéz a depresszióval viccelődni, próbáljátok ki, szerintem torkotokon akadna a szó. Jenny Lawson azzal teszi népszerűvé és ismertté ezt a témát, hogy nem ritkán vulgáris nyelvezettel oszt meg anekdotákat az életéből. Akárcsak a depressziósok hétköznapjai, a könyvben lévő anekdoták is hullámzó érzéseket keltenek az olvasóban, hol komoly leírást találunk a mélyebb pontokról, hol pedig szanaszét nevetjük magunkat azon, mi minden jár egy őrülten boldog ember fejében.

Objektum doboz

Mi is?

Akárhogy csűröm-csavarom, nem tudom ennél jobban elmagyarázni, hogy mit tud adni nektek ez a könyv, így az a legegyszerűbb, ha magából a könyvből idézek.

#1

Azt biztosan állíthatom, hogy azzal segítesz a legkevesebbet, ha azt mondod valakinek: „Csak legyél egy kicsit jókedvűbb.” Ez majdnem olyan, mintha azt tanácsolnád annak, akinek épp amputálták mindkét lábát: „Sétáld ki magadból!” Vannak emberek, akik képtelenek megérteni, hogy sokunk számára a mentális betegség egy súlyos kémiai egyensúlyhiány következménye, és nem csak arról van szó, hogy „utáljuk a hétfőt”.

Objektum doboz

#2

Amikor Hailey ( a lánya – a szerk.) panaszkodik, hogy a többi gyerek undok volt vele a suliban, legszívesebben megkeresném őket, és azt mondanám nekik, hogy a jövőjükből jöttem, amit szánalmasan elcsesztek. Majd hozzátenném: „Nézzétek csak, mennyire meghíztatok!”

#3

Amikor Victorral (a férje – a szerk.) veszekszünk, szeretek egy közös szelfit csinálni rólunk, mert így ha ő azt mondja, nyugodjak meg, csak megmutatom neki a képet, és máris bebizonyíthatom, hogy kevésbé vagyok ideges, mint ő: „Most miért mondod, hogy elvesztettem a türelmemet? Nézz csak rám, cuki vagyok. Te bezzeg úgy nézel ki, mint akinek komolyan problémái vannak.

#4

A depresszió lehetőséget ad arra (sokszor egyenesen rákényszerít), hogy az érzelmek olyan mélységét éld át, amelyet a „normális” emberek felfogni sem képesek. Képzeld el, hogy egy olyan legyőzhetetlen kórságban szenvedsz, ami miatt az elméd arra kényszerít, hogy öld meg magad. Képzeld el, hogy olyan bajod van, amilyennel senki sem találkozott még. Képzeld el, hogy egy olyan veszélyes betegség támad meg, amit még te sem tudsz kontrollálni vagy elfojtani. Képzeld el, hogy minden ember békében él. Képzeld el, hogy John Lennon örököse nem perel be, amiért ezt a mondatot használtam. Aztán képzeld el, hogy ugyanaz a (gyakran halálos) betegség az egyik leginkább félreértelmezett zavar a világon. Amelyről oly kevesen akarnak beszélni, és amelyiktől oly sokan soha nem tudunk megszabadulni.

Objektum doboz

szülés utáni depresszió

A tömeg közepén kellett az atomjaim szintjén összekaparnom magam – a mélypontról őszintén

Szeptember volt, emlékszem, amikor ültem a padban, és képtelen voltam figyelni a tanárra. A bokám felől megindult két láthatatlan kéz, felkúszott a nadrágomon, a derekamon, majd erőteljesen ránehezedett a mellkasomra. Rohadtul úgy éreztem, hogy valaki bepofátlankodott az intim terembe, és rákönyökölt a vállaimra. Nem tetszett. Nagyon nem tetszett.

#5

„A váróterem annyira vidám!”
MIÉRT VAN ANNYI MACSKASZERETŐK LAPJA AZ ELŐTÉRBEN? EZ VALAMI CSAPDA? VAGY VALAMIFÉLE PSZICHOLÓGIAI TESZT?

„De nem néztem ám meg azokat a magazinokat, mert nem vagyok valamiféle őrült macskás nőszemély.”
ELLOPTAM A KÖZÉPEN KIHAJTHATÓ POSZTERT.

(Amit mondok az agyturkásznak, és amit valójában értek alatta)

Objektum doboz

Én igazán büszke vagyok Jenny Lawsonra, mert azon túl, hogy közli a világgal és a többi depresszióssal, hogy nem bűn ünnepelni őket, ha túl vannak egy nehéz időszakon, megteremtette a saját szabadságát. Pontosan úgy él, ami a depressziós állapotának megfelel, és ennek ellenére sem marad le az életről: anya, családja van, önéletrajzi ihletésű könyveivel vezeti a bestsellerlistákat, a The Bloggest című blogjában pedig a saját szabadszájú stílusában onthatja az őrültséget. És imádják!

De ami miatt leginkább imádom őt…

„Halljátok? Ez vagyok én, aki épp mosolyog! Olyan hangosan mosolygok, hogy kurvára hallatszik is. Tönkre fogom tenni az egész átkozott világot a teljesen alaptalan örömömmel. Mostantól csak úgy ontani fogom a képeket a cuki kiscicákról és a mosómedvék által örökbe fogadott kölyökkutyákról meg a KIBASZOTT CSILLÁMPORBA ÉS SZEXI VÁMPÍROK VÉRÉBE MÁRTOTT ÚJSZÜLÖTT LÁMÁKRÓL, ÉS MINDEN NAGYSZERŰ LESZ. Sőt, egy egész mozgalmat indítok. Az őrülten boldogok mozgalmát. És minden csodálatos lesz!”

Objektum doboz

Persze, nem lesz minden csodálatos, de kit érdekel? A lényeg nem is ez, hanem a szándék, az eltökéltség, hogy ha már kijöttek a gödörből, akkor legyen igazán jó. Éljenek a mában, mosolyogjanak, örüljenek, csinálják azt, amit akarnak, legfőképpen pedig ünnepeljék magukat.

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de én ezek után kurvára mosolygok. Halljátok?

Ajánlott cikkek