Egyéb kategória

Ismerj meg más kultúrákat, nézz körül a világban – Egy kihagyhatatlan lehetőség, ha egy kis kalandra vágysz!

Hallottál már az ifjúsági csereprogramokról? Esetleg van ismerősöd, aki részt vett már hasonló programon, mesélt róla, olvastál élménybeszámolókat, de nem tudod hova tenni magadban a dolgot? Kételyeid vannak és nem látsz tisztán? Imádsz társaságban lenni, szívesen kommunikálsz idegen nyelven és szeretnél kitekinteni a komfortzónádból, a panaszkultúrájáról ismert magyar valóságból? Akkor tudok valamit, amit neked találtak ki! A következő sorokban Budavári Adrienn cikkét olvashatjátok, aki a VOUS vendégszerzői felhívására jelentkezett.

vous - 2017.02.01.
Ismerj meg más kultúrákat, nézz körül a világban – Egy kihagyhatatlan lehetőség, ha egy kis kalandra vágysz!

Az Európai Unió számtalan programot biztosít 18 és 30 év közötti fiataloknak, hogy idegen kultúrákat, tájakat, embereket és történeteket ismerjenek meg. Nem kell nyelvésznek, kalandornak, sem szociális dolgozónak lenned ahhoz, hogy egy hetet vagy több hónapot külföldön tölthess – ráadásul aprópénzért, szinte ingyen.

Az ERASMUS+ program keretén belül egyhetes ifjúsági cseréken, szemináriumokon, „Training Course”-on vehetsz részt, illetve önkénteskedhetsz 2–12 hónapot külföldön. Mindössze egy helyi NGO-tagság szükséges a nagy kalandhoz. Minden városban vannak ifjúsági szervezetek, Budapesten talán a Messzelátó Egyesület a legismertebb. Nagyon készségesek és kedvesek az ott dolgozók, személyre szabottan választhatod ki, milyen típusú program érdekel.

Emigrálni nem könnyű: ilyen élmény 14 évesen tök egyedül külföldre költözni Győri Zsófia

Ha bővebben olvasnátok a programokról:

Ha külfölddel szemezgettek, olvassátok el Sophie cikkét arról, milyen élmény tizenévesen külföldre költözni, valamint a VOUS egyik pszichológus szakértője, Zsély Panni is mesélt nektek a határon túli karrierépítés lehetőségéről

Személyes tapasztalataimra alapozva bátorítok mindenkit, hogy utazzon egyet. Én először 17 évesen vettem részt egy ificserén, Szlovéniában, melynek témája a természet közelebb hozása volt a városi gyerekekhez. Minden ificsere egységes sémára épül: 7–8 nap, általában 4–8 nemzet fiataljai, 20–40 fő vesz részt a programban. A helyi NGO-val való kontakt után minden információt elküldenek e-mailben; az utazók együtt, illetve a helyi szervezetből delegált vezetővel tervezik meg a számukra legelőnyösebb útvonalat.

Mivel az unió 90%-ban biztosítja az anyagiakat, szinte csak költőpénz, illetve egy kisebb összegű biztosítás megkötése szükséges.

Nos, a tematikára visszatérve. A hét során minden nap workshopokon vesz részt az önkéntes, mely a program témájához igazodik és a nonformális oktatás alapjaira épül. Vettem már részt interaktív zenei workshopon, ellátogattam farmra, megtanultam tüzet csiholni, megismerkedtem a gyűlöletbeszéd témájával. Terveztem már startup céget, írtam újságot, gyönyörű helyeken kirándultam és rengeteg önismereti, illetve csapatépítő feladatnak voltam részese. A foglalkozások alatt automatikusan ismersz meg más kultúrákat, nézőpontokat és tapasztalatokat, amire ráerősítenek az úgynevezett kulturális estek. Erre minden nemzeti csapat előzetesen készül egy az országot bemutató videóval, jellegzetes étellel-itallal, esetleg tánccal, zenével.

Forrás:
depositphotos

Őszintén mondom, hogy felejthetetlen élmény és a legjobb emlékeim közé tartoznak az ifjúsági cserék. A szlovéniai utamat egy évvel később egy fantasztikus hét követte Bulgáriában, ahol a projekt témája a gyűlöletbeszéd, szolidaritás volt. Majd Lengyelországban töltöttem egy hetet, ahol a munka világával, a startup cégek felépítésével ismerkedhettem meg.

Találkoztam már orosz–észt fiatallal, ittam ouzót, rengeteg lengyel, román, macedón és norvég finomságot kóstoltam, táncoltam román, macedón és szlovák néptáncot, szélesítettem a látókörömet, megismertem egy csomó különleges életutat, tradíciót, iskolai rendszert és elmondhatatlanul kedves, érdekes és motivált fiatallal kötöttem barátságot.

Az ifjúsági cseréknek varázslatos hangulatuk van, mintha a hét egy álomvilágban játszódna. Pozitív energiák mindenhol, az ember szinte szétszakad a boldogságtól, a nyelvi, kulturális és korkülönbségeket hátrahagyva kommunikál, ismerkedik, nevet, szeret európai társaival, akikkel aztán Facebookon tartod a kapcsolatot, chateltek. De előfordul, hogy olyan szoros barátság köttetik, hogy következő nyáron a barátod hazájában landolsz egy kis országismereti vakációra.

Tök mindegy, hogy egy 30-as éveihez közelítő macedón újságíróról, egy görög étteremtulajdonosról vagy szlovák gimnazistákról beszélünk; a lényeg a személyiség. És végső soron ezért ajánlom figyelmetekbe az ifjúsági cseréket. A világ tele van értékes emberekkel, gyönyörű helyekkel, érdekes szokásokkal és szépséggel. Csak tudni kell észrevenni és lehetőségeket felfedezni. Mindez rajtad áll. Hajrá, vedd fel a kapcsolatot még ma egy helyi ifiszervezettel, kutass, keress, vágj bele és gyűjts élményeket! Minden tapasztalattal gazdagabb leszel!

vendégszerző VOUS

Legyél te is a VOUS vendégszerzője!

Van jó témátok? LEGYETEK A VOUS VENDÉGSZERZŐI!

A VOUS-lányok olvasói cikkeket keresnek, segítsetek megtalálni a legjobbakat! 😉 Ha szívesen kipróbálnátok magatokat vendégszerzőként, van olyan történetetek, amit megosztanátok más nőkkel, akkor eljött a ti időtök!

A részletekről mindent megtudhattok ITT!

Ajánlott cikkek