Egyéb kategória

Kakaskodás a konyhában: Cock-a-Leekie, az izgalmas skót húsleves

Ahogy nálunk is örök klasszikus és a hétvégi asztalok állandó szereplője a húsleves, úgy a skótoknak is megvan a saját változatuk. Nagyon izgalmas és finom a cock-a-leekie, vagyis a póréhagymás kakasleves, amit – bár eredetileg kakasból készült – ma már Skóciában is leginkább csirkéből főzik.

vous - 2017.01.28.
Kakaskodás a konyhában: Cock-a-Leekie, az izgalmas skót húsleves

A cock-a-leekie viccesen hangzó neve az angol cock (kakas) és leek (póréhagyma) szavakból ered, és ezzel nyilván meg is tudtuk a nagy hagyományokkal bíró leves két fő alapanyagát.

Emellett kerül bele egy kis bor és sok aszalt szilva is, ami édeskéssé, különlegessé teszi az ételt.

Gyakran gazdagítják belefőzött rizzsel vagy árpagyönggyel, és ugyanolyan gyógyító hatást tulajdonítanak neki, mint mi a saját húslevesünknek, ezért gyakran készítik gyengélkedőknek és lábadozóknak is, vagy influenzaveszélyes időkben.

kakas

Melengető, sátáni főétel: barátkozzatok meg a borban főtt kakassal

Szeretjük a szárnyasokat, kakas viszont ritkán kerül az asztalunkra, pedig sokkal teltebb, ízesebb a húsa, mint a csirkének, már csak érettségének, életkorának köszönhetően is. Nálunk inkább levesként vagy paprikásként készül kakas, ismertebb és megosztóbb étel még a kakasherepörkölt.

Hogy milyen mennyei és szaftos fogás készülhet a kakashúsból? Vessünk egy pillantást a francia legendára, a coq au vinre!

A leves lényege, hogy nagyon lassan és hosszan főzik, mert ettől lesz igazán aromás, erős az íze, és mindig csontos szárnyasból, mert a csontokból nagyon sok ízanyag fő ki.

Népszerű, és nemcsak Skóciában, hanem sokfelé az angolszász országokban,

így egyre többféle módon készül, zöldségekkel, fűszerekkel gazdagítva.

Aki hozzájut kakashúshoz, mindenképpen érdemes abból elkészítenie, mert sokkal teltebb ízű, de csirkével is nagyon harmonikus, izgalmasan édeskés, tartalmas leves.

A cikk itt még nem ér véget, a folytatásért kattintsatok a Cookta oldalára!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek