Egyéb kategória

„A divatipar kockáztatja a modellek biztonságát és egészségét” – nyílt levélben kampányolnak

A héten kezdődik épp a New York-i divathét, mely egy remek lehetőség arra, hogy felhívják az illetékesek az emberek figyelmét arra: nem szabad engedni a divatipar egysíkúságának és elnyomó uralmának. Pont úgy kell hangsúlyozni a sokszínűséget és a különbözőségeket, mint ahogy ez a divatbemutató is bemutatja a városok világát.

vous - 2017.02.07.
„A divatipar kockáztatja a modellek biztonságát és egészségét” – nyílt levélben kampányolnak

Az egykori modell, Sara Ziff az egyik társszerzője annak a nemrégiben megjelent tanulmánynak, mely feltárja, milyen kegyetlen is tud lenni a modellekkel a divatvilág. Több neves egyetem kutatójával, gyermekkórházi szakemberekkel együttesen, kérdeztek meg 85 női modellt a tavaly februári New York-i divathéten arról, milyen tapasztalataik vannak a cégekkel szemben. Az eddig sem volt titok, hogy a modellkedésnek bizony vannak csúnya árnyoldalai is, azonban az eredmények még így is sokkolóan hatnak.

A megkérdezettek több mint 21%-a mondta azt, hogy az ügynökségük felhívta a figyelmüket konkrétan arra, ha nem fogynak, befejezik velük az együttműködést, valamint 9%-uk kapta azt, hogy fel kellene keresnie egy plasztikai sebészt a jövője érdekében. Mindeközben pedig összesen 62%-nyi nő ismerte el, hogy bizony kaptak már valamilyen felszólítást azzal kapcsolatban, hogy amennyiben nem változtatnak az aktuális kérésüknek megfelelően, mást raknak a helyükre.

Iskra Lawrence

„Ünnepeljétek és tiszteljétek a testeteket!” – A modell fehérneműben kampányol a metróban

Egyre több híresség szólal fel a body shaming, vagyis a testszégyenítés ellen. Bár hazánkban ez a jelenség szerencsére nem annyira téma, külföldön sajnos jól ismerik a fogalmat. Ezúttal Iskra Lawrence brit plus-size modell szólalt fel, ráadásul majdnem csupaszon.

A cikk itt folytatódik.

Az eredmények láttán több mint 40 modell – akik közt páran pozitívtestkép-aktivisták is, például Iskra Lawrence, Sabina Karlsson és Marquita Pring – közösen hangot adott véleményüknek és szándékuknak egy nyílt levél formájában. Arra szólítják fel a divatipar képviselőit, az ügynökségeket, hogy vegyék komolyan, és figyeljenek oda arra, hogy az egészségnek és a különbözőségnek is meg kell jelennie a kifutókon, ugyanis az egyik leggyakoribb halálozási ok az evészavarokból keletkezett mentális problémákból ered. Ha valaki szerencsésen túl is éli ezt, és kilábal belőle, maradandó egészségügyi károsodást szenved.

Sara kutatása is jól mutatja, mekkora nyomás is van a modelleken, ami kockáztatja a biztonságukat és az egészségüket. Azonban hiába tudnak sok embert elérni az üzenetükkel ismert modellek, szükség lenne valamilyen törvényre, amely szembemenne a divatipar negatív nyomásával és akaratával.

A modellek így kampányolnak az interneten:

A különbözőségek erősebbé tesznek minket. A modelleknek nem kell feláldozniuk az egészségüket a munkájukért. 

Objektum doboz

Az új kutatás is alátámasztja, mekkora nyomást gyakorol a divatipar a modellekre, akik ezért az egészségüket is képesek feláldozni. Mutassuk meg, a sokszínűségünk (kor, származás, magasság stb.) a mi erőnk, valamint azt, hogy az egészségünk a legfontosabb.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek