Táskák a szem alatt, táska a kézben – A mosoly a legjobb kozmetikus?

Ti is imádjátok a fekete humort? Lehet, hogy zsenik vagytok!

Most egy kicsit komolyabban kell beszélgetnünk a humorérzéketekről és a viccekről. Ti melyik táborba tartoztok: abba, amelyik mindenféle viccet szeret, és még a kicsit sötétetebb poénokon is képes kuncogni, vagy pont az ellenkezője?

Nem véletlenül tettem fel ezt a kérdést. Ha ti is képesek vagytok kuncogni egy-egy durvább poénon, és állandóan leszidnak emiatt a családtagjaitok és a barátaitok, akkor most egy kis megnyugtatás következik. Bécsben az orvosi egyetemen egy kutatást csináltak, ahol leültettek pár embert a tévé elé, hogy nézzenek meg egy rajzfilmet, amit természetesen nem gyermekeknek készítettek.

Mindezek után kitöltettek a résztvevőkkel egy verbális és egy nonverbális IQ-tesztet, valamint válaszolni kellett pár kérdésre a személyes hátterükkel kapcsolatban.

Az eredmény pedig:

Azok, akik értékelik a fekete humort, magasabb pontokat értek el az IQ-teszteken, és képzettebbek voltak. A bécsi tudósok szerint akik élvezik ezeket a poénokat, azok jobban képesek feldolgozni az információkat.

Objektum doboz

Megan Flynn kutató, aki ennek a humorfajtának az előnyeit vizsgálja, azt mondja, hogy a vicc képes csökkenteni a stresszt és javítja a hangulatot. Élvezzük, hogy a nevetéstől megváltozik a szívdobogásunk, és több oxigénhez jutunk. Szerinte pedig a sötét humornak két célja van:

  1. Feldobjuk a témát, amitől leginkább félünk, és viccet csináljunk belőle, hogy a ránk gyakorolt hatása csökkenjen.
  2.  Megnyugtató hatása van a testre.

Na, van egy jó viccetek?