Egyéb kategória

A szögletes az új szexi? Avagy miért imádjuk a geometrikus formákat?

Nem tudom, mikor alakult ki nálam a geometrikus formák iránti rajongás, de tagadhatatlan, hogy imádom őket. Már általánosban is felsóhajtottam, ha végre matek helyett inkább geometria volt, kifejezetten azt gondoltam, hogy vonalzóval létrehozni formákat szép és élvezetes dolog. Aztán ez egy időre megszűnt, majd amikor berobbantak a köztudatba a geometrikus formák, akkor hirtelen azon kaptam magam, hogy mind KELL.

vous - 2017.02.11.
A szögletes az új szexi? Avagy miért imádjuk a geometrikus formákat?

Persze, mivel milliomos nem vagyok, beértem azzal, hogy a Pinteresten csorgatom a nyálam, meg valamennyire kiéltem az ebbéli perverzióimat a saját DIY esküvőmön, akkor saját kezűleg készítettem több geometrikus terráriumot plexiből. Persze azóta is folyton megakad a tekintetem a szögletes formákon, mert egy ideje MINDENHOL ott vannak. Nem tudjátok, miről beszélek? Akkor mutatok pár képet!

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

Objektum doboz

De mikor lett ennyire szexi a szögletes forma?

És főleg miért? Már nem is tudom, mióta uralja a trendeket ez a forma, de jó ideje visszaköszön már sokfelől, így gondoltam, megkérdezem az Ecohunt tervezőjét, Koós Bencét, hogy meséljen a geometrikus formák eredetéről, szakértői szemmel.

Bence, persze, már az elején leszögezi, hogy már a kifejezést sem árt finomítani, szakmai berkekben ezt poligonális vagy low poly formának, kristályszerkezetnek nevezik. Én egyébként gondoltam, hogy biztosan messze nyúlik vissza ezeknek a formáknak a története, de nem gondoltam, hogy Bence ilyen messziről fog indítani. 

„A térrácsok témája már a görög matematikusokat és filozófusokat is foglalkoztatta: ha beleolvasunk Platón, Euklidész vagy Arkhimédész idevágó írásaiba, láthatjuk, milyen transzcendencia övezte például az öt szabályos testet akkoriban.

A 'low poly', azaz 'low polygon' kifejezést a videojáték honosította meg, és a lehető legegyszerűbb térbeli kontúrt jelenti lényegében.

Nagyon dióhéjban low poly játék a 3D-s mobilos játékok többsége, mivel alacsony erőforrást igénylő technológia, és ezért széles körben alkalmazható” – meséli. És tényleg, emlékszem, az első számítógépes játékok képi világa is erre hajazott, amelyekkel játszottam, csak akkor még olyan furcsa volt, és cseppet sem tetszett. Ilyen típusú egyébként a sokak által kedvelt Minecraft játék is.

Objektum doboz

Megjelenni azonban már sokkal korábban megjelentek a low poly formák Bence szerint, elég csak az előző század kubista szobrászaira vagy festőire gondolni. Picasso például imádta a letisztult, szögletes formákat.

Objektum doboz

„Az 'újkori' népszerűség a technika fejlődésének köszönhető. A tervezőprogramok fejlődésével a kivitelezhető és reprodukálható absztrakt és nem szabályos formák a dizájn legkülönbözőbb ágaiban jelentek meg, léptéktől és valóságtól függetlenül. Legjobb példa erre az összefoglaló néven vizionárius építészetnek nevezhető irány, melyben a klasszikus elemektől teljesen elrugaszkodó épületkontúrok jelennek meg.

Jól látható ez egyik kedvenc kortárs építészem, Daniel Libeskind épületeinek többségén. Ugyanez a formai elrugaszkodás nyomon követhető kisebb léptékekben a belsőépítészetben (formatervezésben, divatban, ékszereknél) vagy a vizuális irányzatokban (filmeknél, reklámoknál, installációknál, játékoknál) is” – mutat rá Bence arra, hogy milyen sok helyen találkozhatunk ezekkel a formákkal.

Objektum doboz

Persze tetten érhető ez a formavilág itthon is, ha tévét nézünk vagy Budapest utcáin sétálunk. Bence szavai nyomán tűnik csak fel, hogy szinte mindenhol. „Ez most egy jelenség, ami a legkülönbözőbb formákban jelenik meg a különböző iparágakban és művészetekben. A legjellemzőbb a különböző formák 'háromszögesítése', nevezhetjük ezt a 21. század mozaikjának is, erős túlzással.

Most nem rendszerbe foglalt 'pixelekké' alakítjuk a formákat, hanem még a rendszer geometriáját is átalakítjuk, például háromszögekké. Ott van a mai reklámok hátterében, az infópultok felületén, a Bálna homlokzatán, a Kaza beton csempéiben, és rengeteg diplomamunkában, ami a divat vagy formatervezés iskoláiban készül.”

Szerinte nem meglepő, hogy ez a trend így elterjedt, hiszen remekül belefér a több éve tartó „minimál”-hullámba a formai egyszerűség hatása miatt, és nagy szabadságot adhat új alakzatok megálmodására, mivel ugyanolyan könnyű formális és teljesen absztrakt idomokat létrehozni.

„A divatban és a formatervezésben az absztrakt vonalat tartom dominánsabbnak, a formális irány inkább a vizuális kommunikáció része: dekoráció, tetoválás, grafika vagy az interaktív média. Más kérdés, hogy ezeknek a (jellemzően) nem szabályos testeknek a tervezése és létrehozása nem könnyű feladat. Amíg csak síkban gondolkodunk és tervezünk ilyen mintákat vagy formákat, azt egy papír-ceruza segítségével meg tudjuk tenni, aztán egy egyszerűbb programmal feldolgozni és kivitelezni.

A térbeli formák esetében már más a helyzet, oda már elég jó térlátás szükséges, nem árt némi szobrászati vagy építészeti előképzettség, attól függően, mit is szeretnénk létrehozni. Ennek a fajta tárgy- vagy inkább formaalkotásnak az oktatása itthon eléggé gyerekcipőben jár még, pedig számtalan alkalmazott művészeti területen hasznos lenne elsajátítani ezt a tervezési metódust.”

Rákérdeztem arra is, hogy vajon hol van igazán helyük ezeknek a formáknak, de úgy tűnik, mindenhol. „A kontextustól, a környezettől függ. A két téglaépületből kiburjánzó Bálnánál indokolt és szép gesztus a régi és az új különválasztásának a megjelenítésére. A modern műemlékvédelmi projektekben előszeretettel használnak külföldön is ilyen építészeti megoldásokat. A 4-es metró fehéren világító Herman Miller székei szintén formai izgalmat hoznak az állomások alapvetően homogén strukturális környezetébe.”

edinas paper

Megnéztük az Edinas Paper workshopját

Az Edinas Paper Installations szerves részévé vált a budapesti kulturális életnek, Edina papírból készült virágai és geometrikus formái fesztiválokról, bálokról, díjátadókról és esküvőkről köszönnek vissza. Tavaly óta pedig bővült a paletta, és már workshopokat is tart azoknak, akiknek kedve támad az alkotáshoz és a kikapcsolódáshoz. Itt elolvashatjátok, miyen az, ha életre kel a papír az ujjaitok között.

Ez a mostani, nyitott generáció világa

Én csak nagyon hevesen bólogatok, miközben Bence arról beszél, hogy ez a formai világ nagyon vonzza a tekintetet, és domináns jegyévé válik mindenfajta külsőnek, legyen az ember vagy tér „ruházata”. Mert az én szememet vonzza. Nagyon.

„És akkor még arról nem beszéltünk, hogy a forma kiegészülhet felületi mintázattal/festéssel, esetleg világítással vagy vetítéssel van még tovább csavarva. Ezekre mind láttam már remek példákat, és nekem célom is hasonló projekteket összehozni más területeken tevékenykedő művészekkel, mert egy következő szintre emeli az egészet. Az biztos, hogy a mostani fiatal, nyitott generáció világa ez, melyet amúgy kellő bátorsággal remekül lehet párosítani egyéb más stílusokkal is.

Remek példa volt erre divattervező barátom, Kerényi Virág kollekciója, ami a 2015-ös Marie Claire Fashion Daysen debütált. Remekül elfért egymás mellett mindkettőnk világa, mivel a fejdíszek túlburjánzó díszítései az egyszerű felületeimen tökéletes harmóniába kerültek.”

Objektum doboz

Meddig lesz a szögletes forma szexi?

Úgy tűnik, még sokáig. „Évek óta töretlen siker övezi a Staarlight csillaglámpáit, és Ági (Franta Ágnes – a szerk.) mindig tud valami még újabbat belevinni, nemrég jött ki az állólámpáival. Az Edinas Paper most karácsony alkalmával jött ki egy DIY kollekcióval, amiben az általuk kedvelt szabályos testeket lehetett elkészíteni karácsonyi dekorációnak. Az Ivanka is most év végén debütált az új ülőbútor-kollekciójával, amely szintén ezt a formavilágot célozta meg.

Külföldön szintén hasonló a helyzet, Európában több országban is tudok mondani művészeket, akik egyre magasabb szinten foglalkoznak ezzel a fajta papírszobrászattal. Franciaországban, Németországban és Oroszországban különösen tehetséges művészkollégák tevékenykednek. Ugyanazt látom rajtuk, mint amit magamon is: a témában nagy potenciál van, és még messze nincs kiaknázva. Mindenki kísérletezik formával, anyaggal, színnel, kompozícióval, felhasználási területtel, és még mindig vannak bőven meglepetések.”

Nos, én epedve várok minden új dolgot, a low poly rajongói megnyugodhatnak: nem maradnak éhesen.

Ajánlott cikkek