Egyéb kategória

Csak száraznak hittétek a bőrötöket? Vigyázat, lehet, hidegallergiátok van!

Ég, csíp, száraz, és egy körömreszelő puha hozzá képest – igen, ilyen egy hidegallergiás keze, merthogy ez a betegség létezik. Mégis vannak, akik csak legyintenek, mondván, túlreagálom a hideget. Pedig jobb, ha megismerkedtek a tünetekkel, több embert érint, mint gondolnátok! 

vous - 2017.02.06.
Csak száraznak hittétek a bőrötöket? Vigyázat, lehet, hidegallergiátok van!

Nálam a tél = szenvedés. Nemcsak, mert száz réteg ruhába kell bugyolálni magamat, hanem azért is, mert kesztyűt kell hordanom – és nem divatból. Jó pár éve, hogy számomra a tél onnantól kezdődik, hogy kipirosodik a kezem és száraz lesz. Száraz? Mondjuk úgy, hogy egy rinocérosszal is versenybe szállhatnék, olyan kemény és érdes lesz a korábban puha kezem bőre. Persze a külvilág ebből semmit nem érzékel, maximum azt hiszi, télen gyakran „elpirul” a kezem. De mivel is jár egy hidegallergiás élete?

Mi is az a hidegallergia?

Fontos leszögezni: a hidegallergia valójában nem allergia, hanem az ekcéma egyik fajtája. Az allergiás reakciót ez esetben egy fizikai jelenség váltja ki: a hideg. A hideg inger hatására hisztamin szabadul fel az adott területen, ahol a külső hatás – a hideg víz, levegő, hőhatás – éri.

A hidegallergia mértéke és kiváltó oka egyénenként eltérő lehet: míg nálam a hőmérséklet egy bizonyos fok alá esése, addig másoknál a hőmérséklet ingadozása is kiválthatja. 

Mik a tünetek?

Az érintett testrészen – leginkább arc, kéz – azonnali bőrreakciót vált ki a hideg:

  • bőrpír;
  • viszketés;
  • duzzanat;
  • a bőrfelületen erősen viszkető, olykor berepedező hólyagok jelennek meg (akárcsak a csalánkiütésnél).

Mi a teendő?

Jelentem, a helyzet nem menthetetlen! Szerencsére évekkel ezelőtt rátaláltam a nagybetűs kézkrémre, ami, nem túlzok: órák alatt csodákra képes. Nyugtatja és felpuhítja a bőrt, a fájdalom pedig, huss, eltűnik.

Forrás:
depositphotos

Jó hír, hogy a hidegallergia egyre nagyobb figyelmet kap, egyes helyeken már arról lehet olvasni, hogy a betegséget akár ultraibolya sugárzással vagy egy úgy nevezett „hozzászoktató” terápiával is kezelik. A kezelés során a beteget mérsékelten hidegnek teszik ki, amivel a szervezete hozzászokik a szélsőséges hőhatáshoz. A terápia sikeressége még nem tisztázott, ami azonban biztos, hogy egy jó kézkrém és kesztyű kombója nem utolsó dolog, ha meg akarjátok előzni a fájdalmat. Ezenkívül az internet feneketlen tengerén számos házi praktikát találni:

  • ecetes, citromos kézmosás;
  • szódabikarbónás kézfürdő;
  • kamillás borogatás;
  • csalános borogatás.

Ezekkel viszont érdemes nagyon vigyázni és előbb egy bőrgyógyásszal konzultálni. Az allergiás terület ugyanis tele van apró hámsérülésekkel, amikbe ha a fent említett természetes anyagok bekerülnek, könnyen a kívánt hatás ellenkezőjét érhetjük el. Hiába a citrom, a kamilla, a berepedezett mikrosérülésekbe jutva akár allergiás reakciót is elérhetünk, amivel többet ártunk, mint segítünk. Jobban jártok, ha maradtok a mindenmentes krémeknél, kenőcsöknél!

Tényleg a nőket érinti leginkább?

Az interneten utánaolvasva persze nemcsak házi praktikákat, de érdekes, sőt inkább meglepő félinformációkat is találtam.

Egyes források szerint a hidegallergia minket, nőket kétszer olyan gyakran érint, mint férfi társainkat.

Hogy ez mennyire valós jelenség, és mi állhat emögött? Dr. Kaszab Csilla bőr- és nemigyógyász kozmetológus szakorvos elárulta. 

„Nem tudok arról, hogy valaha orvosilag megerősítették volna, hogy a hidegallergia leginkább a nőket érintené. Mind a férfiak, mind a nők érintettek ezen a téren. Az azonban megfigyelhető, hogy a nők gyakrabban fordulnak a bőrük szépségének megőrzése miatt orvoshoz, így feltehetőleg előbb tudnak a problémáról, mint férfi társaik.

Ráadásul a mindennapos házimunka, takarító- és mosószerek használata miatt a női bőr erősebb hatásoknak van kitéve. Télen a bőr természetes olaj-lipid rétege könnyebben eltűnik, így a bőr kevésbé ellenálló. Ehhez hozzájön a takarító-, mosószerek, kozmetikumok használata és a téli, hosszan tartó forró fürdőzések – ezek összeadódva megerősíthetik azt a jelenséget, miszerint a nőket jobban érinti a hidegallergia.” 

Ajánlott cikkek