Egyéb kategória

Al forno, consommé és julienne – gasztrominiszótár, hogy képbe kerüljetek!

Manapság olyan, mintha minden az ételekről szólna. Gombamód szaporodnak az éttermek, a street foodos helyek és kézműves sörözők. Az üzenőfalunk tele van főzős videókkal, receptekkel, és a tévéműsorok nagy részét is a főzőműsorok, vacsoracsaták és társaik teszik ki. Nem árt tehát naprakésznek lenni a gasztronómiában, és ha nem tudjátok ennyi szembejövő infóból magatokra szedni a különböző konyhai kifejezéseket, meglepetést okozhat egy-egy étlap vagy recept.

vous - 2017.01.23.
Al forno, consommé és julienne – gasztrominiszótár, hogy képbe kerüljetek!
Téli láng

Téli láng
Forrás:
Alexandra

Megpróbáltuk kikeresni nektek – a teljesség igénye nélkül – a leginkább használt kifejezéseket a konyhai technológiákat illetően, hogy mindig tisztában lehessetek azzal, hogyan is főzzetek meg egy adott ételt, ha a recept azt írja, blansírozzatok, vagy ha az étlapot olvasva olyan szavak köszönnek vissza, mint például a sous vide.

A gasztrokifejezéseket egy táblázatba rendeztük, amit érdemes kinyomtatnotok és a hűtőre tennetek, így előbb vagy utóbb elsajátíthatjátok majd ezeket a kifejezéseket. Először is tisztázzuk, mi is a gasztronómia: A gasztronómia egy görög szóból ered, jelentése ínyencség, ínyencmesterség, illetve az ételek és italok ismerete, művészete és kifinomult élvezése. Beletartozik még a terítés, az étkezési kultúra, a felszolgálás művészete, és minden, ami az étkezéssel kapcsolatos.

A táblázatokat – merthogy kétoldalas – innen letölthetitek, A/4-es méretben!

Forrás:
VOUS, freepik.com

Forrás:
VOUS, freepik.com
asztali etikett

Eszem-iszom, dínom-dánom, na de hogyan? – Ti ismeritek az asztali etikettet?

Én személy szerint a legtöbb ételt késsel-villával fogyasztom. Még olyanokat is, amiket az asztali etikett szerint helytelen lenne. Sokan furcsán is néznek rám, amikor előkapom az evőeszközt a pizzához, lángoshoz, tócsnihoz vagy épp a hamburgerhez. Igen, tudom, hogy ez furcsa szokás, de inkább nézzenek rám hülyén a barátaim, mint hogy tokától bokáig zsíros, olajos vagy tejfölös legyek. De mi van akkor, ha épp étteremben ülünk? Ti tudjátok, mit mivel és mi után illik elfogyasztani?

Ajánlott cikkek